Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

BMW Junioren scoren jongste NLS-zege ooit op de Nürburgring-Nordschleife

Uitgegeven door Miguel Bosch • 30 juni 2021 12:19 • Print artikel

Race nummer vier van de VLN Nürburgring Langstrecken-Serie dit seizoen is gewonnen door het BMW Junior Team. De jonge rijderscombinatie Dan Harper, Neil Verhagen en Max Hesse scoorde daarmee de jongste overwinning ooit op de Nordschleife na een boeiend duel met Phoenix Racing-coureurs Frank Stippler en Vincent Kolb.

VLN Nürburgring-Nordschleife


De #44 BMW M6 GT3 vertrok de race met Verhagen aan het stuur vanaf de tweede startplek naast polesitter Patric Niederhauser. De bestuurder van de #24 Lionspeed by Car Collection Motorsport Audi R8 LMS GT3 had in de ochtend met een nieuw ronderecord pole gescoord en zette – na een korte wisseling van de leiding in de openingsronden – zijn ontketende tempo voort in het eerste uur van de race.

Niederhauser’s snelheid was zo hoog dat hij tijdens de eerste pitstop teamgenoot Patrick Kolb zelfs vóór Axcil Jefferies en David Pittard – twee bewezen toppers op de Nürburgring en profiterend van een kortere eerste pitstop – terug de baan op kon sturen.

Hoewel Jefferies en Pittard al snel het gat naar de Pro-Am Audi hadden dichtgereden en met enige moeite Kolb inhaalden, reed de Audi halverwege de race wederom op kop: een lekke band voor de #7 Konrad Motorsport Lamborhgini Huracán GT3 van Jefferies, terminaal falen van de versnellingsbak van Pittard’s #34 Walkenhorst Motorsport BMW M6 GT3 én een drive-through penalty voor de #44 BMW van Max Hesse – voor een botsing van co-piloot Verhagen met de Huber Motorsport Porsche van Nico Menzel in het eerste uur van de race – brachten Kolb weer aan de leiding.

VLN Nürburgring-Nordschleife


Ook Lionspeed zou niet vrij van pech blijven: nadat Kolb zijn pitstop maakte om het stuur aan Lorenzo Rocco te geven, weigerde de Audi te starten, wat het team 40 seconden extra in de pits kostte. Een beschadigde diffusor in de laatste ronden van de race met Milan Dontje aan boord deed de #24 Audi R8 LMS GT3 uiteindelijk de das om in de strijd om de SP9/GT3 Pro-Am zege – die naar de #25 Huber Motorsport Porsche 991.2 GT3 ging.

De strijd om de zege werd in het laatste twee uur gevoerd door de #5 Phoenix Racing Audi R8 LMS GT3 van Vincent Kolb – geen familie van Patrick – en Frank Stippler, en de #44 BMW Junior Team M6 GT3 met Dan Harper in de bolide voor de laatste twee stints. Ondanks immense druk van zowel Stippler als zijn jonge teamgenoot Kolb, hield Harper stand, al brak de Noord-Ier wel bijna onder de druk van Kolb toen hij bij het uitkomen van Galgenkopf de BMW op hoge snelheid door het gras ragde maar wonderwel de controle over de auto hield. Met nog enkele ronden te gaan verloor Kolb de aansluiting waarna Harper met een voorsprong van een kleine drie seconden de zege binnenhaalde.

VLN Nürburgring-Nordschleife


Konrad Motorsport-duo Axcil Jefferies en Michele Di Martino mochten ten koste van GetSpeed Mercedes-AMG GT3-coureurs Jakub Giermaziak en Frank Kechele alsnog naar het podium – het GetSpeed-duo werd met vijf minuten bestraft voor het negeren van gele vlaggen.

In hun eerste race op de Nordschleife kwam Dinamic Motorsport ongehavend aan de eindstreep. De #12 Porsche 991.2 GT3R van Michele Beretta en Adrien De Leener waren een van de weinige topfinishers die uit de problemen bleven en konden zo vanaf plaats twaalf op de grid naar vier aan de finish rijden.

Net als in voorgaande races werd Nico Menzel weer ingezet om de SP9/GT3 Pro-Am #25 Huber Motorsport Porsche 991.2 GT3R in de eerste stint vooraan het veld te houden. In gevecht met Neil Verhagen om de tweede plaats werd de jonge Duitser echter door de BMW in de rondte getikt – voor dit incident kreeg de #44 BMW later een drive-through penalty. Een verder foutloze race leverde het Porsche-team de vijfde plaats algemeen en de zege in SP9/GT3 Pro-Am op.

VLN Nürburgring-Nordschleife


Als beste Nederlander werd Milan Dontje geklasseerd die met de als Lionspeed ingeschreven en door Car Collection Motorsport gerunde Audi R8 LMS GT3 een sterk optreden kende maar door pech genoegen moest nemen met plaats zeven algemeen en tweede in de Pro-Am-klassering. In de zuster auto van Car Collection finishte hij als elfde.

Jan Jaap van Roon eindigde als 35ste en tiende in de Porsche Cayman GT4 Trophy-klasse. Als vijfde in de zwaarbevochte V4-klasse kwam Jos Menten in een BMW 325i binnen. Patrick Huisman en Marco van Ramshorst vielen uit.

In het weekend 10 en 11 juli vinden de vijfde en zesde NLS-races van het seizoen plaats waarna het circus met zomervakantie gaat.

VLN Nürburgring-Nordschleife

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS