Karting • GK4 Kartseries

Ayrton Willems pakt klinkende dagoverwinning in Genk! "Dit is een leuke baan, groot en veel ruimte"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 30 juli 2020 19:15 • Print artikel

GENK – Hij is de 'Amsterdamse Lewis Hamilton' met de voornaam van een andere Formule 1-legende. Karter Ayrton Willems liet zondag op het circuit van Genk zijn talent zien door het dagklassement te winnen in de Formula Honda 9PK-klasse. Dat de tienjarige snelheidsduivel daarmee de tweede ronde van de GK4 Kart Series won, kwam "wel een beetje onverwacht", zo zei Ayrton bescheiden.

Ayrton Willems

“Ik ben heel blij”, zei Ayrton Willems met een brede grijns. “Ik had verwacht dat ik tweede of derde zou worden. Maar ik heb veel zelfvertrouwen opgedaan door het trainen op de PlayStation. En ik train veel in Lelystad of hier. Dit is een leuke baan omdat die groot is en er is veel ruimte, je hebt overzicht.”

Dat Ayrton snel zou zijn op het Belgische circuit diende zich al aan tijdens de kwalificatie. Daarin was de coureur van het Sturgis Racing Team namelijk de snelste van allemaal. Ook tot zijn verbazing trouwens. “Want ik had niet verwacht dat ik poleposition zou pakken.”

Min of meer logisch dan ook dat de eerste race van het weekeinde goed ging. Hij had immers de juiste snelheid zo was uit de kwalificatie wel duidelijk geworden. “Er waren wel een paar ‘dingetjes’, zoals botsen”, blikte Ayrton terug. “Dan raakte ik mijn koppositie kwijt, maar ik heb die teruggepakt. Als je de koppositie verliest word je wel een beetje zenuwachtig, maar daarna gaat het wel weer en kom je terug op één.”

Ayrton is pas tien jaar oud, toch rijdt hij al zes jaar in karts. Dat hij al op zijn vierde met de sport begon kwam door mijn vader en mijn broers. Die raceten ook. “Mijn vader racete in een auto. Ik dacht: dat wil ik ook. Toen zijn we een keer in Lelystad gaan rijden. Zo begon het. We kochten een eigen kart. We gingen trainen en lessen nemen bij de Sturgis Kart Academy.” Waarom hij karten direct zo leuk vond? “Het geeft een kick en je gaat snel. En het inhalen vind ik mooi.”

Ayrton Willems

En dan nog even zijn bijzondere voornaam, die kunnen we natuurlijk niet onbenoemd laten. Waar die vandaan komt, is niet zo moeilijk te raden. Van Ayrton Senna natuurlijk, de Braziliaanse legende die drie keer wereldkampioen Formule 1 werd. “Ik ben ook een beetje fan van Senna”, zei Ayrton. Toch noemt hij Senna niet zijn grote voorbeeld. “Dat is Lewis Hamilton. Hij is gewoon echt goed.”

Dat zijn ouders hem Ayrton noemden, verraadt een enorme affiniteit met autosport. “Ik ben echt een Ayrton Senna-fanaat”, zei zijn vader. “Hij is van mijn generatie. Ik heb altijd gezegd dat een zoon van me Ayrton zal heten. Ik kom van Curaçao, dat is Zuid-Amerikaans. Wij houden van Brazilië.” Zelf doet Willems senior dus ook aan autosport. “Ik rijd dragraces. Dat doe ik overal. In Duitsland, België, Nederland.”

De races van zijn zoon vindt hij net zo spannend. “Het is te hopen dat hij zo doorgaat en dat hij kampioen kan worden in de 9PK. Hopen maar dat de races nog doorgaan met het coronavirus. Daarna zullen we zien wat er volgend jaar komt.” Ayrton: “Hopelijk kan ik de volgende keer weer winnen!”

Ayrton bedankt zijn ouders/familie, Sturgis Racing Team, Gordon Fernandez en Jeffrey Cranton.

Ayrton Willems wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Highspeed Tuning en Tim Wai Electrotechniek

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS