Autosport NL • Porsche GT3 Cup

Ayhancan Güven en Sandra van der Sloot kampioenen van Porsche GT3 Cup Challenge Benelux 2018

Uitgegeven door Peter Vader • 15 oktober 2018 14:20

De finale van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux op Circuit Paul Ricard heeft de verwachtingen meer dan ingelost! In een startveld van 36 deelnemers wisten de 20 rijders uit de Benelux voor een groot deel van het spektakel te zorgen en tegelijk het steeds hogere niveau van de snelste monomerkencup van de Lage Landen te tonen. De jonge Turk Ayhancan Güven (Attempto Racing) was twee keer de beste in het Benelux-klassement en werd geheel terecht tot kampioen gekroond. De Nederlandse Sandra van der Sloot (Squadra Aragosta) bleek bij beide races de beste in Klasse B, waardoor ze met panache een bij aanvang van het seizoen totaal onverwachte titel wist te veroveren.

Guven_kampioen_duimpje Porsche GT3 Cup Challenge Benelux

Race 1: Güven oppermachtig, ongelooflijke comeback van Van der Sloot

Ayhancan Güven (Attempto Racing) liet bij de seizoensfinale op Circuit Paul Ricard geen enkele twijfel over zijn titel bestaan. De 20-jarige Turk was bij de kwalificaties al de beste van de Benelux-deelnemers en wist vervolgens ook naar de zege te rijden. Niet alleen in het Benelux-klassement, maar ook algemeen. De beste manier om zich nog voor het einde van het kampioenschap van de titel te verzekeren!

“De Porsche GT3 Cup Challenge Benelux winnen was duidelijk mijn hoofddoel voor dit seizoen”, aldus de protégé van de Turkse automobielfederatie. “Ik wist pas laat dat ik zou deelnemen en kon afgelopen winter niet testen. Aan het begin van het seizoen was ik snel, maar ik beging wel enkele fouten: een straf voor een slechte positie op de grid, een gemiste start, een straf voor het niet respecteren van de track limits... Maar sinds de tweede race in Spa was het vertrouwen er helemaal en de resultaten volgden. Ik zou de promotoren van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux willen bedanken voor het organiseren van dit kampioenschap, dat een steeds hoger niveau krijgt, maar ik bedank hen ook voor het Junior Program, dat mij in staat stelde om een grote evolutie door te maken. Ik ben daarom heel trots om in dit kampioenschap de titel te kunnen veroveren!”

Circuit Paul Ricard Porsche GT3 Cup Challenge Benelux

In een peloton van 36 Porsche 911 GT3 Cup en op een circuit dat hun collega's van het Franse kampioenschap door en door kennen, wisten de rijders uit de Benelux te schitteren, met vier rijders in de top-10 algemeen. Het waren uiteindelijk de Nederlander Max Van Splunteren (GP Elite) en de 19-jarige Turk Berkay Besler (Toksport WRT) – die ook deel uitmaken van het Junior Program – die samen met Ayhancan Güven op het Benelux-podium mochten staan. Vierde werd de ervaren Xavier Maassen (DVB Racing), die er zo dus niet in slaagde om de titelstrijd tot zondag te rekken, maar over het hele seizoen wel de zilveren medaille veroverde, voor Dylan Derdaele (Belgium Racing). De kampioen van 2016 wist in de slotfase Didier Van Dalen (Kronos Porsche Centre) te passeren.

In Klasse B begon de dag met een donderslag bij heldere hemel, toen Sandra van der Sloot (Squadra Aragosta), leider in het kampioenschap, na de kwalificaties werd gediskwalificeerd wegens een niet-conforme rijhoogte. De Nederlandse moest als 36ste van start gaan, maar sneed als een mes door de boter door het peloton, om uiteindelijk als 20ste te finishen en als eerste in de Klasse B van de Benelux! Een uiterst belangrijke zege in de titelstrijd, temeer omdat haar rivaal Menno van de Grijspaarde (GP Elite) zich tevreden moest stellen met een vierde plaats, achter Nicolas Saelens (Belgium Racing) en Ziad Geris (GP Elite), beiden schitterenden op het circuit van Le Castellet in de fraaie, Franse Var-streek. Roger Grouwels (RaceArt) legde beslag op de vijfde plaats en zag zijn podiumkansen in het kampioenschap hierdoor danig slinken.

Sandra_van_der_Sloot_kampioen_B_klasse Porsche GT3 Cup Challenge Benelux

Race 2: Güven pakt de dubbel, Van der Sloot met panache

Ayhancan Güven vertrok ook bij Race 2 vanaf pole position en domineerde opnieuw het Benelux-klassement. Goed voor zijn vijfde opeenvolgende overwinning, de achtste over het hele seizoen. Na een spannende finale wist de jonge Turk, dankzij een derde plaats in de laatste race, ook de titel in de Porsche Carrera Cup France te veroveren! Een dubbel die bewijst dat Ayhancan Güven zeker kan worden beschouwd als een waar jong talent in de internationale autosport.

In een heel competitief startveld lieten de deelnemers van de Benelux zich opnieuw van hun beste kant zien, met vijf rijders in de Top-10. Berkay Besler kwam als tweede over de streep, maar na een stevig duel met Max Van Splunteren, die hij in de voorlaatste ronde achterstevoren duwde, kreeg hij logischerwijs een straftijd van dertig tellen aan zijn broek. Net zoals in het kampioenschap werd vice-kampioen Xavier Maassen dus tweede, voor Dylan Derdaele. Na zijn spin finishte Max Van Splunteren toch nog als vierde, Didier Van Dalen vervolledigde de Top-5.

In het kampioenschap eindigde Max Van Splunteren samen met Ayhancan Güven en Xavier Maassen op het podium. Dylan Derdaele en Jesse van Kuijk (GP Elite), wat onzichtbaar tijdens de finale in Le Castellet, vervolledigen de Top-5.

Net zoals in de eerste wedstrijd domineerde Sandra van der Sloot ook in Race 2 de Klasse B. Ze reed van start tot finish aan de leiding en verzekerde zich van een zeer verdiende, doch onverwachte, titel. “Zaterdag, na de ontgoocheling van de kwalificaties, ben ik met het mes tussen m'n tanden vertrokken”, vertelde de Nederlandse. “Omdat ik als laatste moest vertrekken wist ik niet goed wat ik te verwachten had... maar ik had onmiddellijk door dat ik in een goed ritme zat. Ik beleefde er enorm veel plezier aan om mijn tegenstanders één voor één in te halen! Zondag pakte ik een tweede zege en kon dus de titel veroveren. Helemaal onverwacht, want voor dit seizoen bestond mijn enige autosportervaring uit races met kleinere auto's, die duidelijk minder power hadden dan deze Porsche. Ik heb ècht enorm veel plezier beleefd aan het stuur van deze 911 GT3 Cup! Nooit had ik gedacht dat ik al in mijn eerste jaar Klasse B zou kunnen winnen. Dit seizoen zal ik niet snel vergeten... en ik ben nu al heel gemotiveerd om in 2019 te proberen om dichter bij de algemene top te komen.”

Circuit Paul Ricard Porsche GT3 Cup Challenge Benelux startgrid achterzijde

Roger Grouwels finishte op de tweede plaats en stond opnieuw op het podium, voor Nicolas Saelens, Menno van de Grijspaarde en Ziad Geris. In de eindstand van het seizoen 2018 wist Menno van de Grijspaarde de zilveren medaille te veroveren, voor Ziad Geris, Roger Grouwels en Pierre Piron (Kronos Porsche Centre).

Na deze spannende finale op het fraaie circuit in Le Castellet (Paul Ricard) zijn alle blikken nu al gericht op de van lente 2019, voor de start van het achtste seizoen van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux!