Karting • Chrono

Axel Goes lost de belofte van dit seizoen in met eerste podiumplaats in NK karten: "Hard voor gewerkt"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 20 oktober 2021 12:25

BERGHEM – Met constante prestaties die hem consequent voorin het Nederlands kampioenschap Rotax Max brachten, was het zondag geen grote verrassing dat karter Axel Goes op het podium belandde van de Senioren-klasse. Tijdens de zevende ronde van de titelstrijd in Berghem werd de negentienjarige coureur uit De Meern derde in de finale. Een uitslag die hij een dag eerder al enigszins had aangekondigd tijdens de zesde ronde van de titelstrijd op dezelfde baan. Toen slaagde hij er in de prefinale al in derde te worden.

Axel Goes

“We hebben er hard voor gewerkt en dat is nu beloond”, zei Axel met een tevreden glimlach. “Het is ook een bevestiging van onze snelheid. We hebben er hard ons best voor gedaan. We begonnen het weekend al sterk. We waren het hele weekend één van de snelsten. Op zaterdag zetten we met de warm-up de tweede tijd neer en in de kwalificatie de derde tijd. In de prefinale waren we derde geworden. In de finale viel ik door wat pech terug naar de zevende plaats.”

Niettemin wist Axel dat hij op basis van die resultaten op zondag de snelheid moest hebben om opnieuw vooraan mee te doen. “We zaten er in de warm-up heel goed bij met de eerste tijd. In de kwalificatie helaas maar de vijfde tijd, maar in de prefinale zaten we er weer goed vooraan bij en zijn we van vijf naar vier gereden.”

De snelle coureur van het Kombikart Racing Team deed goed mee in de kopgroep en lag zelfs even op de derde plaats, maar moest uiteindelijk toch genoegen nemen met de vierde plaats. “Daarna zijn we in de finale de start goed doorgekomen en heb ik even op de derde plaats gelegen. Uiteindelijk finishte ik als vijfde, maar na straffen voor andere rijders werd ik gepromoveerd naar plek drie.”

Het was een resultaat dat paste bij de snelheid die Axel het hele weekeinde al had geëtaleerd. “Het kwartje viel onze kant op. Het hele kampioenschap rijden we al in de top vijf. We doen elk weekend mee voor de podiumplaatsen. Ik ben eerder al derde geweest in de prefinale, maar dit is de eerste keer dat ik op het podium ben geëindigd in de daguitslag, dus met een trofee erbij.”

Want in het NK tellen de resultaten van de prefinale weliswaar even zwaar als de resultaten in de finale, maar de uitslag in de finale bepaalt het dagklassement. Dat de snelle Utrechter erin slaagde eindelijk ook in het dagresultaat op het podium te eindigden, dankte hij met name aan de uitstekende begeleiding van zijn team. ”En de goede motoren. Maar het lukte me ook doordat ik meer ben gaan sporten. Ik heb nu een veel betere conditie dan vorig jaar.”

Axel Goes

Hoewel hij al zeven jaar kart, was Axel met zijn twaalf jaar toen hij begon relatief laat in deze sport. “Ik ben begonnen met deze sport door mijn eigen kinderfeestje op een indoorkartbaan. Dat was een verrassing van mijn ouders. Ik vond het heel leuk en heb daarna eerst een aantal trainingen op de die baan gedaan en heb zo leren rijden.”

Dat zijn ouders met die verrassing kwamen was overigens niet zo heel vreemd, wist Axel. “We keken vroeger al Formule 1 en we zijn een keer naar Monaco geweest en hebben daar oude Formule 1-auto’s zien racen.” Na een tijdje indoor te hebben getraind zagen een paar mensen die buiten karten hem rijden. Zij nodigden hem uit het eens te proberen op een buitenbaan.

Vanaf dat moment ging Axel ook wedstrijden rijden. “Toen ben ik begonnen bij Montfoort Motorsports. Zij hebben me een aantal jaren begeleid in de Junioren. Daarna heb ik bij nog twee teams gereden en sinds vorig jaar rijd ik voor Kombikart.”

Axel is erop gebrand het resultaat op het Brabantse circuit minimaal te evenaren tijdens de achtste en laatste ronde van het NK. Die wordt in november op het circuit van Genk in België gehouden. Maar er zit nog meer in het vat dit jaar. “Voor de laatste NK-race rijd ik eerst nog de BNL Golden Trophy. Ik hoop dat we daar ook iets moois kunnen laten zien.”

Axel bedankt zijn ouders, iedereen van Kombikart Racing Team en de mensen die hem geholpen hebben op dit niveau te kunnen rijden.

Axel Goes wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Fysiotherapie Bodyproof, Casco Tuin en Utinbo.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS