Autosport NL • Autosport NL Diversen

In de voetsporen van Giedo van der Garde en Ho-Pin Tung

Uitgegeven door Jordy Stuivenberg • 16 maart 2010 13:43 • Print artikel

Het KNAF Talent First heeft al talenten voortgebracht in de vorm van Ho-Pin Tung (testrol bij het Renault F1 team), Benjamini van de Wakker en Giedo van der Garde ( GP2). Na een uitstapje is het KTF terug op het asfalt in 2010. Bas Schouten, Steijn Schothorst en Dennis van de Laar voelen dat direct en zijn de grote winnaars geworden van de KNAF Talent First competitie voor jong autorensporttalent. Slechts 15 en 16 jaar jong overtuigde het drietal tijdens de selectiedag op Circuit Park Zandvoort door afgetekend de eerste drie plaatsen te bezetten. Aan de overwinning is per persoon een geldprijs verbonden van € 5.000,--, maar wellicht nog belangrijker is dat Bas, Steijn en Dennis worden opgenomen in het begeleidingstraject van het KNAF Talent First programma.

Tijdens de selectiedag op Circuit Park Zandvoort moesten de jonge talenten zich op meerdere vlakken bewijzen. Na een intakegesprek met Erik Weijers (COO van Circuit Park Zandvoort en lid van het KNAF Bestuur Sectie Autorensport) en Eric Noort (bestuurslid van de Stichting KNAF Talent First) werden de jeugdige coureurs aan een fysieke test onderworpen. Vervolgens was het tijd voor een slalom met een Ford RST en werden de rijkwaliteiten op het circuit beoordeeld door de ervaren topcoureurs Duncan Huisman en Melroy Heemskerk. Een interview met autosportjournalist Coo Dijkman en Kees Koning (Media Coördinator van Circuit Park Zandvoort) moest duidelijk maken hoe het zat met de communicatieve vaardigheden van de kandidaten. Na een lange spannende dag kwamen de pas 15-jarige Bas Schouten, de even jonge Steijn Schothorst en de net 16 jaar geworden Dennis van de Laar als afgetekende winnaars uit de bus.

De winnaars ontvangen ieder een bedrag van € 5.000,-- te besteden aan hun raceplannen voor komend seizoen. Daarnaast wordt het drietal opgenomen in het begeleidingstraject van KNAF Talent First, het talentenontwikkelingsprogramma van de KNAF, de overkoepelende autosportorganisatie van Nederland. Deze begeleiding omvat onder andere mediatrainingen, het opstellen van sponsorplannen en een fysiek trainingsprogramma. Bas, Steijn en Dennis kunnen de ondersteuning vanuit KTF ook direct in de praktijk brengen want alledrie staan ze aan de vooravond van hun eerste autorensportseizoen. Bas Schouten komt in actie in de BMW E30 Cup van het DNRT terwijl Steijn Schothorst en Dennis van de Laar debuteren in de Formido Swift Cup van het Dutch Power Pack programma.

Uiteraard toonde het drietal zich zeer verguld met de ondersteuning van Stichting KNAF Talent First. Bas Schouten, ooit begonnen met karting, scoorde met 784 van de maximaal 900 te behalen punten extreem goed: “Helemaal top vind ik het. Van de begeleiding kan ik veel profijt hebben.” Minstens zo opgetogen reageerde Steijn. “Ik ben echt superblij dat ik in mijn eerste autosportjaar meteen steun krijg van de KNAF. Het is niet alleen de financiële bijdrage maar de extra media-aandacht is erg belangrijk voor het interesseren van andere sponsors.” Dennis was door schoolverplichtingen niet direct bereikbaar voor commentaar.

Het KNAF Talent First (KTF) talentenprogramma voor de autorensport is een initiatief van het Bestuur Sectie Autorensport (BSA) van de KNAF. Nadat KTF in de eerste jaren van haar bestaan talenten had voortgebracht als Ho-Pin Tung, Benjamini van de Wakker en Giedo van der Garde werd het werkterrein, minstens zo succesvol, verlegd naar de rallysport. Vorig jaar kwam echter vanuit het BSA de wens om het KTF autorensportprogramma nieuw leven in te blazen en beginnende ‘circuittalenten’ een steuntje in de rug te geven. Daartoe werd door het BSA voor 2010 een talentenprogramma opgesteld. Vanuit de door de KNAF erkende rensportscholen konden kandidaten worden aangemeld. Van de tien geselecteerde talenten toonden Bas Schouten, Steijn Schothorst en Dennis van de Laar zich de winnaars en kunnen nu met ondersteuning vanuit KTF aan hun eerste stappen op de autosportladder beginnen.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS