Formule 1

Autocoureur Tijmen van der Helm toont snelheid met gehavende auto tijdens uitdagend weekeinde in ELMS

Uitgegeven door Bas Kaligis • 6 juli 2022 02:03 • Print artikel

MONZA – Autocoureur Tijmen van der Helm heeft tijdens een incidentrijk weekeinde in de European Le Mans Series (ELMS) de bevestiging gekregen dat zijn team qua snelheid op de goede weg is. Zijn teamgenoot Mathias Beche zette de LMP2-bolide van TDS Racing x Vaillante opnieuw op poleposition. De achttienjarige coureur uit Den Hoorn zelf bewees op het circuit van Monza andermaal dat hij snel is door met een gehavende auto de leiders in de wedstrijd te kunnen bijhouden.

TDS Racing x Vaillante

“Het was een heel lastig weekend”, zei Tijmen, die in snikhete temperaturen zijn race had gereden. “Onze amateurrijder (Phillipe Cimadomo, red.) nam de start voor zijn rekening en hij kwam best wel goed weg. Dat was natuurlijk heel positief. Maar kort daarna werd tegen ons aangereden. We hielden met zijn allen ons hart vast.”

Dat de auto van het Franse topteam, dat reglementair met één amateurcoureur en twee professionals moet rijden, niet uitviel, was een klein wonder. En dat kon op latere momenten in de race meerdere malen opnieuw gezegd worden. “We hadden aardig wat schade. Bij de start werd aan de voorkant van de auto tegen ons aangereden, er is achterin gereden, de zijkant is geraakt. De auto had daardoor aardig wat problemen.”

TDS Racing x Vaillante

Nadat de goede start van de race een gehavende auto had opgeleverd, kon het team toch goede zaken doen. Dat kwam door drie safety car-situaties, waardoor de auto’s dicht bij elkaar bleven. Tijmen: “Maar daarna hadden we als pro’s wel last van de auto. Toen ik aan het rijden was, was de auto al lastig bestuurbaar. Heel anders dan tijdens de trainingen. Het was lastig om de rest bij te houden. Toch was ik nog redelijk snel. Ik reed op een gegeven moment tussen de rijders aan kop. Ik bleef redelijk bij ze in de buurt, dus dat zat goed.” Hoe hij dat had gepresteerd met een gehavende auto? “Gewoon gas geven.”

De snelheid van de auto was het hele weekeinde goed geweest. Niet voor niets had TDS Racing de poleposition opgeëist. “We zitten er altijd wel goed bij met de kwalificatie. We zijn in drie races eerste, tweede en eerste geworden. Alleen hadden we nu pech met schade en een drive through penalty.” Wat dat laatste betreft: Tijmen wist niet wanneer en waarom zijn team die gang door de pitstraat had opgelegd gekregen. Maar toen hij in de auto zat, moest hij die wel inlossen. “Ik heb daarna gewoon geprobeerd het maximale uit de auto te halen gezien de omstandigheden.”

Dat Tijmens team uiteindelijk als dertiende werd geklasseerd, daar wilde hij niet al te lang bij stilstaan. De talentvolle Zuid-Hollander had in ieder geval de bevestiging gekregen dat zijn team de zaakjes uitstekend voor elkaar heeft en dat het zelfs met een zwaargehavende auto nog redelijk goede rondetijden kan rijden.

TDS Racing x Vaillante

Nu maakt hij zich op voor de volgende race. Die wordt komend weekeinde al gehouden. Ditmaal start Tijmen in de derde ronde van het FIA WEC-kampioenschap. In die titelstrijd komt hij uit voor ARC Bratislava. Die zesuurs-race wordt ook op het circuit van Monza gehouden. Een uitdaging, wist hij. “Er zijn weinig punten waar je echt kunt inhalen. Hopelijk wordt het niet zo heet als dit weekend. Met 38 graden was het in de cockpit net een sauna.”

Hij had goede verwachtingen. “Ik vermoed dat we het ouderwets goed voor elkaar zullen hebben. Als dat zo is, kunnen we een podiumplaats halen.”

Tijmen van der Helm wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Charlie Works, Trofipack, BICT Groep, Van der Helm Logistics en Van Beelen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS