Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Autocoureur Lorenzo van Riet kruipt steeds dichter naar de top in supercompetitieve Europese Renault Clio Cup Series

Uitgegeven door Bas Kaligis • 5 juni 2024 10:46

SPA – Inmiddels al de nodige jaren ervaring in de kartsport en in diverse autosportklassen betekent de deelname van Lorenzo van Riet in de internationale Renault Clio Cup Series een nieuwe stap in zijn autosportcarrière. De 24-jarige coureur uit Castricum is dit jaar gedebuteerd in de Europese Renault Clio en doet daar in een startveld van maar liefst 55 auto’s waardevolle ervaring op. Afgelopen weekeinde snelde de rijder van topteam Rangoni Corse op het F1-circuit van Spa-Francorchamps naar de zesde en vijfde plaats in de respectievelijke races. Bovendien behaalde hij het podium in de Challenger klasse voor nieuwkomers en staat hij in het MID-Europe kampioenschap aan de leiding in de tussenstand.

Lorenzo van Riet

“P5 en podium bij de Challengers, daar ben ik blij mee”, zei Lorenzo, die daarmee vooral doelde op de ervaren, snelle mannen die hij had kunnen bijblijven. “En gisteren P6. Het gaat steeds beter. De meesten die meedoen, doen dit al een aantal jaren. Als ik dan in mijn eerste seizoen met ze aan het knokken ben, ben ik best wel tevreden. Dit is zoveel anders. Je rijdt met 55 deelnemers uit alle landen. Sommigen doen het al twintig jaar. Het is heel anders, niet te vergelijken met wat ik hiervoor heb gedaan.”

Bovendien is de Clio Cup een Europees kampioenschap dat (oud-)Formule 1-circuits als Barcelona, Hockenheim, Paul Ricard en Magny-Cours aandoet. “Ik hoop op die banen nog de Mid-Europe-titel in de Challenger-klasse te winnen. Dat zijn vijf weekenden uit het Europees kampioenschap. De Europese titel winnen, gaat hem niet meer worden, maar dit kan nog. Ik sta nu bovenaan.”

Lorenzo van Riet

Voor Lorenzo, die zijn podium bij de Challengers speciaal opdroeg aan zijn opa Jan van Riet, was het enorme deelnemersveld wel even wennen, bekende hij. “Als je goed kwalificeert, heb je weinig last van het grote veld”, zei Van Riet. “Maar als je pech hebt in de kwalificatie ga je niet meer naar voren kunnen rijden. Dan wordt het een lange dag. De auto’s zijn hetzelfde, dus je moet echt zelf het verschil maken. Je rijdt continu bumper aan bumper.”

Lorenzo, die zijn loopbaan begon met karting, kan ook dit seizoen weer aan autosport doen door zijn trouwe sponsor FEBO. En dankzij de relaties van zijn vader Pim van vroeger. Want Van Riet senior, die in 2008 Nederlands kampioen werd in een Renault Clio, heeft meer dan dertig jaar race-ervaring. “Maar ik vind het nu spannender dan toen ik zelf reed”, bekende Pim. “Dat komt omdat ik weet wat het is. Het is niet gemakkelijk en je rijdt tegen gehaaide vossen die alle ins en outs kennen.”

“Je moet vanaf ronde één er bovenop zitten. Lorenzo krijgt geen cadeautjes. Hij zit nu in een leerproces en het gaat steeds beter. Het is een mooi concept. We zitten bij het beste team. We hebben goede data en daar leert Lorenzo van. Hij sluit aan en wordt steeds slimmer, kruipt ernaartoe. Hij staat nu eerste in het Mid-Europe-kampioenschap en bij de Challengers”, aldus Pim van Riet.

Lorenzo van Riet

Wat dat betreft keek Lorenzo vol vertrouwen uit naar de volgende race. Die is eind augustus op het circuit van Magny-Cours in Frankrijk. “Daar hoop ik weer een plekje hoger te eindigen. En het liefst op het podium natuurlijk!”

Lorenzo van Riet bedankt zijn ouders, familie, Rangoni Corse en de trouwe sponsoren van hem en Pim.

Lorenzo van Riet wordt ondersteund door:

FEBO
MSW Auto's
AVR Auto's
Willem Cornelissen Automotive
PK Auto's
Oldenburg Auto's
Vaneman Auto's

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS