Formule 1

'Audi en Porsche gaan de F1 in als motorleveranciers, McLaren wordt verkocht'

Uitgegeven door Peter Vader • 9 januari 2022 07:40 • Print artikel

Het Britse Formula1news meldt dat Porsche en Audi een deal hebben gesloten om McLaren en Red Bull vanaf 2026 van gloednieuwe aandrijflijnen te voorzien. Audi en Porsche zullen volgens hun bron Car Magazine in 2026 de Formule 1 betreden als motorenleveranciers. Eerder in het seizoen deden geruchten de ronde dat Audi een deal had gesloten om de McLaren Group te kopen, maar deze werden snel verworpen door de in Woking gevestigde fabrikant. Nu is echter gemeld dat de deal tussen de twee partijen zo goed als akkoord is. De details moeten nog worden afgerond, maar de grote aandeelhouders van McLaren zouden hebben ingestemd met de verkoop van het team, maar ook van de auto-tak aan de Duitse autogigant. BMW was naar verluidt ook in de race om McLaren te kopen, maar na deze deal met de VW-Group zou dat nu van tafel zijn. BMW geeft vooralsnog geen informatie over hun vermeende F1-plannen.

Audi_F1_concept_graphic_by_Reddit

McLaren naar Audi?
Porsche en Audi zouden beide wachten op goedkeuring van Volkswagen om door te gaan met de overeenkomst. McLaren heeft de afgelopen jaren financiële verliezen geleden en de Mumtalakat Holding Company, het staatsvermogensfonds van Bahrein dat een belang heeft in de Britse autofabrikant, is naar verluidt enthousiast over de verkoop. Car Magazine suggereert dat Lamborghini, Porsche en Audi allemaal zullen profiteren van de deal. McLaren boekte in 2020 een verlies van £ 222,9 miljoen, nadat het vorig jaar een winst van £ 91,1 miljoen had gerapporteerd. Dit verlies was, althans gedeeltelijk, het gevolg van de COVID-19-pandemie en de erfenis is 830 ontslagen. BMW was naar verluidt ook in de race om McLaren te kopen, maar deze deal zou nu niet doorgaan.

Porsche_F1_concept_2026_photo_Quattroruote_1

Porsche met Red Bull?
Naar verluidt is Porsche ondertussen in gesprek met Red Bull om hen over een paar jaar van aandrijflijnen te voorzien. Het in Milton Keynes gevestigde team wordt sinds het seizoen 2019 aangedreven door Honda en toen hun deal met de Japanse fabrikant eind 2021 afliep, kochten ze het intellectuele eigendom van hun krachtbronnen. Als gevolg hiervan gaat het team hun eigen aandrijflijnen bouwen, waarbij Honda graag adviseert in het proces. CAR's F1-correspondent Tom Clarkson bevestigt dat er deze keer goede redenen zijn om optimistisch te zijn over de circulerende geruchten van de afgelopen maanden: “Porsche maakt deel uit van de motorwerkgroep van de FIA, dus ze zijn betrokken bij alle gesprekken over de 2025-regels. Er wordt op straat gefluisterd dat ze ook echt volop bijdragen aan de samenstelling van de regels, ze lanceren tijdens vergaderingen volop ideeën. Waarschijnlijk zal de hoeveelheid elektrisch vermogen voor 2025 verdubbeld zijn, wat Porsche graag ziet.” De fanatieke deelname van Porsche aan deze voorbereidende gesprekken, gaf al aan dat de interesse dit keer zeer serieus is en er alleen nog over de vorm waarin er wordt deelgenomen, moet worden beslist. Wordt het een eigen F1-team, bouwen ze een hele eigen auto of kiezen ze voor het leveren van de motoren?

Dat laatste lijkt nu het geval te zijn. Oorspronkelijk was de theorie dat Audi en Porsche zouden kunnen samenwerken om hun eigen Formule 1-team te vormen, maar het lijkt erop dat ze in plaats daarvan hun middelen zullen steken in het aandrijven van huidige teams. De algemene consensus is dat Porsche en Audi zullen samenwerken om een aandrijflijn te creëren die ten goede zal komen aan Red Bull en McLaren.

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS