Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Aston Martin wint de 24 Uur van Le Mans in beide GT-klassen en pakt de WEC-titel!

Uitgegeven door Peter Vader • 20 september 2020 20:54 • Print artikel

LE MANS - Aston Martin heeft de 88e 24 uur van Le Mans zegevierend afgesloten. De Britse fabrikant, die voor het laatst de overwinning behaalde bij het wereldberoemde evenement in 2017, boekte zijn beste resultaat ooit op het Circuit de la Sarthe door beide GT-klassen te winnen en stond met drie teams op het podium. Het resultaat betekent dat Aston Martin genoeg punten heeft gescoord om de constructeurstitel van het FIA World Endurance Championship (WEC) veilig te stellen, met nu nog één ronde te gaan. Het waren fabrieksrijders Alex Lynn (GB) en Maxime Martin (BEL), samen met voormalig Le Mans-klassewinnaar Harry Tincknell (GB), die na een vlekkeloze prestatie in de Nr97 Vantage GTE neerzetten door de meest begeerde overwinning in de endurance serie te pakken na een spannende en bloedstollende 24-uurs strijd met het fabrieksteam van Ferrari. Lynn, die zondag om 03.10 uur de snelste ronde van de GTE-klassen neerzette, zei: "Ik lieg niet, dat ik nogal emotioneel werd en een paar tranen in mijn ogen had tijdens de laatste raceronde. Ik heb de afgelopen drie jaar heel precies werk afgeleverd en er bloed, zweet en tranen in gestoken, zodat dit nu ècht ongelooflijk voelt! "

Aston Martin wins GT classes Le Mans 2020 1

De Vantage GTE van TF Sport won de klasse winnende onderscheidingen in de GTE Am met fabrieksrijder Jonny Adam (GB) en Charlie Eastwood (GB), en teamgenoot Salih Yoluç (TUR) en pakte daarmee de titel in het WEC GTE Am-coureurs kampioenschap, nog voordat de seizoensfinale verreden wordt op het Bahrain International Circuit. Het Britse team is het eerste privéteam dat Le Mans wint met de Vantage GTE. Nicki Thiim (DEN) en Marco Sørensen (DEN), die dit weekend vergezeld werden door Richard Westbrook (GB), zullen ook de titel van de WEC pro-class coureurs naar huis brengen, ze hebben nu de leiding voor hun teamgenoten Lynn en Martin met een voorsprong van slechts 15 punten, nadat ze in Le Mans de derde plaats in de GTE Pro-klasse behaalden. In de GTE Am-klasse kwam een enorme teleurstelling voor de al lang meedraaiende Aston Martin Racing-coureur Paul Dalla Lana (CAN), die hoge verwachtingen had van zijn achtste Le Mans. Het uitstekende tempo van de Canadees en zijn teamgenoten Augusto Farfus (BR) en fabrieksrijder Ross Gunn (GB) bleek vruchteloos, nadat een langdurige pitstop een einde maakte aan hun aanval op de leiders. De veroverde podiumplaatsen bij het 24-uurs evenement waar dubbele punten waren te verdienen, was genoeg voor Aston Martin om voor het eerst de WEC Manufacturers titel te pakken. De Britse fabrikant eindigde 76 punten voor Porsche en 97 voor Ferrari.

Aston Martin wins GT classes Le Mans 2020 2

Tobias Moers, CEO van Aston Martin, zei: “Ik ben buitengewoon trots op iedereen die vandaag een rol heeft gespeeld in deze gedenkwaardige overwinning. Het winnen van beide GTE-klassen zowel als het veroveren van de WEC-constructeurs titel, getuigt van de kwaliteit van zowel het team als de Vantage GTE, die uiteindelijk de basis vormt van de raceauto.'' De winnaars van de 24 uur van Le Mans GT 2020 legden 346 ronden af op het 13,8 km lange circuit. Terwijl Lynn de snelste rondetijd van de GTE-deelnemers realiseerde - 3: 50.321 - reed Thiim zat 10 uur en 2.35 minuten aan het stuur tijdens de 24 uursrace, meer dan enige andere Aston Martin Racing-coureur.

Aston Martin wins GT classes Le Mans 2020 3

Aston Martin wins GT classes Le Mans 2020 4

Aston Martin wins GT classes Le Mans 2020 5

Aston Martin wins GT classes Le Mans 2020 6

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS