Autosport Internationaal Toerwagens • Autonieuws

Aston Martin CEO Tobias Moers verlaat Brits bedrijf, opvolger is ex-Ferrari manager Amedeo Felisa

Uitgegeven door Peter Vader • 4 mei 2022 09:01 • Print artikel

Aston Martin CEO Tobias Moers zal met onmiddellijke ingang zijn leiderschaps- en bestuursfuncties bij het bedrijf neerleggen, zo heeft het in Gaydon gevestigde bedrijf bevestigd. Hij zal echter tot eind juli in een niet nader gespecificeerde rol bij het bedrijf blijven, waardoor de overdracht aan zijn opvolgers, het ex-Ferrari-duo Amedeo Felisa, die onmiddellijk de rol van CEO en uitvoerend directeur op zich neemt, en Roberto Fedeli, die zal optreden als Chief Technical Officer wanneer hij in juni in dienst treedt. Moers verlaat de functie na iets minder dan twee jaar, nadat hij Andy Palmer in mei 2020 had vervangen, na een verandering in de eigendomsstructuur van het bedrijf onder leiding van miljardair-voorzitter Lawrence Stroll.

Tobias Moers
Tobias Moers

Meer samenhang en effectiviteit
Hoewel de verklaring die Moers' tijd aan het roer van de iconische Britse sportwagen- en SUV-maker beëindigt en zijn vertrek afschildert als "in onderling overleg", is zijn positie al geruime tijd onderwerp van speculatie. Er gaan geruchten over een mogelijke splitsing aangewakkerd door aanhoudende middelmatige financiële resultaten en talrijke vertrekken van spraakmakende, gerespecteerde en vaak langdurige werknemers bij de Aston Martin-onderneming. Mogelijk zinspelend hierop verwijst de verklaring van Aston Martin vandaag naar de leiderschapsveranderingen die worden doorgevoerd om "verdere en snellere innovatie te stimuleren en meer samenhang en effectiviteit in het hele bedrijf te bewerkstelligen."

Aston-Martin-DBS-Superleggera-vs-Mercedes-AMG-GT-R

Dankbaar voor verricht werk
Autocar meldde voor het eerst dat Moers' rol bij het bedrijf in januari werd bedreigd, waarna Bloomberg onthulde dat het bedrijf in gesprek was met mogelijke vervangers, waaronder Steven Armstrong van Ford. Stroll ontkende destijds luidkeels en herhaaldelijk de berichten en reageerde op Autocar's verhaal door te zeggen: "Ik heb geen idee waar dat vandaan komt. Tobias doet geweldig werk. Hij blijft hier. Hij is de perfecte partner voor mij." Zijn lot is nu echter bezegeld, met de officiële verklaring van Aston Martin: “De Raad van Bestuur is dankbaar voor alles wat Tobias heeft bijgedragen tijdens zijn tijd bij Aston Martin, het bedrijf in de goede richting gezet, nieuwe fundamenten gelegd en zijn activiteiten verbeterd. ”

Lawrence Stroll
Lawrence Stroll


Terug naar boven
Stroll wordt rechtstreeks geciteerd in de verklaring: “Ten eerste wil ik mijn dank en waardering uitspreken voor alles wat Tobias heeft bereikt. Hij trad in dienst bij Aston Martin op een kritiek moment voor het bedrijf en bracht aanzienlijke discipline in zijn activiteiten. Het voordeel van deze acties is duidelijk in de verbeterde operationele prestaties van het bedrijf en in onze geweldige nieuwe productlanceringen. “Het bedrijf moet nu een nieuwe groeifase ingaan met een nieuw leiderschapsteam en een nieuwe structuur om ervoor te zorgen dat we onze doelen bereiken. Ons nieuwe organisatorische raamwerk zal het bedrijf volledig ondersteunen, meer samenwerking en een meer samenhangende manier van werken bevorderen, zowel intern als extern.”

Zorgelijke financiële situatie
Ondanks Stroll's positieve beoordeling van Moers' ambtstermijn, blijven de financiële cijfers analisten zorgen baren, die de schuldenlast en marginale winstgevendheid benadrukken. De koers van het aandeel blijft op een fractie van de lanceringswaarde en dicht bij zijn historisch dieptepunt. In de financiële cijfers over het eerste kwartaal die vanmorgen werden vrijgegeven, onthulde het dat het op schema ligt om dit jaar meer dan 6600 auto's te verkopen, met een doelstelling op middellange termijn om dat aantal naar 10.000 te brengen. Het rapport vermeldde dat de productie van sportwagens voor 2022 al uitverkocht was en dat de bestellingen van Aston Martin DBX SUV's jaar-op-jaar met 60% zijn gestegen.

Felisa en Fedeli nemen beide hun functie op bij Aston Martin en hebben recentelijk als adviseur en technisch directeur gewerkt bij de Chinees-Amerikaanse startup FAW-Silk voor elektrische auto's. Felisa was het afgelopen jaar ook niet-uitvoerend bestuurder bij Aston Martin.

Aston Martin logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS