Formule 1

Artsen verzetten zich tegen Belgische Grand Prix met fans: "Kunnen ons nu geen fouten veroorloven"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 25 juli 2021 12:25 • Print artikel

Huisartsen in BelgiŽ hebben hun vrees uitgesproken over het plaatsvinden van de Grand Prix van BelgiŽ met veel publiek. Op 13 augustus zullen de beperkingen op het aantal bezoekers in BelgiŽ worden teruggeschroefd, twee weken voor de Grand Prix van BelgiŽ. Op dit moment zijn er 75.000 bezoekers per dag voorzien in Spa-Francorchamps, terwijl een week later een grote menigte naar Zandvoort zal komen.

Circuit Spa-Francorchamps Belgium F1


Maar omdat de infectiecijfers in BelgiŽ stijgen en de bezorgdheid toeneemt voordat de beperkingen worden opgeheven, zegt de Belgische huisartsenvereniging Domus Medica dat de versoepeling niet mag doorgaan. "De infectiecijfers zijn te hoog en we moeten nu handelen", zei woordvoerder Roel van Giel tegen Het Nieuwsblad, geciteerd in De Telegraaf. "De politici moeten hun fout op tijd herstellen, anders moeten we straks alles terugdraaien."

"De cijfers gaan niet de goede kant op. Eerst zagen we een stijging die misschien te danken was aan meer tests. Maar dat kun je nu niet meer zeggen. We hebben ook de huisartsen ondervraagd en die zien meer infecties en ook meer zieken. Dat zie je ook terug in de positiviteitsratio, die blijft stijgen."

"Concreet bedoelen we de massa-evenementen zoals Pukkelpop (muziekfestival) of Spa-Francorchamps. Dat vonden we toen al geen goed idee en dat vinden we nog steeds geen goed idee. Met de stijgende aantallen besmettingen, kun je dat niet doen."

Er zijn al maatregelen aangekondigd om een afgesloten te maken van de omgeving van het circuit alsook strenge maatregelen om kamperen, parkeren en locaties met grote schermen te voorkomen - samen met een Covid-veilig certificatiesysteem om aanwezig te kunnen zijn.

Hoewel het vaccinatieproces door blijft gaan, geloven de artsen niet dat de geboekte vooruitgang voldoende is om een grote menigte die de race bijwoont te rechtvaardigen. "We weten dat de vaccinatie werkt, maar pas twee weken na de tweede prik. We zijn er nog niet. Je moet dus altijd kijken naar de cijfers van veertien dagen geleden", voegde Van Giel eraan toe. "Dan zitten we pas op een derde van de populatie. Over een paar weken nieuwe maatregelen invoeren en de versoepeling terugdraaien is veel moeilijker dan nu op de pauzeknop drukken. Het virus springt nog te veel rond en veel mensen zijn nog niet gevaccineerd. We kunnen ons nu geen fouten veroorloven."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS