Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Car

Arie Luyendyk 30 jaar na eerste Indy500 zege: "Dat heeft mijn leven veranderd"

Uitgegeven door Bart • 27 mei 2020 09:34 • Print artikel

Het is vandaag exact 30 jaar geleden dat Arie Luyendyk zijn eerste zege in de IndyCar boekte. Het was bovendien de meest legendarische race in de Amerikaanse kampioenschap, de Indianapolis 500. Met een recordgemiddelde van 299,307 km/h hield hij alle Amerikanen achter zich. "Het is 30 jaar geleden en het veranderde mijn leven", zegt Luyendyk op Twitter. "Niet dat het slecht was, het werd alleen maar beter."

Arie Luyendyk


Dit jaar stoomt Arie Luyendyk de 19-jarige Rinus van Kalmthout klaar voor zijn IndyCar-debuut. Vooral het rijden op ovals wordt een uitdaging voor Veekay, maar wie anders dan Luyendyk kan hem daar het beste op voorbereiden.

Zeven jaar na zijn winst in 1990 smaakte Arie opnieuw de melk voor de overwinnaar op de Brickyard. In 1997 vertrok de toen 43-jarige Luyendyk van pole position en bleef hij de nummer twee Scott Goodyear maar nipt voor. Hij kreeg de bijnaam 'The Flying Dutchman' en was een held voor de Amerikaanse IndyCar-fans. Naast twee overwinningen staan er ook een derde plaats in 1991 en een tweede plaats in 1993 op zijn erelijst.

Arie Luyendyk

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS