Karting • GK4 Kartseries

Annabelle Brian ijzersterk debuut met zege in klasse waarin ze nooit eerder reed: "Niet verwacht"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 juli 2021 14:24 • Print artikel

GENK – Het was alsof Annabelle Brian haar eigen sprookje had geschreven, maar dan één dat daadwerkelijk gebeurd is. De dertienjarige kartster uit Winsum komt normaal gesproken uit in de X30 Junioren-klasse van de GK4 Kart Series. Daarin reed ze zaterdag haar races, viel tot twee keer toe uit, baalde en besloot zich in te schrijven voor de races in de X30 Senioren nationaal-klasse. Zo gezegd, zo gedaan. Wat er de volgende dag gebeurde, kon ze maar amper geloven, maar het was toch echt waar: ze won de finale!

Annabelle Brian

“Dit hadden we niet verwacht. Ik heb vanochtend één keer getraind”, zei de verbouwereerde Annabelle direct na de finale in de paddock van het circuit in Genk. “Toen had ik de tweede tijd. En toen verwachtten we er ineens wel wat van.”

Haar overstap van de Junioren naar de Senioren in één weekeinde was op zichzelf al bijzonder, want dat is zéér ongebruikelijk. Maar de manier waarop ze zich op de races had voorbereid, maakte het nog specialer.

Annabelle: “Ik had nooit eerder in een Senioren-kart gereden. Ik moest er in één training aan wennen. Ik heb maar tien minuten kunnen trainen. Vanochtend (zondagochtend, red.) hadden we nog wat geprobeerd met de motor en toen dachten we: we gaan gewoon rijden. We hadden eigenlijk twee trainingen, maar mijn motor deed het niet goed, dus konden we niet goed zien waar we in het veld zaten qua snelheid.”

Niet alleen moest ze dus in een heel korte tijd wennen aan een nieuw chassis en motor, de banden op haar kart waren heel anders dan die ze bij de Junioren gewend is. “We dachten: we gaan gewoon rijden en de race ervaren.” Ze was dus warempel goed genoeg voor de overwinning. “Dit voelt goed. Ik krijg er motivatie van om door te gaan.”

En dan te bedenken dat ze zaterdag aan het eind van de middag enorm baalde van haar mislukte racedag in de Junioren-klasse. “Het regende en in de laatste ronde tikte iemand me aan. Ik gleed van de baan. Tijdens de tweede race viel mijn kart stil toen ik de pitstraat uitkwam. Toen moest ik in de derde race als laatste starten en finishte ik als negende.”

Annabelle Brian

Ze was nog wel veelbelovend aan de zaterdag begonnen. “In de tijdtraining had ik de tweede tijd. Maar na die twee DNF’s (Did Not Finish, red.) dachten we zaterdagavond: we rijden bij de Senioren mee. Helaas zat die klasse al vol.”

Daarom week ze uit naar de Senioren nationaal-klasse. Daarin eindigde ze op de respectievelijk vierde, derde en eerste plaats in de races. Dat ze de laatste wedstrijd (de finale) won, smaakte natuurlijk naar meer.

“Maar ik ga dit jaar bij de Junioren eerst afmaken”, zei Annabelle die dit jaar behalve de BNL Kart Series ook meedoet aan het NK IAME, de IAME Euro Series en het IAME Benelux-kampioenschap. “Ik ben nog best wel jong, ben pas dertien. Misschien dat ik volgend jaar of het jaar daarna naar de Senioren overstap.”

De honger naar meer is daarmee natuurlijk niet weg. Annabelle Brian: “Ik zou geen nee zeggen tegen nog een race bij de Senioren. Het is goed voor mijn race-ervaring, want het is wel een hoger niveau.”

Annabelle Brian wordt in haar raceactiviteiten ondersteund door:
Akzo Nobel-Sikkens - Sikkens Autolakken
Univé verzekeringen
Autoschade Brian
Caravan en camperservice Brian
Van Dijk Watersport
4 in 1 Service Winsum
Lenzo Kart
Pole-Position

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS