Karting • GK4 Kartseries

Andres Beers racet in drie klasses in een weekeinde en gaat er met zege vandoor: "Heel blij"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 26 november 2021 07:35 • Print artikel

GENK – Hij reed afgelopen weekeinde wedstrijden in maar liefst drie klassen en slaagde erin de laatste race te winnen. Karter Andres Beers won daarmee het Junioren-klassement én het totaalklassement in de Honda 9PK-klasse van de GK4 Kart Series. Na afloop zag hij er nog verrassend monter uit. Het zei veel over de mogelijkheden van de veertienjarige piloot uit Broechem, die pas sinds februari kart.

Andres Beers overwinning in Genk

Je hebt fanatiek en je hebt Andres Beers. De jonge Vlaming kwam afgelopen weekeinde in actie in de IAME Junioren nationaal-klasse, in de laatste endurance-race van het BEKC-kampioenschap én in de Honda 9PK-klasse. Ter vergelijking: de gemiddelde kartpiloot rijdt in een wedstrijdweekeinde zijn races in één klasse.

“Het was een heel druk weekend”, moest Andres toch wel bekennen. “Sinds februari 2021 rijden we de Honda 9PK. Ik ben dat ondertussen al een beetje gewoon geworden, dus het valt goed mee. De BEKC endurance-race van twee uur deden we met drieën, waarvan ik een half uur reed. Ik had nog nooit een endurance-race gereden. Daarom heb ik een iets minder lange stint gereden. Het was voor mij een extra training.”

Andres Beers

Dat het allemaal niet te zwaar voor hem was geweest, bleek wel uit de twee bekers die de piloot van topteam DFK Racing in zijn handen hield. Eén voor de overwinning bij de Junioren in de Honda 9PK-klasse en één voor het algemeen klassement. Ik ben heel blij met de bekers”, was zijn logische reactie. “Het is heel goed gegaan. Dat had ik niet zien aankomen.”

Op zich was die laatste opmerking logisch, maar zeker gezien het feit dat zijn stuur al in de beginfase van de één uur lange race kwam los te zitten. Andres: “In de vijftiende ronde voelde ik dat er heel veel speling op mijn stuur zat en ik dacht dat het ging loskomen. Blijkbaar is het blijven vastzitten en heb ik de race kunnen uitrijden.”

Bijna ongelooflijk, want Andres moest in die toestand nog ongeveer drie kwartier rijden. “Ik had heel veel stress dat er iets ging gebeuren, dat ik ging crashen. Ik kon moeilijker insturen, maar het ging nog. De kart was heel goed uitgebalanceerd.” Zover kwam het dus niet en mocht hij na de finish de mooiste beker komen ophalen. Na de race bleek dat de stuurbout was doorgebroken.

Wat zijn prestatie misschien nog wel aansprekender maakte, is dat Andres pas sinds februari kart. Je kunt dus stellen dat hij in een reuzentempo stappen maakt als coureur. Al had hij van tevoren al wel de nodige ervaring in gemotoriseerde sporten. Hij deed tot februari namelijk aan motorcross en quadcross. “Maar dat ging allemaal niet meer door vanwege corona en Andres moest zijn energie kwijt”, legde Beers senior uit.

Andres: “Papa zag op Facebook karten voorbijkomen. Hij had me een paar keer laten zien dat je wel nog kon karten en dat leek me leuk. In Venray konden we in februari gaan rijden. We hebben een kart gekocht en zijn begonnen. Die eerste keer in de kart vond ik heel spannend, want ik wist niet hoe het ging zijn.”

Hij vervolgde: “Het was heel anders dan op een motor of op een quad. Ze hadden me gezegd: je moet deze tijd proberen te rijden en ik was sneller. Het ging beter dan ik had verwacht. Dat je laag bij de grond rijdt, vond ik leuk. En de snelheid natuurlijk. Ik vond het heel plezant.”

Andres Beers

Nu is de beer los, kun je wel stellen. Want fanatiek is Andres. En, zoals zijn vader al zei, hij moet zijn energie kwijt. Dus is hij in elk wedstrijdloos weekeinde zowel zaterdag als zondag aan het trainen. “Zo leer ik het heel snel.”

Dat blijkt ook uit zijn resultaten, want Andres heeft nu al vier races gewonnen en daarnaast nog eens zes podiumplaatsen gepakt. Alle ervaring die hij dit jaar opdoet, hoopt hij volgend jaar met succes te kunnen inzetten in de Junioren-klasse van het Nederlands kampioenschap IAME, het Benelux-kampioenschap IAME en opnieuw de GK4 Kart Series. Andres: “Ook hopen we mee te doen aan één Euro Series-wedstrijd. Die zou ik echt graag rijden!”

Andres bedankt zijn ouders, mechaniekers Loran, Nicolas, Bartosz en DFK Racing, ook een dikke merci aan Christophe Huibers voor de steeds goed input na data analyse.

Andres Beers wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Ice Trading, Icefactory, The Clear Ice Company, CBFI, Iceberg, Rational, La Bottiglia Rilassante, Top-Speed, Royal Belgian Caviar, Neujens interieurbouw, Renault Lier, Corpack en Vercom Plastics

Wil je hem volgen of steunen check zijn FB of www.andresbeers.com

Als afsluiter wil ik mijn trouwste supporters, mama en zus “Chine” bedanken, en papa om mij steeds te begeleiden.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS