Karting • GK4 Kartseries

Ambitieuze karter Dréke Janssen in zijn nopjes met titel en vicekampioenschap: "Ik ben uiteindelijk wel blij"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 19 december 2019 18:15 • Print artikel

Stond hij daar met een grote grijns op het huldigingspodium van het GK4-kampioenschap: karter Dréke Janssen was trots op zijn titel in de Junioren-klasse van het BEKC-kampioenschap én zijn vicekampioenschap in de IAME X30 Junioren-klasse. De dertienjarige rijder uit Thorn werd zondag in Oldenzaal gehuldigd voor die fraaie prestaties.

Dréke Janssen

Zo was het dus toch een blije Dréke die zijn trofeeën in ontvangst nam. Voor het seizoen had hij nog gezegd dat alleen de titel in het GK4-kampioenschap goed genoeg was. Dat als hem dat niet zou lukken hij teleurgesteld zou zijn. “Ik ben uiteindelijk wel blij”, erkende de talentvolle rijder. “Het was mijn eerste seizoen dat ik alle wedstrijden van een kampioenschap rijd. Het is natuurlijk fantastisch dat ik Junior-kampioen ben geworden in het BEKC (een aansprekende kartcompetitie voor endurancerijders, red.). Verder had ik verwacht dat ik het in het GK4-kampioenschap beter zou doen. Ik had beter gekund, maar dit is toch best goed. Alleen jammer dat mijn eerste twee wedstrijden dit jaar niet zo goed gingen.”

Dat was overigens goed te verklaren. Zo viel hij in Mariembourg twee keer uit met een mechanisch defect. “Daarna ging het echt goed. Ik had door de mindere seizoenstart wat minder zelfvertrouwen, wist niet of ik het nog kon, maar het gelukkig bleek van wel. Ik heb heel veel op het circuit van Venray getraind om zo goed mogelijk terug te komen.” Dat lukte hem. Zowel in het NK als het GK4-kampioenschap pakte Dréke op dat circuit de poleposition en denderde hij naar twee raceoverwinningen en een tweede plaats.

Hij reed de rest van het seizoen zo sterk dat hij een ticket voor deelname aan het wereldkampioenschap in Le Mans won. Dat werd voor Dréke de mooiste race van het seizoen. “Ik ben daar in onze finale van 31 naar 12 gereden. Ik reed ook de snelste rondetijd. Heb er veel rijders ingehaald. En dat op het WK. Daar ben ik wel trots op.”

Met de huldiging in Oldenzaal is het seizoen voor hem definitief afgesloten; Dréke kan zich dus gaan richten op 2020. Hij wacht opnieuw een flink wedstrijdprogramma, opnieuw komt hij uit bij de Junioren. In de IAME X30 gaat de snelle Limburger namens DFK het NK en het Benelux-kampioenschap rijden, in de Rotax Max gaat hij bij SP Motorsport meedoen aan het BMC-kampioenschap, het BNL-kampioenschap en de Euro Series. En natuurlijk hoopt hij zich in de loop van het seizoen opnieuw te plaatsen voor het WK IAME.

Dréke Janssen

Om zich op die drukke wedstrijdkalender voor te bereiden, rijdt hij in januari de Rotax Max Winter Cup in het Spaanse Campillos. Aan ambitie ontbreekt het hem dus niet. Komend jaar wil hij sowieso een titel winnen. Dréke: “Ik wil in het NK IAME Nederlands kampioen worden. Omdat ik één ronde niet kan rijden vanwege overlap met een andere wedstrijd, zal ik wel veel races moeten winnen. En ik moet hopen dat ik die ene race die ik niet kan rijden, kan gebruiken als schrapresultaat. Verder wil ik natuurlijk opnieuw een WK-ticket winnen.”

Om dat drukke wedstrijdprogramma te kunnen rijden, krijgt Dréke volop medewerking van school, Agora in Roermond. “Er wordt goed met me meegedacht”, zei hij. “Ze zorgen ervoor dat ik geen achterstand oploop.” Op die manier is hij het afgelopen seizoen erin geslaagd zich als karter flink te ontwikkelen. “Ik heb geleerd rustig te blijven, minder agressief te racen en mijn concentratie vast te houden.”

Het liefst zou Dréke Janssen nu al weer gaan racen. “Ik verveel me altijd als ik in het weekend niet kan rijden. Daarom zijn we na het seizoen bijna elk weekend gaan trainen. Ik wil zo goed mogelijk aan het nieuwe seizoen beginnen!”

Dréke Janssen wil graag zijn ouders/familie, sponsoren, vrienden, zijn school Agora, het team van De Feyter Karting en SP Tuning bedanken voor seizoen 2019.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS