Karting • Iame X30 Euro Series

Ambitieus JD-KartSports met rijders op jacht naar succes in IAME International Trophy: “Het is een gaaf jaar tot nu toe"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 19 oktober 2021 19:20 • Print artikel

INGEN – Met twee rijders op de IAME International Final bewijst JD-KartSports zijn status van topteam. De Birel-ploeg uit Ingen is deze week op het circuit van Adria met rijders Devon Hagelen uit Elst (Mini-klasse) en Beau Heijmans uit Wijchen (X30 Senior). JD KartSports hoopt deze maand op de Italiaanse baan het best geklasseerde team van de Benelux te worden.

Devon_Hagelen_naar_WK_IAME_in_Adria_Italie

“Het is een gaaf jaar geweest tot nu toe. We hebben mooie dingen laten zien. Er is bijna geen weekend dat we naar huis gaan zonder prijzen”, zegt teammanager Jeffrey van Diggele trots. “We leiden de jongens op en maken ze klaar voor deelname aan het WK. Onze deelname in Adria is de kick-off naar het succes dat we internationaal willen gaan boeken.”

De pas negenjarige Devon Hagelen is wat dat betreft alvast op de goede weg. Hij reed een topseizoen in de Mini Parilla-klasse met diverse overwinningen en podiums op onder andere het NK. Het leverde hem een ticket op voor het WK, dat deze week wordt gehouden tot en met 23 oktober. Bovendien gaat hij in het NK aan kop met nog één ronde te gaan.

Het heeft voor het nodige zelfvertrouwen gezorgd bij de getalenteerde snelheidsduivel. Wat dat betreft kijkt hij reikhalzend uit naar zijn debuut op de wereldtitelstrijd. “Ik vind het best wel spannend, maar ik denk dat het wel goed komt. Ik heb van Jeffrey veel geleerd, zoals data bekijken, harder de bochten ingaan, later remmen en eerder of later op het gas.”

JD Kartsports

Devon kent de Italiaanse piste al. “In augustus hebben we er al getraind”, legt hij uit. “Het ging supergoed. Ik vind de baan heel cool. Je hebt heel veel snelle doordraaiers. Je kunt overal heel hard in. De baan is in de basis heel snel. Het is mijn favoriete baan. Hij heeft net iets coolere, snellere bochten dan de meeste andere circuits en veel meer inhaalplekken.”

Op het WK werkt JD-KartSports samen met Kenneth Hildebrand, voormalig wereldkampioen Rotax Max, van het Birel ART Zweden-team. “We hebben samen een internationaal uitwisselingsprogramma”, legt Jeffrey uit. “Op het WK begeleidt Kenneth de Junioren en Senioren en ik doe de Mini’s. We kijken daarbij met elkaar mee. We hebben samen één grote tent.”

Beau Heijmans (18) zal als IAME Senior-rijder dus in de tent staan van het Zweedse team. Heijmans won zijn ticket voor het WK in het IAME Benelux-kampioenschap. “Ik ben er heel erg blij mee”, is de logische reactie van de snelle Gelderlander. “Het is een heel leuk vooruitzicht om met Birel Holland naar Italië te gaan om een potje te breken en kijken hoever we kunnen komen.”

Voor Beau wordt het zijn tweede deelname aan de IAME International Final. De eerste keer was in 2018, toen kwam hij ook uit in de X30 Senior-klasse. De Gelderlander heeft er alle vertrouwen in dat zijn deelname in Adria de beste van de twee wordt. “Hoe ouder hoe meer ervaring”, redeneert hij.

Beau_Heijmans_naar_WK_in_Adria_Italie

Bovendien heeft hij een groot vertrouwen in zijn nieuwe Birel-kart, nadat hij eerst nog op een Ricciardo Kart reed, ook een kartmerk van de Birel Group. “Ik rijd sinds een maand op Birel, een merk met heel leuke toekomstplannen, naar het schakelen, naar het OK-kampioenschap. Ik ben blij met de snelheid van het chassis. Ik heb dit seizoen een OK-wedstrijd gereden in Genk en daar gezien hoe hard de Birels gaan en hoe hard ze aan de weg timmeren. Ook in de X30 en ik wilde daar onderdeel van zijn. Ik voel me echt goed thuis bij dit team en deze kart. Hij is heel mooi af te stellen. Genoeg opties om je kart helemaal naar je wens te krijgen.”

Daarom heeft hij goede hoop op het WK top te kunnen presteren. “Ik ga naar het WK om te laten zien hoe goed een Birel is. Ook al rijd ik nog niet zo lang op een Birel ben ik een relatief ervaren rijder. Ik heb vorig jaar in de Euro Series vooraan meegedaan, in de top vijf en ik voel me nu sterker dankzij de Birel. Het kan alleen maar beter worden.”

Voor teammanager Jeffrey van Diggele is het WK niet alleen een uitstekende gelegenheid om de kwaliteit van Birel te tonen, maar ook om de grote sportieve ambities van zijn team waar te maken. “We willen zo goed mogelijk voor elke Nederlander en Belg eindigen”, zegt hij. “Dat we het beste team uit de Benelux worden. Want uiteindelijk willen we wat we in de Benelux neerzetten ook internationaal laten zien.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS