Karting • GK4 Kartseries

Als het op racen aankomt staat Sam Claes altijd weer op scherp: "Blij dat ik gewonnen heb"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 april 2021 20:17 • Print artikel

MARIEMBOURG – De ontlading zondag zei alles over hoe blij karter Sam Claes was met zijn zwaarbevochten overwinning tijdens de eerste ronde van de GK4 Kart Series, waar een vol startveld van 36 rijders aan het vertrek stond. De 27-jarige snelheidsduivel uit Peer had zijn eerste overwinning van het seizoen in de schakelklasse in de pocket. Het was zijn tweede podiumplaats in twee opeenvolgende wedstrijden op het circuit van Mariembourg.

Sam Claes

“Ik had bij de finale niet het idee dat ik kon winnen, maar ik ben er wel voor gegaan”, zei Sam, die drie weken eerder tijdens de eerste ronde van de IAME Euro Series in Mariembourg derde was geworden. “Ik moest als vierde starten en ik wil altijd winnen. En dat is nou gelukt.” Dat was uiteraard geen vanzelfsprekendheid en al helemaal niet omdat in het GK4-kampioenschap twee motormerken tegen elkaar strijden: IAME en KZ.

Sam: “Voor mij is racen tegen KZ-motoren psychologisch eerder een voordeel dan een nadeel. Omdat ik weet dat een KZ-motor in principe wat sneller is dan een Super Shifter. Daarom ben ik ook zo blij dat ik gewonnen heb.” Hoewel het een knappe prestatie is, hoefde het ook weer niet te verbazen dat Sam de snelste bleek. In 2017 was hij al eens kampioen in de schakelklasse van het GK4-kampioenschap en won de afgelopen jaren elk seizoen wel een karttitel.

Overigens zou Sam dit jaar eigenlijk niet meedoen aan deze titelstrijd, maar door het beperkte aantal wedstrijden in zijn Super Shifter-klasse besloot hij toch mee te doen. “We wilden hier eigenlijk meedoen in de KZ-klasse. Ik heb heel lang gezocht naar een KZ-motor, maar de meeste motoren waren al verhuurd, en iemand die er wel nog één had, vroeg te veel voor één wedstrijd met een KZ-motor, vond ik. Toen hebben we besloten mee te doen met een Super Shifter.”

Sams doel was uiteraard om zo hoog mogelijk te eindigen tussen de KZ-rijders. “En dat is redelijk goed gelukt”, concludeerde hij triomfantelijk over zijn zege in de derde race, die telt voor de winst van het dagresultaat. In de twee heats ervoor had hij zich ook al heel snel getoond. “In de eerste race waren we derde en in de tweede race waren we vierde.”

Met name de derde race was bepaald niet gemakkelijk geweest, erkende de sympathieke Belg. “Ik heb er echt voor moeten vechten. Er zit een klein beetje verschil tussen de KZ-motor en de Super Shifter. Ik heb heel veel trekkracht en moet het van de exit van de bocht hebben. De KZ-jongens hebben iets meer in het middengebied en bovenin. De andere jongens hebben voordeel op de rechte stukken. Die motor loopt iets harder door.”

Sam Claes

Daardoor was het voor Sam belangrijk heel zuiver te rijden, zei de Sodi Kart-coureur, zodat hij zo kort mogelijk achter de KZ-rijders kon blijven. “Dan kon ik toch een inhaalactie uitvoeren. Voor de finale hebben we de kart een klein beetje veranderd en dat pakte heel goed uit. In de tweede race slipte de koppeling van de motor een beetje. Toen hebben we daarna de koppelingsplaten vervangen en dat was een wereld van verschil.”

Hoewel hij geniet van het rijden in de Super Shifter-klasse lonkt ook de KZ. “In de Super Shifter-klasse hebben we enkel het Benelux-kampioenschap nog en dat zijn vijf wedstrijden. In de andere kampioenschappen, zoals de IAME Euro Series, wordt niet meer met de Super Shifter gereden en dat vind ik doodjammer. Daarom zijn we hier ook gekomen”, legde hij uit.

Zijn overwinning was extra genieten omdat hij zonder verwachtingen was gekomen. “We zijn met een Super Shifter gekomen en we hebben gezegd: we proberen zo hoog mogelijk te eindigen in het dagklassement om de jongens met de KZ-motor het leven een beetje zuur maken. En dat is zeker en vast gelukt. Daar ben ik echt tevreden mee.”

Sam bedankt Randy Nauwelaers SLC Karting, zijn vader en de vaste crew voor hun support.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS