Formule 1

Alpine op zijn hoede voor performance stijging bij concurrentie door oplossen betrouwbaarheidsproblemen

Uitgegeven door Bart • 20 januari 2023 21:01 • Print artikel

Ondanks dat de motoren in de Formule 1 zijn bevroren tot en met 2025 hebben Ferrari, Mercedes en Red Bull hun motoren toch kunnen verbeteren. Het Italiaanse La Gazzetta dello Sport meldt dat de drie topteams respectievelijk 30, 16 en 10 pk winst hebben geboekt. Dit hebben ze gedaan bij het oplossen van problemen met de betrouwbaarheid, maar de vierde fabrikant Alpine zet er zijn twijfels bij.

Esteban Ocon


In het geval van Ferrari zou er zelfs 1 seconde per ronde winst zijn behaald. De Fransen zouden geen winst hebben behaald bij het oplossen van de betrouwbaarheidsproblemen. In een reactie aan The Race laat Alpine-directeur Bruno Famin weten dat de FIA hier streng op controleert.

"Als je problemen met de betrouwbaarheid oplost, levert dat vaak een winst in performance op", zegt Famin. "Hoeveel winst je kunt behalen is nooit helemaal duidelijk. Als je een probleem met de waterpomp hebt, zoals wij in 2022, dan is dat puur een betrouwbaarheidsprobleem. Daar valt weinig te winnen met een betere of andere waterpomp."

"Als je het materiaal van de zuigerveren moet vervangen, kun je met iets sterkers komen en meer performance vinden. Maar er moet een limiet zijn, dat mag duidelijk zijn. Het proces met de FIA en de achtere fabrikanten verloopt best goed, het is transparant en iedereen weet waar de sport naartoe wil. De FIA managet dat goed, maar ik verwacht wel dat de FIA in de toekomst sterker optreedt."


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS