Formule 1

Alpine én McLaren betrokken bij vermeende geschil over Piastri

Uitgegeven door Bas Kaligis • 3 augustus 2022 15:20 • Print artikel

Alpine-teambaas Otmar Szafnauer heeft gezegd dat Oscar Piastri contractuele verplichtingen heeft aan het team, maar is niet ingewijd in de geruchten dat hij gesprekken heeft gehad met McLaren.

Otmar Szafnauer Alpine F1


Szafnauer's commentaar ging vooraf aan een dramatische wending van gebeurtenissen waarin Alpine aankondigde dat Piastri in 2023 voor hen zou racen, maar de 21-jarige Australiër later een tweet stuurde dat dit 'verkeerd' was en wat hem betrof niet het geval.

Het antwoord van Alpine, zoals geciteerd door de BBC: "We geloven dat we juridisch correct zijn in onze verklaring, maar hebben verder niets te zeggen."

Net toen Piastri zijn tweet plaatste, was Fernando Alonso, wiens Alpine-zitje beschikbaar is vanwege zijn overstap naar Aston Martin, ook op sociale media en gaf een duim omhoog en een grijns in een Instagram-videoclip.

In juli werd bekend dat Mark Webber, de manager van Piastri, de mogelijkheid heeft onderzocht om volgend seizoen het zitje van Daniel Ricciardo bij McLaren over te nemen, in plaats van een eventueel contract bij Williams te accepteren, mocht Alonso doorgaan bij Alpine.

Maar maandag kwam het nieuws dat Alonso volgend seizoen naar Aston Martin vertrekt, waardoor de huidige Alpine-reserve Piastri de kans krijgt om het nu vacante zitje bij het team in te nemen.

Szafnauer bevestigde dat huidig Formule 2-kampioen Piastri hun 'nummer één-voorkeurskandidaat' is om Alonso te vervangen. Hij heeft geprobeerd in contact te komen met Webber over de toekomst van de Australiër, hoewel de teambaas heeft opgeroepen tot kalmte en het team de tijd te geven om gesprekken te voeren.

Het team heeft hem aangeboden om uitgebreid te testen in hun auto van vorig jaar om hem klaar te stomen voor het volgende seizoen. Szafnauer zei dat deze regeling en andere facetten van zijn deal betekenen dat hij contractueel verplicht is om in 2023 voor Alpine te racen, als hem het zitje formeel wordt aangeboden. "Ik ben niet op de hoogte van de afspraken die hij vooraf met McLaren heeft gemaakt, als die er al zijn", vertelde Szafnauer dinsdag aan verslaggevers, geciteerd door Autosport.

"Maar ik hoor dezelfde geruchten als jij in de pitlane. Maar wat ik wel weet is dat hij contractuele verplichtingen aan ons heeft. En dat doen wij ook naar hem. En die verplichtingen zijn we het hele jaar al nagekomen. En die verplichtingen duren tot en met '23, en mogelijk in '24, als sommige opties worden benut."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS