Formule 1

Allereerste podiumfinish in de Formule 2 voor Bent Viscaal: “Ik heb één woord voor dit resultaat: eindelijk!”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 12 september 2021 01:06

Bent Viscaal heeft zijn eerste podiumfinish in de Formule 2 veroverd. De 21-jarige Nederlander, die in de opleidingsklasse van de Formule 1 uitkomt voor het Italiaanse team van Trident, finishte in het thuisweekend van zijn werkgever tijdens de tweede sprintrace op een prachtige tweede positie.

Bent Viscaal

Na een sterke opening van het raceweekend – Viscaal noteerde een achtste tijd in de vrije training – liep het tijdens de kwalificatie niet van een leien dakje. Viscaal kwam niet verder dan de achttiende plaats, omdat bleek dat de Pirelli-banden van zijn Trident-wagen zeer lastig de ideale bedrijfstemperatuur bereikten.

In de eerste sprintrace, de openingswedstrijd op zaterdagochtend, liet Viscaal zien uit welk racehout hij is gesneden. De inwoner van het Twentse Albergen schoot bij de start van plaats achttien naar veertien, om na een uitwijkende actie terug te vallen naar plek negentien. Daarvandaan knokte de Trident-coureur zich naar een uitmuntende zevende plaats aan de eindstreep.

Vanwege het systeem van de omgekeerde grid mocht Viscaal tijdens de tweede sprintrace, die op zaterdagmiddag werd verreden, vanaf de vierde startpositie vertrekken. Bij het insturen van de eerste bocht liet de Tukker zijn racegogme spreken, door concurrent Vips uit te remmen en de derde plaats te veroveren.

De achteropkomende rijders, waaronder klassementsleiders Piastri, Zhou en Shwartzman, konden Viscaals tempo niet bijbenen. De 21-jarige Nederlander liep samen met medekoplopers Daruvala en Beckmann uit op de rest van het Formule 2-veld. Tegen het sluiten van de markt wist de Trident-rijder zijn concurrent Beckmann zelfs nog te passeren voor de tweede plaats. Zodoende scoorde Viscaal de allereerste podiumfinish van zijn nog prille Formule 2-loopbaan.

“Ik heb één woord voor dit resultaat: eindelijk!”, laat een opgetogen Viscaal vanaf het Autodromo Nazionale di Monza in Italië weten. “Al maanden heb ik een goed gevoel bij het team van Trident en ik wist gewoon dat dit eraan zat te komen, maar goed: in deze sport moet je natuurlijk eerst je rechtervoet laten spreken. Het voelde goed om vooraan mee te strijden en ik ben zeer tevreden met dit resultaat. Deze tweede plek draag ik op aan de monteurs en engineers van Trident, die de afgelopen maanden keihard hebben gewerkt om dit mogelijk te maken.”

Dankzij zijn tweede plaats scoort Viscaal liefst twaalf punten voor het Formule 2-kampioenschap. De Tukker heeft na veertien van de vierentwintig wedstrijden 22 punten verzameld. Het Formule 2-raceweekend in Monza wordt zondagochtend afgesloten met de hoofdrace. Deze start om 10.25 uur.