Formule 1

Alleen een Red Bull-coureur kan de F1-wereldtitel van 2023 winnen..., raad eens wie? Juist, Max Verstappen!

Uitgegeven door Peter Vader • 26 september 2023 10:14

Het was afgelopen zondag weer feest bij Red Bull. Na een minder leuk verlopen Grand Prix van Singapore kon het in Japan niet meer stuk! Red Bull vierde tijdens de Grand Prix van Japan zijn tweede Formule 1-titel op rij, nu moet Max Verstappen alleen nog wachten tot oktober om bevestigd te worden als drievoudig wereldkampioen. Het is het zesde F1-constructeurskampioenschap van het Red Bull-team in hun 19-jarige bestaan dat op Suzuka werd veiliggesteld, ondanks dat Sergio Perez er niet in slaagde te finishen, nadat Verstappen vanaf pole position de wedstrijd weer glansrijk domineerde. Het feit dat Perez nu de enige coureur is die Verstappen wiskundig in de titelrace nog kan verslaan, betekende dat Red Bull voor de zesde keer de dubbel had gedaan. “We kunnen het nu niet meer verliezen”, zei teambaas Christian Horner. “Alleen een Red Bull-coureur kan het kampioenschap winnen, wat een geweldige manier is om de komende races in te gaan.”

Red Bull F1-constructeurskampioen 2023 foto 1 uitbundig vieren

Perez heeft geen kans
Realistisch gezien heeft Perez geen enkele kans en is elk gevoel van spanning al lang verdwenen. Verstappen, die komende zaterdag 26 wordt, hoeft niet eens één ronde meer te rijden als Perez, die het seizoen sterk begon met twee overwinningen in vier races, als hij zijn huidige vorm voortzet. De 33-jarige Mexicaan beleefde zondag een nachtmerrie-Grand Prix op Suzuka met botsingen, strafschoppen, een pensionering en daaropvolgende uitschakeling in een race die een einde maakte aan het 100% finishrecord van Red Bull voor het seizoen.

"Ligt te ver achter..."
Terugkijkend op de escapades van Perez zei Horner: “Hij kende een slechte start, waarbij hij in de aanloop naar de eerste bocht een beetje in de war raakte en wat schade aan de voorvleugel opliep. Toen moesten we de voorvleugel vervangen en hij haalde Fernando (Alonso, red.) in op weg naar de pitlane, kreeg vervolgens een strafschop en ging vervolgens weer naar buiten en katapulteerde één van de Haases van de baan”, klaagde Horner. Perez stopte maar keerde tegen het einde van de race terug om een penalty uit te zitten en te voorkomen dat deze als griddrop naar Qatar werd overgeheveld. Zelfs als hij ineens perfectie bereikt, ligt hij nu te ver achter om nog een verschil te kunnen maken tegen de winnaar van 13 van de 16 races, aldus een bericht van GrandPrix247.

Nog drie punten
Verstappen heeft 177 punten voorsprong en er zijn er 180 te winnen uit de resterende zes ronden – 25 per Grand Prix-overwinning plus een totaal van zes voor de snelste ronden en drie zaterdagsprints, waarbij maximaal acht extra punten worden uitbetaald aan de winnaar van elke ronde. Na Qatar, het eerste weekend van de resterende sprintweekends, zijn er nog maar 146 beschikbaar. Dat betekent dat Verstappen nog maar drie punten nodig heeft om kampioen te worden, ook al haalt de Mexicaan een maximale score in de komende Grands Prix. Perez won dit jaar de zaterdagsprint en de zondagrace in Azerbeidzjan met een totaal van 33 punten, maar Verstappen pakte uit hetzelfde weekend 24 punten en won de daaropvolgende sprintraces in Oostenrijk en België.

Het zijn 36 races geleden sinds Verstappen voor het laatst een weekend wegkwam zonder minimaal drie punten te scoren. Perez daarentegen heeft dit seizoen slechts in de helft van de races het podium bereikt. Als Verstappen de titel pakt in de zaterdagsprint in Qatar, zou het voor het eerst sinds de Grand Prix van Zuid-Afrika van 1983 zijn dat het kampioenschap niet op zondag wordt gewonnen.

Red Bull F1-constructeurskampioen 2023 foto 2 teamfoto

Red Bull F1-constructeurskampioen 2023 foto 3 Verstappen en Perez introductierondeEen voorbode tijdens de voorstellingsronde van 'things to come' tijdens de race? Max Verstappen zwaait enthousiast naar de Japanse fans, Sergio Perez lijkt al teneergeslagen...

Red Bull F1-constructeurskampioen 2023 foto 4 typerend SuzukaRed Bull won het F1-Constructors Championship 2023 in Suzuka

Red_Bull_constructors_champion_2023_teamworkRed Bull F1-Constructors Champion 2023 dankzij geweldig teamwork!

Red Bull F1-constructeurskampioen 2023 foto 6 actieBen jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS