Formule 1

Alfa Romeo vraagt herziening aan voor de tijdstraf van Räikkönen tijdens wedstrijd op Imola

Uitgegeven door Pascal Wekema • 1 mei 2021 17:01 • Print artikel

Het Alfa Romeo Formule 1 team heeft de FIA gevraagd om de tijdstraf te herzien die Kimi Räikkönen zijn negende plaats in de Grand Prix van Emilia Romagna heeft gekost. Räikkönen spinde in de ronde voorafgaand aan de herstart en verloor een aantal plekken. De regels schrijven voor dat Räikkönen zijn positie voor de safety car-lijn weer in moest nemen. Wanneer dit niet lukt dan moet de coureur via de pitstraat rijden en wachten tot het hele veld gepasseerd is, om daarna de race hervatten.

Alfa Romeo F1 Sauber

Räikkönen deed geen van beiden en kreeg van de wedstrijdleiding een straf van 30 seconden. Hij verloor hiermee zijn negende plaats en werd dertiende. Er bestond al twijfel bij het team wat Räikkönen zou moeten doen en daarom werd om advies gevraagd aan racecontrol. Dit antwoord kwam volgens Xevi Pujolar, technisch hoofd bij het team, echter te laat om nog hierop te anticiperen. "Kimi verloor plekken achter de safetycar vanwege zijn fout en we wilden deze plekken weer goedmaken. We vroegen Kimi om zijn plek weer te heroveren waarop Kimi vroeg wat hij moest doen. Er ontstond enige verwarring, want we wisten niet zeker of het een formatieronde was, of dat we achter de safetycar reden", zei Xevi Pujolar bij Skysports.

"We gingen dit checken bij de FIA en race control en terwijl we daarop aan het wachten waren, hebben we tegen Kimi gewoon 'standby' gezegd. Helaas kwam het antwoord te laat waardoor we dus uiteindelijk een straf kregen".

De reglementen van de FIA geven aan dat een dergelijke review alleen kan wanneer: 'een belangrijk en relevant nieuw element wordt ontdekt dat niet beschikbaar was voor de partijen die de herziening wilden op het moment van de betreffende beslissing'. Het team van Alfa Romeo houdt zaterdagavond een videoconference met de FIA om te bespreken of hier sprake van is.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS