Karting • Chrono

Alexander Dzhanibekyan en Team Montfoort Motorsports tonen kracht: opnieuw ticket voor de Rotax Max Grand Finals!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 20 oktober 2021 14:07 • Print artikel

BERGHEM – Natuurlijk was de vreugde groot bij karter Alexander Dzhanibekyan toen hij zondag tijdens het NK van Chrono Karting een ticket voor de Rotax Max Challenge Grand Finals in de handen gedrukt kreeg. Nu mag hij in de DD2-klasse meedoen aan het officieuze WK voor Rotax Max-rijders in Bahrein. Het ticket betekende ook een enorme opluchting. Want oh, wat was het spannend geweest of de zeventienjarige rijder uit Amstelveen dat ticket wel zou winnen.

Alexander Dzhanibekyan

“Het was op het nippetje, het scheelde maar een punt of vier, vijf”, zei Alexander na afloop van het dubbele NK-weekeinde op het circuit van Berghem. Daar werd zaterdag de zesde ronde van het kampioenschap verreden en zondag de zevende. “Ik werd net achtste in de finale. Maar mijn concurrent werd zevende door klikbumper. Het ging tussen mij en hem, het hele weekend lang.”

Zaterdag begon het weekeinde nog uitstekend voor Alexander. Nadat hij de prefinale als vierde was gefinisht, won hij zowaar de finale. Met de snelheid zat het dus wel goed, en dat leek dus kat in het bakkie voor de snelle man met Russische roots. Maar zo werkt het zelden of nooit in een technische sport als karten, zo merkten Alexander en zijn team Montfoort Motorsports een dag later wel.

“We kregen de kart maar niet voor elkaar”, blikte de snelle Noord-Hollander terug, die uiteindelijk vijfde werd in de prefinale. Dat beaamde zijn teambaas Erwin Montfoort. “We hadden een plan bedacht en dat werkte niet, dus moesten we helemaal opnieuw beginnen. Dat resulteerde erin dat we de finale in gingen met zes punten voorsprong. Alexanders concurrent pakte in de finale al in de eerste ronde de eerste plek, dus wij moesten vijfde eindigen of hoger om gelijk te staan.”

En hoe de race in de plooi zou vallen, was in de slotfase nog volstrekt onduidelijk. Alex: “Aan het eind van de race ging het allemaal door elkaar heen. Na de vorige ronde in Eindhoven stonden mijn concurrent en ik qua punten gelijk met een schrapresultaat. Gisteren en vandaag moesten we allebei dus knallen. Ook na de finale wist ik nog niet of het wel gelukt was. Eerst dacht ik: het wordt hem niet, want ik wist dat ik een klikbumper had. En toen hoorde ik dat mijn concurrent ook een klikbumper had en toen dacht ik: het wordt hem wel.”

Alexander Dzhanibekyan

Nou, dat laatste bleek dus te kloppen. Tot zijn grote vreugde. Het is voor Alexander zijn tweede ticket op rij. Vorig jaar won hij het ook, maar toen werd het evenement afgelast vanwege corona. Nu mag hij van 11 tot en met 18 december in Bahrein in de herkansing.

Dat het de snelle karter opnieuw was gelukt zich te kwalificeren voor de Grand Finals was aan het begin van het seizoen overigens nog helemaal niet evident. “Het jaar begon met een DNS tijdens de eerste ronde van het NK in Mariembourg. De kart startte niet in de prefinale. En in de finale weer niet. Dat waren dus twee schrapresultaten. Later in het jaar hebben we ook nog wat pech gehad met een kapotte kabelboom. We mochten dit weekend dus geen fouten meer maken.”

“Daarom ben ik ook zo blij, want het jaar begon zo slecht. Ik heb het toch nog goed weten te maken. Ik ben trots op mezelf en trots op Montfoort Motorsports. De ondersteuning van het team was echt geweldig. Met elk technisch probleem kwam iedereen bij elkaar. Iedereen hielp elkaar het hele jaar door. Dat vond ik helemaal geweldig. De kart stond bijna altijd perfect!”

Alexander bedankt zijn ouders, Montfoort Motorsports en Erwin Montfoort.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS