Rally

Acropolis Rally - Ondanks technische tegenslag leidt Thierry Neuville de rally; Sebastien Ogier volgt op 2,8 seconden

Uitgegeven door Peter Vader • 8 september 2023 17:36

Thierry Neuville hield een aanvallende Sébastien Ogier op afstand om daarmee op vrijdagavond aan de leiding te gaan in de EKO Acropolis Rally Griekenland, waarbij hij een laat technisch drama overwon. Slechts 2,8 seconden verschil besloeg het duellerende duo na de eerste volledige wedstrijddag bij de 70e editie van de legendarische Akropolis. Ondanks dat hij slechts één van de vijf slopende grindproeven won, leidde Neuville van start tot finish.

EKO Acropolis Rally Griekenland Thierry Neuville Hyundai
Thierry Neuville (Hyundai i20 N)

De Hyundai i20 N-coureur passeerde de nachtelijke gangmaker Kalle Rovanperä door als snelste door de Lou raki-opener te gaan en had een buffer van 7,4 seconden op Toyota-rivaal Ogier gehaald, toen hij de slotetappe in Elatia inging. Maar zijn harde werk was vrijwel tevergeefs, aangezien een mechanisch probleem, vermoedelijk gerelateerd aan de transmissie, hem tijdens de finale van 28,32 kilometer hinderde.

"Het achterdifferentieel slipte de hele tijd en ik kon niet vol gas geven in de eerste, tweede en derde versnelling", legde Neuville uit. “Ik verloor voortdurend tijd en ik kon de auto niet vol op het gas laten draaien, dus ik had veel moeite. Het was erg stressvol, ook omdat het een uitdagende etappe was. Vanaf de eerste kilometer hoorde ik het geluid van het achterdifferentieel en ik was bang dat ik het einde niet zou halen, maar het is ons gelukt."

EKO Acropolis Rally Griekenland Sebastien Ogier Toyota GR Yaris
Sebastien Ogier (Toyota GR Yaris)

Ogier, voor het eerst sinds juni weer in actie, stond op het punt de late voorsprong te stelen, maar kon slechts 5,0 seconden terugvorderen nadat laaghangende boomtakken de achtervleugel van zijn GR Yaris hadden doorgesneden. Hij gelooft dat de bandenstrategie van cruciaal belang zal zijn tijdens de zware etappes van zaterdag, die over meer dan 140 kilometer aan klassementsproeven beschikt. “Ik had het gevoel dat mijn achtervleugel ontbrak, maar ik had geen idee waarom”, zei hij. “Het zal het hele weekend een beetje zo zijn, wat de bandenverschillen tussen ons ook mogen zijn- Maar morgen is het een grote dag.”

Rovanperä scoorde één etappezege toen de rally door het land trok na de spectaculaire start van donderdag in Athene. Bij het openen van de weg werd hij gehinderd door losse stenen op het opdrogende oppervlak en lag hij op het einde van de wedstrijd 25,5 seconden achter collega Ogier.

Op slechts 5,5 seconden achterstand stond Elfyn Evans, die moeite had om indruk te maken, ondanks dat deze wedstrijd cruciaal was in zijn poging om kampioenschapsleider Rovanperä te passeren in het klassement. Een langzame, lekke band in SS2 zorgde voor een klein tijdverlies voor de Welshman en zijn auto verloor, net als die van teamgenoot Ogier, in de finale ook zijn achtervleugel. Evans overtrof Esapekka Lappi in Elatia en werd vierde in het algemeen klassement met 1,1 seconde verschil. Lappi moest voorzichtig zijn nadat hij een groot deel van de middag een waterlek in zijn Hyundai had verzorgd.

EKO Acropolis Rally Griekenland Ott Tänak M-Sport Ford Puma
Ott Tänak (M-Sport Ford Puma)

Door een uitstap naast de route in de slotetappe zakte i20 N-man Dani Sordo van de vijfde naar de zevende plaats, maar de frustraties van de Spanjaard waren niets vergeleken met die van Ott Tänak, die negende achter Nikolay Gryazin werd met zijn M-Sport Ford Puma.

Tänak verliet het servicepark 22 minuten te laat, na het repareren van een technische fout, wat een tijdstraf van 3 minuten en 40 seconden opleverde. Hij meldde dat het probleem vergelijkbaar was met het probleem dat zijn collega Pierre-Louis Loubet uitsloot, die vóór de eerste etappe van de dag moest uitvallen onder verwijzing naar “temperatuurproblemen”. Er waren echter in ieder geval enkele positieve punten die de Est op de vrijdag kon bewerkstelligen, aangezien hij twee klassementsproeven won.

Yohan Rossel voerde het WRC2-klassement aan en voltooide de top 10 in een Citroën C3 Rally2. De Fransman erfde de positie laat op de dag nadat Adrien Fourmaux, voormalig leider van de categorie, stopte om een wiel te verwisselen. Pech voor Andreas Mikkelsen / Torstein Eriksen op SS2, de schade betekende het einde van hun rally.

Tussenstand na de tweede dag van de Acropolis Rally 2023 (vrijdag):
1 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) 55m10.4s
2 Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +2.8s
3 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +25.5s
4 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +31.0s
5 Esapekka Lappi/Janne Ferm (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +32.1s
6 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +41.7s
7 Dani Sordo/Cándido Carrera (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +48.6s
8 Nikolay Gryazin/Konstantin Aleksandrov (Škoda Fabia RS Rally2) +3m16.7s
9 Ott Tänak/Martin Järveoja (Ford Puma Rally1 HYBRID) +3m34.5s
10 Yohan Rossel/Arnaud Dunand (Citroën C3 Rally2) +3m46.3s

EKO Acropolis Rally Griekenland Hyundai

EKO Acropolis Rally Griekenland schade Skoda Mikkel
Pech voor Andreas Mikkelsen / Torstein Eriksen op SS2, de schade betekende het einde van hun rally
EKO Acropolis Rally Griekenland event poster

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS