Formule 1

Abiteboul spuwt zijn gal over de twee rivaliserende F1-team die achter zijn rug om aan Ricciardo trokken: "Ik was verrast"

Uitgegeven door Wim Boekel • 28 mei 2020 06:06 • Print artikel

Daniel Ricciardo reed nog maar één seizoen voor Renault en besloot tijdens de lockdown alweer te vertrekken bij het Formule 1-team. Het kwam Renault-teammanager Cyril Abiteboul rauw op zijn dak. Niet alleen het vertrek, maar ook dat andere teams aan zijn coureur trokken, toen alles stillag. “Het is belangrijk om eraan te herinneren dat wij slechts één jaar samen hebben gehad, een seizoen waarvan we allebei meer hadden verwacht. Dat is een ding dat zeker is”, aldus Abiteboul tegen het Engelse Autosport. “Ik ben wat teleurgesteld, omdat ik denk dat je niets kunt opbouwen zonder stabiliteit. Dat geldt voor de coureurs, maar helaas ook voor de rest van organisatie.”

Renault_Ricciardo_Cyril_Abiteboul F1 Renault

“We hebben vorig jaar veel veranderingen gehad. Een nieuwe technische directeur, een nieuw hoofd aerodynamica, een directeur engineering. Dat is allemaal in de laatste twaalf maanden met veel veranderingen gebeurd. Ik had daar graag resultaat van gezien, maar we weten dat het succes net om de hoek ligt. Voordat we overgingen tot een coureurswissel en een aansluitende discussie over welke coureurs we voor ons team kunnen rekruteren.”

De Fransman zegt dat er twee rivaliserende teams zijn die Ricciardo tijdens de lockdown hebben gepusht om Renault te verlaten. “Ik was wat verrast over de activiteiten van twee teams in het bijzonder, die Daniel min of meer richting zijn beslissing hebben gepusht”, legt de Renault-manager uit. “We besloten niet te buigen door deze timing en bij ons eigen plan te blijven. Ons plan en onze prioriteit is om een betere auto te maken. Als we vorig jaar een betere auto hadden, had je mij deze vraag niet gesteld en we weten dat als we een betere auto hadden, we in staat waren om elke coureur aan te trekken voor de toekomst, dus dat is onze focus. Dat is onze prioriteit.”

De nieuwe regels, de nieuwe deal waren onze prioriteit. Het veiligstellen van de toekomst van de F1 is onze prioriteit. Hij heeft een beslissing genomen, we gaan gewoon door. We willen de tijd nemen zodat we er zeker van zijn dat we de juiste beslissing genomen hebben. Ik denk dat er een nu een soort domino-effect op de coureursmarkt gaande is. Ik verwacht dat er mogelijk al een andere coureur in beeld is, maar pas over een aantal maanden.”

Renault F1 track

Ondanks dat Renault voor 2020 nog geen auto verwacht te hebben die vooraan meedoet, waren de wintertesten bemoedigend. “Onze prestatie waren bemoedigend”, vervolgt Abiteboul. “Maar het is nog slechts de wintertest, en eigenlijk zegt dat nog niet veel. Ik ken de competitiviteit van onze auto niet. We hebben allemaal onze eigen gedachte en analyse, maar totdat we een goede kwalificatierun hebben gedaan, weten we het niet. De competitiviteit en snelheid van de auto is een exponent van de competitiviteit van het team en de nieuwe mensen die we nu hebben. Daarom is “waar we ons geld in stoppen” onze prioriteit, ik wil een duidelijke indicatie hebben voordat we overhaast een beslissing nemen. Onze positie is meer een positie van tijd nemen om goed geïnformeerd te zijn, om zeker te zijn dat we de juiste beslissing nemen, omdat de volgende beslissing over de coureurs een hele belangrijke gaat zijn. Diegene is waarschijnlijk de coureur die zich bij ons voegt voor 2021.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS