Autosport Internationaal Toerwagens • Autonieuws

AVONTUUR - De K2K, dwars door India met de Porsche Taycan + FOTO'S

Uitgegeven door Peter Vader • 6 november 2022 15:01 • Print artikel

Bovenaan de bucketlist van veel autoliefhebbers staat het rijden van de K2K in India, een ongekend zware en 4.000 kilometer lange route van Kasjmir in het noorden naar Kanniyakumari in het zuiden. Een groepje journalisten ging met een Porsche Taycan deze ultieme uitdaging aan. De K2K is voor zelfs de meest ervaren rijder een beruchte route en tot nu toe was het ondenkbaar om deze af te leggen met een elektrische auto. Dat veranderde allemaal afgelopen augustus toen een team van vier journalisten van Autocar India besloot om het 23-jarig jubileum van het tijdschrift te vieren door de uitdaging aan te gaan met een Porsche Taycan. "Elektrisch rijden staat in India nog in de kinderschoenen", zegt Gavin D'souza, van Autocar. "Eén van de meest gehoorde argumenten om nog niet over te stappen op een elektrische auto is voor veel mensen ‘range anxiety’. We wilden daarom bewijzen dat je met een beetje planning de meer dan 4.000 km prima kunt afleggen in een elektrische auto, en zéker in een Porsche Taycan.”

K2K in India, van Kasjmir naar Kanniyakumari met Porsche Taycan foto 1

Tien staten met veel afwisseling
Met gebruikmaking van een door de community verrijkte laadapp, kon het team een koers uitstippelen die hen door tien staten zou voeren met een indrukwekkende mix van bergen, plateaus, woestijnen en steden vol hindernissen. "Toen we Mumbai naderden, werd het extra spannend omdat de wegen waren weggespoeld door moessonregens", zegt assistent-redacteur Jay Patil. “Gelukkig is de Taycan in India standaard uitgerust met Smartlift en dat heeft ons een paar keer echt gered. In Punjab kwam het water zelfs tot aan de portieren, wat ons wel zorgen baarde in een elektrische auto, maar de Taycan hield zich perfect.” Nikhil Bhatia, assistant editor bij Autocar India, reed de laatste etappe en wist niet goed wat hij moest verwachten. “Ik had veel verontrustende verhalen gehoord over de wegen en de omstandigheden. Ik had niet verwacht dat de Taycan zo ‘India-vriendelijk’ zou zijn. Deze Porsche ging echt door een hel!”

K2K in India, van Kasjmir naar Kanniyakumari met Porsche Taycan foto 2

Genieten van de Taycan én de reis
Het afleggen van de route duurde in totaal twee weken, inclusief een tweedaagse tussenstop in Mumbai en een verloren dag aan het begin, na een aardverschuiving waarbij een groot deel van de snelweg was weggespoeld. Het halen van de snelste tijd was niet het doel, aldus D’souza: “Dit was geen race tegen de klok en we hebben genoten van de auto én de route. Ik had nooit gedacht dat ik dit zou zeggen, maar ik werd er blij van dat ik het maximale heb kunnen halen uit efficiency van de Taycan en dat hij op sommige trajecten slechts 7,1 km per kWh verbruikte.”

K2K in India, van Kasjmir naar Kanniyakumari met Porsche Taycan foto 3

Aandacht vragen voor EV
Het andere doel van de reis was om in het hele land aandacht te vragen voor de nog onbekende Taycan. "De reacties verschilden per regio", vervolgt D'souza. “In sommige kleinere steden en op het platteland was een Porsche van welk type dan ook al een behoorlijke verrassing, laat staan een Taycan in Frozen Blue Metallic. Mensen waren echt verbaasd, en al helemaal toen we uitlegden dat het een elektrische sportwagen was. Zelfs in de grote steden zoals Delhi, Mumbai en Bangalore waren mensen verrast dat we deze indrukwekkende route aflegden met een EV.”

K2K in India, van Kasjmir naar Kanniyakumari met Porsche Taycan foto 4

Magisch en in stijl
De Taycan werd tijdens de gehele reis begeleid door een volledig uitgeruste volgauto, bestuurd door wegenwachter Rahul Kakar. "Ik hoefde de hele tijd niets te doen, alleen maar trouw volgen”, zegt Kakar, "Het was geweldig om te zien hoe de Taycan met gemak óók de meest slechte wegen bedwong. De finish van de Taycan in Kanniyakumari was magisch en helemaal in stijl, want het allerlaatste deel van de route is omgeven door windturbines."

K2K in India, van Kasjmir naar Kanniyakumari met Porsche Taycan foto 5

K2K in India, van Kasjmir naar Kanniyakumari met Porsche Taycan foto 6

K2K in India, van Kasjmir naar Kanniyakumari met Porsche Taycan foto 7

K2K in India, van Kasjmir naar Kanniyakumari met Porsche Taycan foto 8

K2K in India, van Kasjmir naar Kanniyakumari met Porsche Taycan foto 9

K2K in India, van Kasjmir naar Kanniyakumari met Porsche Taycan foto 10

K2K in India, van Kasjmir naar Kanniyakumari met Porsche Taycan foto 11

K2K in India, van Kasjmir naar Kanniyakumari met Porsche Taycan foto 12

K2K in India, van Kasjmir naar Kanniyakumari met Porsche Taycan foto 13

K2K in India, van Kasjmir naar Kanniyakumari met Porsche Taycan foto 14

K2K in India, van Kasjmir naar Kanniyakumari met Porsche Taycan foto 15

Porsche logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS