Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

ACO directeur Pierre Fillon: "Voor de 24 Uren van Le Mans zijn oktober of november ook een optie"

Uitgegeven door Wim Boekel • 27 april 2020 14:24 • Print artikel

De 24 Uur van Le Mans staat op dit moment gepland voor het weekend van 20 september. De organisator - de ACO - houdt er rekening mee dat het pas september of zelfs oktober zou kunnen worden. De race was al verplaatst van juni naar september vanwege COVID-19. “Zeker, als aan het einde van juli de autoriteiten ons vertellen ‘onmogelijk in september, maar 100 procent zeker dat we het in oktober of november kunnen doen’, dan gaan we dat natuurlijk doen”, zegt ACO-directeur Pierre Fillon in een interview met Motorsport Network. “Het gaat niet dezelfde 24 uur worden die we gewend zijn, maar we zijn professioneel en hebben fantastische coureurs. We reden vorig jaar in Spa zelfs in de sneeuw!” FIA WEC-directeur Gerard Neveu zegt dat Le Mans wel veilig moet zijn, wanneer de kalender wordt aangepast.

Pierre Filon Le Mans RX foto Peter Vader
ACO-directeur Pierre Fillon: "Er zijn drie opties die de ACO overweegt, afhankelijk van de restricties die er in september nog zijn."

“Als je denkt aan de muren van ons huis, dan is Le Mans de centrale pilaar van alle sportscar programma’s”, zegt de Fransman. “Dus je moet de hoofdpilaar beschermen als je het huis wilt behouden. Zelfs als je wat schade hebt, moet je dit deel eerst beschermen. Dat is de garantie dat er een toekomst is. De echte werkelijkheid is dat Le Mans een uitzondering is. Dus je kunt Le Mans niet als een gemiddelde nemen. Het kan een voorbeeld zijn, het kan de leider van de categorieën zijn, maar wanneer je spreekt over een wereldwijd platform, het kampioenschap, dan is dat een beetje anders. Le Mans is Le Mans, wat als de Mount Everest is.”

Fillon geeft toe dat een race achter gesloten deuren een mogelijkheid is, maar dat dit voor alle grote autosport evenementen het een optie is. “Ja, het is een optie”, zegt de ACO-directeur. “In feite, op dit moment, weet niemand wat er in september gaat gebeuren! We hebben vele grote evenementen in september gepland staan, zoals de Tour de France en Roland Garros. De vraag is of we in staat zijn om een evenement met meer dan 100.000 mensen te organiseren. Ik weet het antwoord niet. We moeten de uitspraak van onze president hierover afwachten, misschien na het midden van juli dat er iets mogelijk is. Er is niets voor het einde van augustus. Ik lees net dat er een groot evenement in München geannuleerd is, dus niemand weet het zeker.”

Fillon zegt dan ook dat er drie opties zijn die de ACO overweegt, afhankelijk van de restricties die er in september nog zijn. “Optie één is dat het ons wordt toegestaan om ons evenement met publiek te doen, misschien met wat beperkingen als maskers en meer”, zegt de Fransman. “De tweede optie is dat we niet meer dan 5.000 mensen hebben of zoiets. Dus dat is een goede optie voor de TV, maar niet goed voor de fans die erbij willen zijn. En het is zeker geen ‘èchte’ Le Mans. Het niet slechts de race, het is een ervaring voor alle bezoekers. En optie drie is dat het onmogelijk is om een 24 uur van Le Mans-evenement te organiseren. Zeker we hopen niet dat dat een serieuze optie wordt. Maar op dit moment kunnen we dit helaas niet uitsluiten.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS