DTM

ABT Sportsline gaat op DTM-titeljacht in 2021; een van de meest succesvolle teams in de DTM + VIDEO

Uitgegeven door Peter Vader • 1 maart 2021 07:42 • Print artikel

MüNCHEN - Met vijf titels en 67 overwinningen is ABT Sportsline één van de meest succesvolle teams in de DTM. Maar het traditionele team rond Hans-Jürgen Abt en Thomas Biermaier uit Kempten in de Allgäu, heeft nog steeds een rekening openstaan. Daarom was ABT één van de eersten die zich aanmeldde voor het seizoen 2021. Hoewel het nog een tijdje weg is tot de seizoensopener van half juni in Monza, is de "Operation Title" in volle gang. Twee gloednieuwe Audi R8 LMS'en zijn in de werkplaats, het team traint al ijverig voor de pitstops. De coureurs worden binnenkort benoemd en het team gaat ook door naar de eerste testritten.

Abt Audi R8 LMS

"We strijden om te winnen van races en om het kampioenschap", zegt algemeen directeur en sportdirecteur Thomas Biermaier in een interview met DTM.com. "De vorige keer pakte een zekere heer ternauwernood drie keer de titel", voegt de 43-jarige met een knipoog toe, verwijzend naar de meervoudig DTM-kampioen René Rast. De angel lijkt diep te zitten, want de laatste van de vijf titels in 2009 is eindelijk gelukt. Mattias Ekström en Timo Scheider wonnen elk twee keer de kampioenstrofee en ook Laurent Aiello won de kampioenstrofee twee keer.

>2
Abt Audi TT

Twee decennia succes in de DTM – begin zonder motor en met een bierkrat

De DTM 2021 is een open competitie tussen teams en coureurs met verschillende GT3-raceauto's, waaronder Audi, BMW, Ferrari, McLaren en Mercedes-AMG. "We verwachten een zeer sterke concurrentiestrijd en dat is precies de uitdaging waar we van houden", zei Biermaier. Managing partner Hans-Jürgen Abt: "De DTM zal altijd een speciale plek hebben in het hart van ABT Sportsline, temidden van alle andere autosportsportactiviteiten. In 2000 richtten we ons op de toen nieuwe en herboren DTM, met onze Abt-Audi TT-R. Ik ben er trots op dat we er al na twee decennia in geslaagd zijn om hoogtepunten op en buiten de baan te realiseren. Daarom willen we ook in de toekomst deel blijven uitmaken van de DTM-familie."

In 2000, het jaar van de wedergeboorte van de DTM met Opel en Mercedes, waagde ABT zich in het kampioenschap met de Abt-Audi TT-R, die in eigen beheer werd ontwikkeld. Toen de eerste bewegende beelden van de auto werden gemaakt, rolde de TT-R van een heuvel af en zat chauffeur Christian Abt op een bierkrat. Er was op dat moment geen motor of bestuurdersstoel. Maar na slechts 100 dagen stond het ambitieuze project aan de start van de eerste race, in 2001 op de Nürburgring gevolgd door de eerste overwinning en in 2002 behaalden we op Zandvoort de eerste DTM-titel met Laurent Aiello. "De finish in Zandvoort was ongelooflijk, een moment dat we nooit zullen vergeten", zegt Hans-Jürgen Abt over dit bijzondere autosport hoogtepunt in de 125-jarige geschiedenis van het bedrijf.

Thomas Biermaier Hans Jurgen Abt van ABT Sportsline

Driver presentatie in het kort - eerste testritten in maart
De niet aflatende innovatieve geest van die tijd is vandaag de dag nog steeds een sterke drijfveer binnen ABT Sportsline, net als het familiekarakter van het team en de voor Beieren typerende ‘Mia-san-mia’-mentaliteit (winnaarsmentaliteit in de geest van ‘wie-maakt-mij-wat’, red.). Met een team van medewerkers dat al jaren vrijwel onveranderd is gebleven, is het seizoen 2021 al lang zorgvuldig voorbereid. Onze goed op elkaar ingespeelde groep is een voordeel", zegt Biermaier. ABT kent de Audi R8 LMS ook al jaren van binnen en van buiten door zijn GT3-deelnames. "De auto heeft vier ringen, ze staan voor kwaliteit en betrouwbaarheid, voor vele overwinningen en titels", zegt Biermaier. De coureurs, die binnenkort worden voorgesteld, brengen ook een dubbele dosis ervaring mee, zowel van de DTM als van een GT3-cockpit. "We zijn ervan overtuigd dat we een goed pakket met de juiste mix hebben samengesteld. Dat is wat we nodig hebben in de DTM", zegt hij.

“Ingenieurs sleutelen al lange tijd aan de auto’s die straks gaan rijden op de acht verschillende racebanen op de kalender. Naast de twee officiële pre-season tests in Hockenheim (april) en op de Lausitzring (mei), zullen de twee Audi R8 LMSs worden gebruikt voor verdere testdagen. En sinds enige tijd doen we ook aan teamtraining van de pitstops, die door de DTM-organisatie als nieuw wedstrijdonderdeel en zelfs met een prestatie-element is ingevoegd in de DTM-regelgeving voor 2021. Bij het wisselen van banden is de strijd tegen de klok van elke monteur voortaan erg belangrijk. We hebben regelmatig fitnesslessen en we trainen steeds weer met de racewagen, want alles moet 100 procent kloppen", legt Biermaier uit.

Abt Audi R8 linker zijkant

ABT Sportsline verwacht meer openheid van de teams en meer nabijheid van fans
Voor ABT Sportsline is de DTM niet alleen een competitief element, maar het is ook een marketingtool. "De locaties van de circuits passen perfect bij het netwerk van ons bedrijf. Wij zijn wereldwijd vertegenwoordigd, maar vooral in Duitsland, Nederland en Oostenrijk. We hebben ook een grote partner in Italië, in Milaan", zegt Biermaier. "Voor onze klanten en partners is de DTM een uitstekend ervaringsplatform. Dit is voor ons net zo belangrijk als internationale televisiemarketing met een sterke partner in de vorm van SAT.1."

Veel plezier hebben
De ABT-groep kijkt vooral uit naar de Norisring, de thuiswedstrijd in Neurenberg. "Natuurlijk hopen we op volle tribunes, zodat iedereen de DTM weer van dichtbij kan ervaren", zegt Biermaier. "Ik ben ervan overtuigd dat er rondom de vernieuwde DTM een hele nieuwe ‘spirit’ hangt, die zal worden ervaren door teams en fans. Het wordt een open, kleurrijke DTM met een grote betrokkenheid van de fans en vol emoties. Als team willen we zo open mogelijk zijn met onze coureurs." Biermaier vervolgt: "De fans moeten veel plezier hebben met de DTM, maar wij als team willen ook plezier hebben." Bij ABT weten we heel goed dat overwinningen en titels het leukste zijn

Interview met Thomas Biermaier over de vernieuwde DTM 2021:

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS