Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

8 Hours of Bahrain Toyota Gazoo Racing maakt zich op voor de grote finale

Uitgegeven door Peter Vader • 13 november 2020 21:01 • Print artikel

De drievoudig Le Mans-winnende TS050 Hybrid van Toyota Gazoo Racing begint de laatste race vanaf pole position nadat Mike Conway, Kamui Kobayashi en José María López de eerste klap hebben uitgedeeld in Bahrein in de strijd om de FIA World Endurance Championship 2019-2020 titel. De drie Nr7 TS050 Hybrid-coureurs verdienden een punt voor de pole position, waardoor de achterstand in het klassement werd teruggebracht tot zes, dankzij een gemiddelde van twee ronden van 1 minuut 40.747 seconden in de kwalificatie voor de 8 Hours of Bahrain, de achtste en laatste race van het seizoen.

Toyota  8 hours of Bahrain
Polepostion voor Nr7 Toyota TS050 van Hybrid Mike Conway, Kamui Kobayashi en José María López

Wereldkampioenschapsleiders Sébastien Buemi, Kazuki Nakajima en Brendon Hartley, wiens Nr8 TS050 Hybrid deze week een theoretische 0,54 sec. succeshandicap heeft, liepen 0.751 sec achter op de tweede plaats, wat resulteerde in een volledige Toyota eerste rij. Nu het wereldkampioenschap bij de teams al is bevestigd voor Toyota Gazoo Racing, en de andere LMP1-deelnemers de race in Bahrein overslaan, zijn alle ogen gericht op de strijd om de titel bij de coureurs, die door beide Toyota teams op zaterdag met een overwinning kan worden gewonnen. Na twee oefensessies overdag eerder op de dag, gehouden in de felle zon en met luchttemperaturen van 27 ° C, begon de kwalificatie om 18.30 uur lokale tijd, lang na zonsondergang op het Bahrain International Circuit. Toen de lichten aan het begin van de sessie op groen gingen, reed Brendon meteen de baan op voor zijn enkele vliegende ronde in de Nr8, terwijl Mike zijn tijd afwachtte in de Nr7, terwijl hij een paar minuten in de pitlane wachtte voordat hij begon aan wat uiteindelijk de snelste ronde van de kwalificatie bleek te zijn. Geen van beide Toyota's nam nieuwe Michelin-banden voor de tweede ronden, maar verkoos in plaats daarvan een nieuwe set te behouden voor de achturige race van morgen, wanneer de bandendegradatie in de hitte van Bahrein een belangrijke factor zal zijn. De Nr8 was weer als eerste op de baan, Kazuki nam het stuur over en reed een schone ronde om een startplaats op de eerste rij voor de Nr8 veilig te stellen, terwijl José de klus voor de Nr7-crew voltooide en hun derde pole-position van het seizoen en de ideale plek om de seizoensbepalende race van zaterdag te beginnen.

Mike Conway (TS050 Hybrid Nr7): “Ik ben tevreden met pole position en nog een punt. In de kwalificatie ging het goed en mijn ronde was schoon. Ik wilde geen fouten maken, dat was de prioriteit, dus ik ben blij dat ik in de best mogelijke startpositie zit bij de eerste bocht. Petje af voor José, hij heeft het geweldig gedaan, net als het hele team. Het is fijn om een stok achter de deur te hebben. Dat is een deel van het weekend uit de weg en nu concentreren we ons op de belangrijkste dag. "

José María López (TS050 Hybrid Nr7): “We zijn een stap dichterbij, maar er is nog acht uur te gaan, met een zeer zware race voor de boeg. We hadden moeite om de auto's klaar te maken voor de kwalificatie omdat de wind aan het veranderen was. Soms ziet het er van buitenaf misschien gemakkelijk uit, maar hier is veel werk te doen. In de kwalificatie was de auto mega. Mike deed het moeilijkste werk met een geweldige eerste ronde en ik moest de pole veiligstellen. Het is goed om voor auto Nr8 te beginnen, maar we moeten er ook aan het einde nog voor zijn."

Kazuki Nakajima (TS050 Hybrid Nr8): “Kwalificatie was hier niet echt belangrijk voor ons, dus we hebben ons volledig gefocust op de race. Over het algemeen was het een behoorlijk uitdagend weekend voor ons, omdat we te maken met veel bandenslijtage op de lange rechte stukken. We voelen ons niet supercomfortabel en we hebben geen tijd meer op de baan om iets nieuws te proberen voor de race, dus we moeten de gegevens bekijken en proberen de prestaties van de auto voor de race te maximaliseren.”

Brendon Hartley (TS050 Hybrid Nr8): “We wisten in principe dat we vandaag tweede zouden worden gezien de succeshandicap. We hadden een cleane ronde en spaarden banden voor de race. De baanomstandigheden zijn niet erg gemakkelijk met de constant veranderende wind en de hitte; het is in november erg warm geweest. Het is duidelijk dat de race de beslisser zal zijn, dus we zullen proberen alle mogelijke prestaties uit de auto te halen en proberen het een zuivere race te houden."

Toyota 8 hours of Bahrain
Pole position voor Mike Conway, Kamui Kobayashi en José María López

QUALIFYING RESULTS (AVERAGE LAP TIME):
1st #7 TOYOTA GAZOO Racing 1min 40.747secs
2nd #8 TOYOTA GAZOO Racing +0.751secs
3rd #22 United Autosports (Hanson/Albuquerque/di Resta) +6.693secs
4th #37 Jackie Chan DC Racing (Tung/Aubry/Stevens) +7.491secs
5th #36 Signatech Alpine Elf (Laurent/Negrao/Ragues) +7.723secs
6th #38 JOTA (Gonzalez/da Costa/Davidson) +8.154secs

FREE PRACTICE 3 RESULTS:
1st #8 TOYOTA GAZOO Racing 1min 43.557secs 32 laps
2nd #7 TOYOTA GAZOO Racing +0.102secs 27 laps
3rd #37 Jackie Chan DC (Tung/Aubry/Stevens) +5.041secs 28 laps
4th #22 United Autosports (Hanson/Albuquerque/di Resta) +5.253secs 24 laps
5th #36 Signatech Alpine (Laurent/Negrao/Ragues) +5.577secs 24 laps
6th #38 JOTA (Gonzalez/Da Costa/Davidson) +6.210secs 25 laps

FREE PRACTICE 2 RESULTS:
1st #7 TOYOTA GAZOO Racing 1min 42.857secs 40 laps
2nd #8 TOYOTA GAZOO Racing +1.147secs 34 laps
3rd #29 Team Nederland (van Eerd/van der Garde/de Vries) +5.744secs 38 laps
4th #36 Signatech Alpine (Laurent/Negrao/Ragues) +7.445secs 41 laps
5th #22 United Autosports (Hanson/Albuquerque/di Resta) +7.550secs 30 laps
6th #37 Jackie Chan DC (Tung/Aubry/Stevens) +7.997secs 41 laps

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS