Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

8 Hours of Bahrain: Nicki Thiim en Marco Sørensen veroveren de rijderstitel bij FIA WEC

Uitgegeven door Peter Vader • 16 november 2020 17:04

BAHREIN - GT-wereldkampioen-fabrikant Aston Martin heeft het 2019-20 GT FIA World Endurance Drivers 'Championship gewonnen met Nicki Thiim (DEN) en Marco Sørensen (DEN), bij de seizoensfinale op zaterdag bij de 8 Hours of Bahrain. De Vantage GTE van het fabrieksteam van Aston Martin had het GT Manufacturers-wereldkampioenschap al veroverd met een beroemde overwinning tijdens de 24 uur van Le Mans in zowel de GTE Pro- als de Am-klasse in september, voordat Thiim (DEN) en Sørensen (DEN) GT-wereldkampioen werden bij de rijders. Voor het duo was het alweer de tweede keer dat ze titel bij de rijders veroverden, in 2016 hadden ze hem ook al gewonnen. 2020 is het meest succesvolle raceseizoen voor Aston Martin sinds 1959, en de eerste keer dat zijn auto's twee wereldtitels en beide klassen op Le Mans hebben gewonnen in hetzelfde seizoen, in een jaar waarin het aartsrivalen Porsche en Ferrari versloeg in alle grote Pro-wedstrijden.

Thiim en Sørensen Aston Martin WEC GT-wereldkampioen bij de rijders
Ontlading na afloop van de 8 Hours of Bahrain bij Nicki Thiim en Marco Sørensen nadat ze met Aston Martin de WEC-rijderstitel 2020 veroverd hadden

Voor de Denen was de vijfde plaats in de GTE Pro-klasse in de finale van Bahrein voldoende om hen een eindtotaal van 172 punten op te leveren, waarbij ze twaalf punten voorsprong hadden op teamgenoot Maxime Martin (BEL), die het seizoen afsloot als vice-kampioen, nadat hij de GTE Pro-klasse had gewonnen bij de 24 uur van Le Mans naast Alex Lynn (GB). De Belg eindigde als vierde in Bahrein en reed samen met Richard Westbrook (GB), die in de race van zaterdag inviel voor Lynn. In slechts zijn tweede WEC-seizoen - en het langste in de geschiedenis van de sport dankzij de Covid-19 pandemie - behaalde de Vantage GTE acht klasse overwinningen en vier in Pro-klasse, waarvan er drie werden behaald door Thiim en Sørensen in de 6 Hours of Fuji (JAP), de eerste 8 Hours of Bahrain en de Lone Star 6 Hours bij COTA (VS). Die overwinningen, gekoppeld aan hun tweede plaats in de 6 Hours of Spa, derde op Le Mans en een vijfde plaats in China, waar ze het tempo bepaalden voordat het ongeluk toesloeg, stelden hen in staat om afstand te nemen van hun teamgenoten in de Nr97 Vantage. Martin en Lynn boekten een reeks van vier podiumplaatsen voorafgaand aan hun schitterende overwinning op Le Mans.

WEC_Bahrein_Aston_Martin_drivers_champion_2020


"Dit voelt ongelooflijk," zei Thiim. “We hebben zo hard gewerkt voor wat voelt als absoluut voor altijd om dit kampioenschap te winnen. Het is alles waar ik al maanden aan heb gedacht en het betekent alles voor mezelf en Marco. De Vantage GTE is de perfecte auto geweest om het hele seizoen door te racen, en ik ben zo trots dat wij degenen zijn die onszelf kampioen mogen noemen door ermee te winnen. Ik ben nu tweevoudig wereldkampioen met Aston Martin, en dat is iets dat me de rest van mijn leven bij zal blijven. Bedankt aan het team, aan Aston Martin, WEC en aan alle fans. Wat kan ik nog meer zeggen?" Sørensen voegde toe: “Dit seizoen was zo ongelooflijk zwaar, zowel op als naast de baan, en dat we eindelijk het wereldkampioenschap hebben gewonnen, is een bewijs van de inzet van alle mensen in het team die ons zo'n geweldige auto hebben gegeven om te racen. Dankzij de Vantage konden we vrijwel het hele jaar vooraan vechten, en daar droom je van als coureur, want dan hoef je alleen maar hard te racen. We hebben dit jaar bewezen dat we races en kampioenschappen kunnen winnen als je ons een auto als deze geeft. "

WEC_Bahrein_Aston_Martin_drivers_champion_2020 logo

President Aston Martin Racing David King zei na afloop: “We weten al lang hoeveel potentieel er in de Aston Martin Vantage GTE zat. Vanaf het allereerste begin in 2018 werd deze auto ontwikkeld om wereldkampioenschappen mee te winnen en dat bewees hij in september op Le Mans. Maar om in het tweede raceseizoen zoveel onderscheidingen te winnen, is iets heel, heel bijzonders. Dit prestatieniveau komt zelden voor in de autosport en je kunt het belang van de prestatie niet genoeg benadrukken. Wij, als merk, zijn enorm trots op wat Aston Martin Racing dit seizoen heeft bereikt en we willen de coureurs, het team, onze concurrenten en de FIA en WEC bedanken voor een fantastisch goed uitgerold kampioenschap."

WEC_Bahrein_Aston_Martin_drivers_champion_2020_sunset

Youtube RaceXpress


Check ook eens ons RaceXpress Youtube-kanaal met leuke video's over auto's, autosport, F1 en karting en abonneer je dan ook gelijk even op ons YouTube-kanaal! We krijgen regelmatig fraaie video's van Formule 1-teams, zoals Red Bull met Max Verstappen en de Formule E aangeleverd, maar maken ook onze eigen content met onder meer interviews met coureurs en autonieuws. Wil je niks missen, klik dan op deze link en volg ons RaceXpress YouTube-kanaal.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS