Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

6 Hours of Spa: dramatische openingsfase met incidenten, safetycar, zware regen en twee rode vlaggen...

Uitgegeven door Peter Vader • 7 mei 2022 16:16 • Print artikel

Ee dramatische openingsfase in de eerste twee uur van de TotalEnergies 6 Hours of Spa-Francorchamps. Toyota rijdt aan kop met een 1-2 in de vroege minuten van de 6 uursrace, nadat ze de polesitter van Glickenhaus zijn voorbijgestoken. Maar de race krijgt na 70 minuten een nieuwe wending wanneer de rode vlag wordt gezwaaid. Bij het opnieuw starten heeft de toonaangevende Toyota GR010 Hybrid, bestuurd door Sebastien Buemi, moeite om de grid te verlaten en stopt dan terminaal met vermoedelijke hybride problemen. De Nr7 Toyota bestuurd door Mike Conway, neemt de leiding over totdat hij de pits ingaat en Robin Frijns naar de top van het klassement doorstoot in de WRT LMP2-auto. Maar de race wordt voor de tweede keer stilgelegd vanwege een rode vlag vanwege hevige regen. Het Porsche GT Team leidt de LMGTE Pro-klasse met de Porsche 911 RSR-19 met nummer 92, bestuurd door Kevin Estre.

WEC 6 Hours Spa Francorchamps start

De hoogtepunten van de eerste twee uur in Spa:

Hypercar
· Glickenhaus 007LMH-auto leidt vanaf hun allereerste WEC-polepositie terwijl Olivier Pla het veld aanvoert.
· Maar de Toyota’s banen zich een weg naar voren en na 35 minuten van de race als is de volgorde als eerste Sebastien Buemi in Toyota GR010 Hybrid Nr8 en vervolgens Mike Conway in auto Nr7, een 1-2 voor Toyota dus.
· Buemi en Conway blijven ook vooraan rijden na de eerste pitstops.
· De rode vlag voor de gecrashte ARC Bratislava-auto komt na 70 minuten, maar bij hervatting stopt Toyota met nummer 8 verschillende keren en wordt de auto uiteindelijk geparkeerd bij de uitgang van Pouhon.
· Er volgt een lange safety car-periode op het moment dat de Toyota van Buemi van het toneel verdwijnt.
· Meer drama volgt als de Glickenhaus van Olivier Pla in vochtige omstandigheden spint bij de Bus Stop, maar dan toch de race hervat, weliswaar op de derde positie.
· Alpine ELF Team heeft de tweede plaats in de Hypercarklasse, aangezien Andre Negrao in de eerste twee uur binnen het bereik van Glickenhaus blijft en dat vervolgens kapitaliseert na Pla's spin tijdens de safety car-periode.

WEC 6 Hours Spa Francorchamps rode vlag vanwege regenval

LMGTE Pro
· De koploper is van het Porsche GT-team met auto met nummer 92, bestuurd door Kevin Estre, maar de race begint met een dramatisch incident in La Source.
· Estre rijdt tegen de polesitter aan, de Nr91 Porsche 911 RSR van Gimmi Bruni, hun contact leidt tot een lekke band voor Bruni.
· Pitstop betekent dat Bruni een ronde achterstand oploopt en gedwongen wordt tot een inhaalrace.
· Bruni in Porsche 919 RSR-19 met nummer 91 zet een beste tijd van 2m14.301s neer.
· AF Corse Ferrari rijdt op de tweede en derde plek met auto Nr51 van Alessandro Pier Guidi die de Nr52 488 GTE Evo van Miguel Molina te snel af is.
· Corvette Racing reed op P2 in het eerste uur, maar werd geconfronteerd met een rode vlag en kwam vast te zitten in de pits.
· De Nr64 komt opnieuw naar voren op de vierde plaats met nog steeds Nick Tandy aan het stuur.
· Na zijn herstelrace staat de Porsche met nummer 91 vijfde in zijn klasse, maar hij heeft nog steeds een ronde achterstand op de zusterauto die aan de leiding rijdt.

WEC 6 Hours Spa Francorchamps Toyota Hybrid aan de leiding

LMP2
· Antonio Felix da Costa grijpt bij de start de leiding en slaat een groot gat naar Molnar de erop volgende Nr38 JOTA Oreca-Gibson.
· Een fantastische lange strijd om de tweede positie woedt tussen Sean Geleal's WRT-auto en de Prema Orlen Team-auto bestuurd door Lorenzo Colombo.
· Colombo komt uiteindelijk door voor de rode vlag, zijn auto glibbert naar de derde plaats, maar verdwijnt in de pits tijdens de safety car-fase.
· Vector Sport maakt een pitstop minder en leidt kort de klasse met Ryan Cullen aan de leiding in het algemeen klassement en in LMP2 totdat hij ermee ophoudt.
· Na twee uur leidt Robin Frijns de LMP2-klasse en overall nadat hij het heeft overgenomen van Sean Gelael.
· Prema Orlen Team is tweede, terwijl Robert Kubica het stokje overneemt van Colombo.
· United Autosports USA staat derde en vierde met startnummer 22 en 23.
· AF Corse leidt de Pro/Am-divisie met Francois Perrodo aan het stuur van auto Nr83.

WEC 6 Hours Spa Francorchamps Prema Orlen Team P2 Robert Kubica

LMGTE Am
· TF Sport consolideert aanvankelijk de polepositie in de LMGTE Am-categorie terwijl Ben Keating de leiding neemt, maar wordt al snel ingehaald door Paul Dalla Lana in de Nr98 Northwest-Aston Martin.
· Maar Keating pakt de leiding weer terug na een dramatische manoeuvre bij Pouhon.
· De volgorde verandert opnieuw als de Nr21 AF Corse Ferrari van Toni Vilander doorschiet om daarmee de eerste plaats te pakken, tot aan het moment dat de rode vlag wordt gezwaaid en er vervolgens een Safety Car-periode volgt, net voordat het derde uur van de race begint.
· Pitstops zorgen ervoor dat de Nr46 Team Project 1-Porsche aan de leiding komt met Nicolas Leutwiler aan het stuur van de Nr21-Ferrari, die nu wordt bestuurd door Christoph Ulrich.
· Maar Leutwiler pits net voor de rode vlag en maar de leiding blijft in handen van Ulrich.
· Nr98 Northwest-Aston Martin staat tweede voor Nr54 AF Corse-Ferrari op de derde plaats.

WEC 6 Hours Spa Francorchamps 2022

null

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS