Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

408,48 km/h: Bugatti Veyron GS Vitesse sneller dan een Formule 1 + FOTO's

Uitgegeven door Casper Bekking • 14 april 2013 19:03

De Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport Vitesse heeft een wereldrecord voor open productiewagens neergezet. Op de testbaan van Ehra-Lessien behaalde de roadster een snelheid van 408,48 km/h, sneller dan de huidige F1-bolides. De onafhankelijke Duitse keuringsinstantie TÜV heeft deze snelheid officieel bevestigd. De recordauto die werd gereden door de Chinese coureur Anthony Liu wordt getoond op de autotentoonstelling van Sjanghai (21-29 april). Daar debuteert ook de Bugatti 16.4 Grand Sport Vitesse in World Record Car Edition, die in een oplage van acht exemplaren wordt geproduceerd.


Door een snelheid van 408,48 km/h te bereiken, is de Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport Vitesse nu officieel de snelste productie-roadster ter wereld. Dit record staat niet op zichzelf. In 2010 behaalde de gesloten Bugatti Veyron 16.4 Super Sport een topsnelheid van 431,072 km/h. Dit record is officieel bevestigd door zowel de Duitse Organisatie voor Technische Inspectie en Certificering als de TÜV.


Verwachtingen overtroffen
Bij de introductie van de Vitesse ging Bugatti ervan uit dat de topsnelheid voor open rijden bij 375 km/h zou liggen. Dat neemt niet weg dat ook hier de magische grens van 400 km/h altijd in het vizier is gebleven. De Chinese coureur Anthony Liu was bij de recordpoging de man aan het stuur. Liu daarover: “Al bij de trainingen haalden we snelheden boven de 400 km/h. Ik ben er trots op dat we deze ongelooflijke snelheid hebben weten te bereiken. Wat vooral opviel is dat de Veyron ook bij hoge snelheden zeer stabiel en comfortabel is. En met het dak open is de sound van de W16-motor optimaal te ervaren zonder dat de wind een storende factor is.”


De World Record Car Edition
De Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport Vitesse is leverbaar sinds het voorjaar van 2012. Hij beschikt over een 8.0-liter W16-motor met een vermogen van 1.200 pk een koppel van maar liefst 1.500 Nm. Hij dankt zijn zeer dynamische weggedrag onder meer aan het raceonderstel, permanente vierwielaandrijving en een carbon monocoque. Bij open rijden zorgt een speciale dakspoiler ervoor dat in het interieur geen hinderlijke turbulenties ontstaan.


Om het wereldrecord te vieren, introduceert Bugatti de World Record Car Edition van de Veyron 16.4 Grand Sport Vitesse. Er staat een zeer exclusieve serie van acht exemplaren gepland. Alle versies zijn uitgevoerd in de zwart-oranje kleurstelling van de recordauto. De World Record Car Edition beleeft zijn wereldpremière op de autotentoonstelling van Sjanghai. In ons land is hij beschikbaar via Bugatti Nederland in Leusden. 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS