Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

24H SPA - Aston Martin strijdt om de hoogste eer bij de TotalEnergies Spa 24 Hours + VIDEO

Uitgegeven door Peter Vader • 29 juli 2021 15:50 • Print artikel

SPA-FRANCORCHAMPS- De Aston Martin Vantage GT3 zal komend weekend strijden om de hoogste eer in drie klassen van de TotalEnergies 24 Hours of Spa, terwijl het luxe sportwagenmerk en zijn partnerteam Garage 59 voor het eerst een regelrechte overwinning willen behalen in het beroemde Belgische endurance-evenement. De Spa 24 Hours is een bijzondere race. Eén van de meest slopende van alle prestigieuze 24-uurs endurance-wedstrijden en hij is uniek omdat deze alleen toegankelijk is voor FIA-gehomologeerde GT3 raceauto's. Voeg daarbij een enorm veld van 60 auto's, het onvoorspelbare weer van de Ardennen en het feit dat Spa-Francorchamps één van de zwaarste examens voor de vaardigheid van een coureur is, en je hebt misschien wel de meest begeerde GT-prijs in de autosport.

Aston_Martin_Garage59_24H_Spa_2021

Garage 59 en Aston Martin komen naar het evenement als het regerende GT World Challenge Europe Endurance Pro-Am Team evenals dat ze de rijders kampioentitels hebben. Ze hebben een gloednieuwe 4-liter V8 turbo Aston Martin Vantage GT3 toegevoegd aan hun reguliere team van twee auto's, na nauw te hebben samengewerkt met de Aston Martin Racing-fabriek, om alle drie de auto's en de bemanning te optimaliseren in de aanloop naar het spectaculaire evenement.

Het bekende #95-racenummer keert voor het eerst in 2021 terug naar een Aston Martin 'Pro'-inschrijving op het hoogste niveau en luidt de terugkeer van de 'Dane Train' in: FIA GT-wereldkampioenen Nicki Thiim (DEN) en Marco Sørensen (DEN), die samen met Ross Gunn (GBR), leider van het IMSA GTD-kampioenschap, de aanvoerder zijn in de strijd om de eindoverwinning binnen te slepen. Ross Gunn heeft dit seizoen al twee keer gewonnen in de VS. Deze editie markeert het debuut van Sørensen in de 24 uur van Spa, maar voor Thiim is het een terugkeer naar het toneel van zijn beroemde Pro-Am-overwinning met TF Sport in 2019.

SPA_TotalEnergies_24H_Spa_2021_breed_logo


"Deelnemen aan de 24 uur van Spa is een groot vinkje op mijn bucketlist, en eentje die ik al heel lang wilde doen", zei Sørensen. “Om Nicki weer in de auto te vergezellen, voelt bijna alsof er geen pauze is geweest sinds Bahrein, toen we het wereldkampioenschap wonnen. Ik weet dat Ross de klus zal klaren, dus dit voelt als een heel sterk team. Ik wil Garage 59 bedanken voor de kans, en na de recente test weet ik zeker dat dit een team is dat ons een auto kan geven die voor de overwinning kan gaan!”

Naast de 'Pro'-auto krijgen de regerende Pro-Am-kampioenen in de #188 Vantage, Alexander West (SWE), Chris Goodwin (GBR), gezelschap van een andere Spa 24 Hour Pro-Am-winnaar van 2019, Charlie Eastwood (IRL). De #188-inschrijving was de afgelopen twee seizoenen volop present in de races en behaalde vorig jaar het eerste podium van Garage 59 met de derde plaats in de Pro-Am klasse. De andere vaste fabriekscoureur van het team, Jonny Adam, is gedwongen zich terug te trekken uit het evenement nadat hij positief had getest op Covid-19. Zijn plaats wordt ingenomen door Marvin Kirchhöfer (DEU).

De Silver #159-inzending bestaat uit Valentin Hasse-Clot (FRA), ‘afgestudeerd’ aan de AMR Academy, en twee van de kandidaten van de Academy 2021, Nicolai Kjærgaard (DEN) en Tuomas Tujula (FIN). De crew wordt gecompleteerd door de ervaren GT-racer en trouwe rijder vanhet team, Alex MacDowall (GBR).

Aston_Martin_Garage59_at_Spa_rain_Bus_Stop_chicane

Andrew Kirkaldy, teambaas en mede-eigenaar van Garage 59, zei over deze deelname: "De 24 Hours of Spa is de zwaarste race van het seizoen, zowel voor de mensen als voor de auto's, maar ik ben erg blij dat ik deze extra auto in de Pro-klasse mag laten rijden dit jaar. De steun die we krijgen van Aston Martin Racing begon een paar weken geleden tijdens de officiële Spa-test en het volledige team leerde heel snel, dus ik kijk er naar uit om te zien wat we samen als één team in de race kunnen doen. ”

AMR-president, David King, zei: “Sinds de huidige Vantage GT3 in 2019 werd geïntroduceerd, is hij een competitieve kracht geweest in spraakmakende GT-evenementen over de hele wereld en Garage 59 heeft een voortrekkersrol gespeeld bij het succes ervan. Ik ben ervan overtuigd dat de overstap naar een Pro-klasse deelname aan de 24 Hours of Spa de gecombineerde expertise van Garage 59 en Aston Martin Racing zal demonstreren en de reputatie van de Vantage als de auto bij uitstek voor succes in de internationale GT3-races verder zal bevorderen. ”

De race van de TotalEnergies Spa 24 Hours start op zaterdag 31 juli om 16:30u.

Aston_Martin_Garage59_artist_impression_logo

Wil je meer weten over de TotalEnergies 24 Hours of Spa 2021? Kijk dan bijna 3 minuten naar de volgende video van SRO Motorsports:

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS