Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

24H Le Mans 2022 - Drie Aston Martin Vantage GTE's strijden om de hoogste eer in de Am-klasse + VIDEO

Uitgegeven door Peter Vader • 7 juni 2022 14:02

LE MANS - Drie Aston Martin Vantage GTE's zullen vechten om het sprankelende recente GT-record van de auto voort te zetten tijdens de 90e editie van de 24 uur van Le Mans komend weekend. Sinds het begin van het decennium is een Aston Martin op het podium geëindigd in elke klasse waaraan hij heeft deelgenomen tijdens de beroemdste autorace aller tijden, inclusief twee glorieuze overwinningen in 2020.

Aston Martin Vantage 90e editie 24 uur van Le Mans 2022 1

Nu, met 2017 FIA World Endurance Championship [WEC] GTE-Am-kampioen Paul Dalla Lana (CDN) en zijn NorthWest AMR-teamgenoten Nicki Thiim (DEN) en David Pittard (GBR) die het klassement van dit jaar aanvoeren, en de Vantage die het tempo dicteerde in zowel de openingsronden – de 1000 Miles van Sebring in de VS en de 6 Hours of Spa – begint het Britse ultraluxe sportwagenmerk als één van de favorieten aan het belangrijkste evenement op de endurance-racekalender.

Het evenement markeert het vijfde jaar van deelname van de Vantage GTE aan Le Mans. De dubbele overwinning in 2020 blijft het hoogtepunt, toen de fabrieks #97 Vantage bestuurd door Alexander Lynn (GBR), Maxime Martin (BEL) en Harry Tincknell (GBR) Ferrari wist te verslaan in een legendarisch race-lang duel in de GTE Pro-klasse, terwijl teamgenoten Thiim, Marco Sørensen (DEN) en Richard Westbrook (GBR) als derde eindigden. In dezelfde race won TF Sport de Vantage GTE, bij zijn GTE Am-debuut, met een schitterende overwinning voor Jonny Adam (GBR), Charlie Eastwood (IRL) en Salih Yoluc (TUR).

Aston Martin Vantage 90e editie 24 uur van Le Mans 2022 2

In 2021 kwam TF Sport weer dichtbij en behaalde de tweede plaats in de klasse voor Ben Keating (VS) en zijn #33 crew. Het Amerikaanse en het TF Sport-team keren dit jaar terug met een nog sterkere line-up met onder meer tweevoudig FIA GT-wereldkampioen Sørensen en Henrique Chaves (POR). Tot nu toe startte de auto dit seizoen elke race vanaf pole position, voordat hij als tweede eindigde. Door deze run staan Keating en Sørensen slechts zes punten achter op de NorthWest AMR-ploeg bovenaan het klassement.

NorthWest AMR's eigenaar/coureur Dalla Lana (CDN) reist af naar Le Mans met zijn beste kans ooit om de Franse klassieker te winnen. Dalla Lana, de op één na meest ervaren coureur van het WEC, is ook de meest succesvolle GTE Am-coureur in de geschiedenis van de serie met 17 overwinningen. En bij zijn tiende bezoek aan de 24 uur van Le Mans zou een overwinning de bekroning zijn van een schitterende carrière. Hij wordt ondersteund door Le Mans GTE Am-winnaar Thiim en Pittard uit 2014, die won tijdens zijn WEC-debuut.

Aston Martin Vantage 90e editie 24 uur van Le Mans 2022 3

TF Sport zal ook een assisterende rol spelen in de tweede aanval van D'station Racing op Le Mans met Aston Martin. Het Japanse team stapt in een Vantage GTE voor Super Taikyu-kampioenen Satoshi Hoshino (JPN) en vaste bijrijder en teammanager Tomonobu Fujii (JPN), samen met de opkomende Britse GT-ster Charlie Fagg. Dit veelbelovende trio streeft naar verbetering van de zesde plaats die het in maart op Sebring behaalde.

Huw Tasker, hoofd van AMR Partner Racing, zei: “De afkomst van Aston Martin op Le Mans is onbetwistbaar. Het is een merk dat weet hoe het de grote uithoudingsraces moet winnen en met Vantage hebben we een auto waarvan we weten dat het onze partners het vermogen, de snelheid en het uithoudingsvermogen kan geven om te strijden om de hoogste prijs in de sport. We wensen al onze teams het beste bij het begin van een nieuw groot avontuur op het Circuit de la Sarthe.”

Aston Martin Vantage 90e editie 24 uur van Le Mans 2022 4

Aan het begin van zijn vierde wereldkampioenschapsseizoen blijft de Vantage een even formidabele titelkandidaat als altijd. Aangedreven door een race-ontwikkelde versie van de vier-liter, twin-turbo-charged V8-motor die te vinden is in de straatauto waarvan het is afgeleid, was dit prototype een afgeleide van de GT-auto en allesoverheersend in de WEC GTE Pro-categorie tijdens de 2019 /2020 seizoen. Hij boekte vijf overwinningen uit acht races, waaronder zowel Pro- als Am-klassen tijdens de 24 uur van Le Mans van 2020, de auto bracht Aston Martin naar de FIA GT-wereldkampioenschapstitel en droeg Thiim en Sørensen naar de rijderskroon. In totaal heeft het tot nu toe 12 klasseoverwinningen behaald in het WEC.

Dit jaar zal Le Mans een record-gelijkwaardige GTE-Am-inschrijving met 23 auto's bevatten, aangezien de raceserie terugkeert naar de traditionele datum van half juni. De trainingen en kwalificaties lopen tot en met woensdag en donderdag, terwijl de race op zaterdag 11 juni om 16:00 CET begint.

Aston Martin Vantage 90e editie 24 uur van Le Mans 2022 5

De 24 uur van Le Mans is de derde ronde van het WEC 2022, met in totaal zes ronden, te beginnen met de 1000 Miles of Sebring (VS) op 11 maart, gevolgd door de 6 Hours of Spa op 8 mei. Na Le Mans gaat de serie op 10 juli naar Italië voor de 6 Uren van Monza. WEC keert vervolgens voor het eerst sinds 2019 terug naar Japan voor de 6 Hours of Fuji (ITA) op 11 september. De serie wordt dan afgesloten met een acht uur durende race in Bahrein op 12 november.

Om een indruk te krijgen van het racen met een Aston Martin Vantage, bekijk dan bijna 2 minuten de onboard beelden van Oman Racing with TF Sport (Aston Martin Vantage AMR) tijdens de 4 Uren van Imola 2022, onderdeel van de European Le Mans Series:



Aston_Martin_Racing_logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS