Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

24H Daytona - VeeKay debuteert in endurance racen: "Beetje vreemd om tegen Frits te racen"

Uitgegeven door Peter Vader • 29 januari 2021 10:41 • Print artikel

De meest recente Rookie of the Year van de NTT IndyCar Series heeft het fantastisch naar zijn zin tijdens zijn kennismaking met enduranceraces. Rinus VeeKay van Ed Carpenter Racing, teamlid bij de Nr81 DragonSpeed LMP2-ploeg voor de Rolex 24 At Daytona van dit weekend, is een nieuwkomer in de sportwagenraces en in de grote seizoensopener van IMSA. De nog jonge Nederlander geniet van de ervaring. "Nou, mijn belangrijkste focus is IndyCar, maar het is leuk om te mogen rijden in zo'n iconische race als deze", vertelde hij aan RACER. "De 24 uur, de baan van Daytona, alles is nieuw voor mij, dus het is heel spannend om deze race in één keer te rijden."

Rinus_van_Kalmthout_DragonSpeed_IMSA_debuut_Daytona_foto_Rinus_Veekay_Fanpage


Hetzelfde leerproces
De 20-jarige Nederlander doorloopt hetzelfde leerproces als elke single-seater coureur die voor het eerst met een dak boven de pitlane uitrolt. "Het is heel anders dan rijden met mijn Chevy Indy-auto - je moet eraan wennen om in een cockpit te zitten, helemaal gesloten te zijn - maar als je eenmaal gaat, voelt het allemaal hetzelfde, om eerlijk te zijn," zei hij. “Die kant van de dingen is redelijk goed gegaan, en na het doen van de Roar-test, heb ik een paar dagen de tijd gehad om over mijn rijstijl na te denken en kunnen we weer aan de slag voor de race en een aantal van de dingen die ik heb geleerd toepassen."

Hoe te ontspannen
Bekend om zijn aanvallende rijstijl in IndyCar, heeft VeeKay een nieuwe overgangsvaardigheid van formuleauto’s naar sportscars geleerd van het racen, terwijl hij ervoor zorgt dat de auto na 24 uur intact blijft. Hij heeft ook advies gekregen over hoe hij zijn mentale energie op peil kan houden op 30 en 31 januari. "De belangrijkste tips die ik heb gekregen van mijn teamgenoten zoals Ben Hanley en Garett Grist, zijn: probeer de race niet te volgen als je niet rijdt", zei hij. "Gewoon ontspannen en ja, zorg ervoor dat jullie allemaal scherp en fit zijn voor de volgende stint, want als je de hele tijd probeert bij de race te blijven, is dat niet goed. En het zal natuurlijk heel anders zijn dan mijn IndyCar-races die maximaal drie uur duren. Je moet er gewoon voor zorgen dat je finisht, want het is zo'n lange race."

Rinus_Veekay_DragonSpeed_Nr81_foto_Rinus_Veekay_Fanpage

Racen tegen Frits
Als trotse 'zoon van Nederland' kreeg VeeKay afgelopen seizoen ongelooflijke steun van zijn fans thuis. Hij kreeg ook directe steun van de JUMBO-supermarktketen dat eigendom is van Frits van Eerd, die toevallig nu ook een rivaal is in LMP2. VeeKay zal inderdaad strijden tegen Van Eerd en Racing Team Nederland strijden, terwijl DragonSpeed probeert zijn derde opeenvolgende Rolex 24 in de LMP2-categorie te winnen. "Het is een beetje raar, want Frits is mijn privésponsor", zei hij lachend. "Het is best raar om het tegen hem op te nemen, maar dat maakt het ook leuk. We zijn allemaal vrienden die door de paddock lopen en met elkaar praten, maar zodra we aan het racen zijn, dan stopt dat deel 24 uur lang. "

Graag inhalen
VeeKay's Nr81 ORECA 07-Gibson V8 LMP2 zal zaterdag als vijfde starten. En zoals een paar IndyCar-coureurs die racen in de Rolex 24, wordt het bereiken van de geblokte finishvlag niet gevolgd door een groot feest in Daytona Beach. “Waar kijk ik het meest naar uit in mijn eerste IMSA-race? Dit is misschien een vreemd antwoord, maar gewoon het rijden”, zei hij. "Ik heb een paar maanden noodgedwongen buiten de auto moeten doorbrengen en ik kan gewoon niet wachten om weer in te stappen en zo veel mogelijk te rijden tijdens de 24 uur. Ik ben een coureur die graag wil inhalen. Nou, we zitten in de LMP2, dus er moet nog veel worden gepasseerd met de P3's en de toerwagens, dus ik ben erg opgewonden en wil alles geven wat ik in huis heb om de auto over de baan te sturen. En als het voorbij is, ga ik rechtstreeks naar Sebring, want er is maandag een IndyCar-test. Het is op dit moment erg veel rijden, maar ik kan niet wachten om in de auto's te zitten."Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

Youtube RaceXpress

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS