Autosport Internationaal Toerwagens • IMSA

24H Daytona - Spectaculaire P2 voor het Jumbo-team; verdiende LMP2-overwinning voor DragonSpeed + FOTO'S

Uitgegeven door Peter Vader • 31 januari 2022 10:29 • Print artikel

DAYTONA BEACH - De WEC-LMP2 wereldkampioenen van 2021 bewezen in Daytona dat ze hun titel meer dan waard waren. Het door Jumbo gesponsorde Racing Team Nederland reed naar een tweede plaats in de LMP2-divisie. Het team van Frits van Eerd, Giedo van der Garde, Dylan Murry en een andere IndyCar-coureur, Rinus VeeKay, wist 24 uur lang uit de problemen te blijven en reed stap-voor-stap naar voren. Met een achterstand van slechts 7,089 seconden op de LMP2-winnaar passeerden ze de zwart-wit geblokte vlag. Oud F1-coureur Giedo van der Garde bewees in het laatste uur van de race weer eens hoe snel hij is, door van de vierde naar de tweede plaats te rijden in de 24H Daytona 2022-LMP2-klasse en als zesde overall over de eindstreep te komen. Een ongekende prestatie van het hele Jumbo-team!

24H daytona 2022 spectaculaire P2 voor Jumbo-team Frits van Eerd, Giedo van der Garde, Dylan Murry en Rinus VeeKay
Spectaculaire P2 voor het Jumbo-team met Frits van Eerd, Giedo van der Garde, Dylan Murry en Rinus VeeKay

In een van de meest veelzijdige en dramatische Rolex 24 At Daytona-races in de geschiedenis wist de DragonSpeed USA ORECA LMP2 met nummer 81 vijf ronden voor het einde de LMP2-klasse naar zich toe te trekken, om daarmee de twee-keer-rond-de-klok race te winnen. Ondanks de ijskoude omstandigheden 's nachts op Daytona International Speedway, was de groep zeer geÔnspireerde jonge coureurs razendsnel bij de zonsopgang op zondagmorgen. Gewapend met jeugdig enthousiasme en groot racetalent, won het DragonSpeed-team het van de snelle concurrentie (de Nr29 Jumbo-Oreca), van pitstop-uitdagingen en het ongewoon koude weer, om de eerste overwinning van het team ooit te behalen in de seizoensopening van de IMSA WeatherTech SportsCar Championship-race.

24H daytona 2022 LMP2 overwinning voor DragonSpeed
Sportwagenveteraan Eric Lux en IndyCar Series-sterren Colton Herta, Pato O'Ward en Devlin DeFrancesco behaalden een felbevochten overwinning in de LPM2-divisie met de Nr81-DragonSpeed USA ORECA LMP2

DragsonSpeed ondervond van meet af aan problemen, een technische storing belemmerde bezoeken aan pits, wat resulteerde in meerdere snelheidsstraffen waardoor het team al vroegtijdig achterop raakte. Maar uiteindelijk kregen ze het systeem gereset tegen het vallen van de avond was het zover. Sportwagenveteraan Eric Lux en IndyCar Series-sterren Colton Herta, Pato O'Ward en Devlin DeFrancesco bleven terrein winnen in de LMP2-klasse voordat ze de auto uiteindelijk in de laatste ronden overhandigden aan Herta om de overwinning mee naar huis te nemen.

24H daytona 2022 DragonSpeed onderweg naar LMP2 overwinning
De DragonSpeed USA ORECA LMP2 met nummer 81 wist vijf ronden voor het einde de winst in de LMP2-klasse naar zich toe te trekken

Het team leidde zondagochtend meer dan 100 opeenvolgende ronden voordat het werd gepasseerd door de Nr8 Tower Motosport-auto bij een herstart met nog slechts 30 minuten te gaan. Maar Herta - die meerdere opeenvolgende stints reed - zette de achtervolging in. Hij raakte zelfs bijna een volle seconde achterop voordat hij de nummer 8 in de Le Mans Chicane wist voorbij te steken. Ze maakten even contact ondanks dat ze strak raceten, het duwde de nummer 8 even uit de koers, maar Herta nam de leiding toch weer over. Voor goed, naar zou blijken. Uiteindelijk behaalde DragonSpeed de overwinning met een voorsprong van 7,089 seconden op de Nr29 Racing Team Nederland-auto van het Jumbo-team. Ondanks een off-track excursie wist Tower Motorsport LMP2-podium te completeren met hun coureurs John Farano, Louis Deletraz, Rui Pinto de Andrade en Ferdinand Habsburg-Lothringen.

24H daytona 2022 Nr8 Tower Motorsport op P3Nr8 Tower Motorsport op P3

Ondanks dat de pechduivel toesloeg kon ook Tijmen van der Helm terugblikken op een geslaagd debuut. Zijn oranje Oreca kreeg een lekke band en er volgden enkele langdurige reparaties. Daarmee liep de achterstand op tot zelfs tien ronden. En op zondagmiddag omstreeks kwart-voor-zes moest Van der Helm de N69-Oreca aan de kant zetten doordat hij toch te veel schade had opgelopen. Geen eindklassering voor de man uit Den Hoorn, maar wel een geslaagd debuut.

Nr69_G-Drive_Oreca_front_Tijmen_van_der_HelmOndanks dat de pechduivel toesloeg kon ook Tijmen van der Helm terugblikken op een geslaagd debuut met de Oreca van G-Drive

Opmerkelijk was dat na 24 uur racen, alle vier de LMP2-klasse auto's in dezelfde ronde de race wisten te beŽindigen. Een bewijs van de onderlinge concurrentie die als 'heftig' kan worden omschreven. Tevens geeft het de prestatie van Racing Team Nederland nog meer glans!

24H daytona 2022 Jumbo by night
Nr29 Jumbo by night...

24H daytona 2022 pitstop Jumbo
Nr29 pitstop Jumbo team, verdiende P2 voor de hele crew

24H daytona 2022 Jumbo op volle snelheid naar P2
Nr29 De Jumbo-Oreca LMP2 07 in vliegende vaart naar P2

24H daytona 2022 veel vuurwerk in de LMP2
24H Daytona 2022: veel vuurwerk in de LMP2

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS