Formule 1

24H Daytona - Spannend begin voor Racing Team Nederland met als beloning de snelste tijd in de eerste training

Uitgegeven door Peter Vader • 23 januari 2021 12:57 • Print artikel

DAYTONA BEACH – Enduranceracen blijft één groot avontuur. Daar kon Racing Team Nederland weer eens over meepraten. De eerste testsessie in Daytona eindigde met een resultaat boven verwachting: P1 in de LMP2! Teammanager Mark Koense: “Ja het is maar testen, maar toch mooi: P1 in onze eerste sessie in Daytona! Een mooie beloning voor het harde werk van de monteurs.” Maar voordat het zo was, was het zelfs nog spannend of Racing Team Nederland überhaupt kon deelnemen aan de Roar Before the Rolex 24, omdat ze werd gehinderd door de late aankomst van het Le Mans Prototype 2 (LMP2) chassis. De Nr29 ORECA LMP2 07 bereikte het Daytona International Speedway-terrein pas toen de eerste IMSA WeatherTech SportsCar Championship-testsessie vrijdag al aan de gang was. Onverschrokken ging de bemanning aan de slag om de auto in de garage in elkaar te zetten. Het werkte. Ondanks dat hij de eerste sessie volledig miste, stond de Nr29 binnen 30 minuten nadat de tweede sessie op diezelfde vrijdagmiddag was begonnen, bovenaan de LMP2-tijdenlijst. En bleef daar.

24H Daytona Racing Team Nederland pitcrew in pitstraat

Debuut in Daytona
De ronde van 1 minuut, 37,991 seconden gerealiseerd door Giedo van der Garde stond op de tweede plaats op de gecombineerde sessie-lijst voor de dag. Giedo van der Garde wordt vergezeld door zijn Nederlandse collega’s Fritz van Eerd en Job van Uitert en door de Fransman Charles Milesi, voor de Roar zowel als de Rolex 24 At Daytona van volgende week. Het wordt het eerste optreden in deze iconische race voor zowel coureurs als teams. Teammanager Mark Koense legde uit dat de beslissing was genomen om deel te nemen aan de Rolex 24 nadat het team in november het FIA World Endurance Championship (WEC) -seizoen in Bahrein had beëindigd. Alle equipment werd op een vrachtschip geladen met, naar men dacht, voldoende tijd om de VS te bereiken.

Late beslissing
"Het was een late beslissing direct na de laatste ronde van het WEC om Daytona te doen, met het oog op wat we van plan zijn volgend jaar te doen. Het team heeft fantastisch werk geleverd door dat allemaal op het laatste moment te organiseren", zei Koense met een knipoog naar de crewleden die druk bezig waren om de LMP2 in elkaar te zetten kort voordat de tweede vrijdagsessie zou beginnen. "Alles is op tijd verscheept, maar we hebben tijd verloren op zee. Ongeveer een week geleden begonnen we berichten te krijgen dat ze tijd verloren op zee en dat er een probleem was in de haven van New York."

24H Daytona Racing Team Nederland bovenaan de tijdenlijst

Reisonderbrekingen
Ondanks de reisonderbrekingen was de auto nog steeds gepland om Daytona op donderdagavond te bereiken, waardoor er genoeg tijd overbleef om hem klaar te hebben voor de eerste sessie op vrijdag. Helaas, de vrachtwagen die de zending uit de haven vervoerde, had, je raadt het al, opnieuw vertraging. Dus het ging van nogal zorgelijk naar onmogelijk, omdat de auto arriveerde tijdens de eerste trainingssessie", zei Koense met een wrange glimlach. "Het team heeft weer fantastisch werk geleverd, want alles zit erin, de auto draait als een tierelier. Het is een beetje een valse start, maar we zijn blij hier te zijn en we hebben een geweldige ontvangst gehad van IMSA. Iedereen is bij ons langs geweest en is erg behulpzaam."

24H Daytona Racing Team Nederland

Een geweldig evenement
In plaats van stil te staan bij wat er misging, keek Mark Koense de zaak liever van de positieve kant, met het grootste deel van de Rolex 24-ervaring nog voor de boeg. "De rest van de week kan alleen maar beter gaan", zei hij. "Je weet dat wanneer je aan een autorace meedoet, het niet gaat zoals je had gepland. Maar het is duidelijk dat het niet beschikbaar hebben van een auto, wel erg ver verwijderd is van oorspronkelijke plan. Maar nogmaals, daar moet je mee leren omgaan. We zijn blij hier te zijn met de wereld zoals hij is. Het is een voorrecht om hier samen met alle andere deelnemers te zijn. We hebben ook oog voor de toekomst, dus voor ons is het een geweldige manier om ons voor te bereiden op het wereldkampioenschap en een geweldige manier om onze eerste IMSA-race te rijden en te zien wat we in de toekomst kunnen doen. En, laten we eerlijk zijn, het is een geweldig evenement!”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS