Autosport Internationaal Toerwagens • IMSA

24H Daytona - Klinkende LMP3-overwinning voor Kay van Berlo met Riley Motorsports + FOTO'S

Uitgegeven door Peter Vader • 31 januari 2022 11:02 • Print artikel

De nummer 74 van het Riley Motorsports-team behaalde de overwinning in de LMP3-divisie van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship tijdens de Rolex 24 at Daytona van afgelopen zondag op de Daytona International Speedway. Een voor Nederland belangrijke overwinning omdat Kay van Berlo één van de coureurs was van het team, waarin hij met Gar Robinson, die vorig jaar ook de LMP3-winnaar was, Felipe Fraga en Michael Cooper de rijderscombinatie vormde die de hoogste eer wist te behalen. "Er staat niet één race op het programma die gemakkelijk te winnen is", zei Robinson na afloop. “Maar als je het met het team doet, zoals we hebben gedaan, met Bill Riley en alle jongens in de pitbox, en met alle voorbereidingen die we doen, dan levert het wel resultaten op. We hebben vorig jaar wat old-school endurance races gereden, waarbij je moet kijken wat er aan de hand is, voor de auto moet zorgen en hem zo goed mogelijk terug moet brengen naar de pitstraat. Deze LMP3's zijn geweldige auto's. Deze race voelde meer als een sprintrace van 24 uur. We waren allemaal aan het pushen.”

24H Daytona 2022 LMP3_overwinning_voor_Kay_van_Berlo
Verdiende LMP3 overwinning voor Kay van Berlo, vergezeld door Gar Robinson, die vorig jaar ook de LMP3-winnaar was, Felipe Fraga en Michael Cooper

De winnende auto legde 723 ronden af op Daytona's 3,56 mijl lange wegparcours met een winstmarge van één ronde op de nummer 2. IMSA introduceerde de LMP3-klasse in 2021 voor het eerst, waarin het team zich als een vis in het water voelde. Robinson won de Rolex 24 van vorig jaar en behaalde daarna nog vier overwinningen voordat hij het inaugurele kampioenschap opeiste. Hij heeft een reeks toonaangevende zes LMP3-overwinningen in zijn carrière. Felipe Fraga, die de auto naar de geblokte vlag bracht, heeft er vijf. "Het was een heel speciale dag voor mij", zei Fraga. “Ze wonnen deze race vorig jaar en ik had hier moeten zijn, maar ik kon het land niet in vanwege Covid-19. Het deed me veel pijn om thuis te blijven en toe te kijken. Ik ben zo blij dat ik er dit jaar wel bij ben. Dit is de mooiste dag van mijn leven geweest."

24H Daytona 2022 Riley Motorsports LMP3 winnaar met Kay van Berlo
Nr74 Riley Motorsports LMP3 winnaar met Kay van Berlo, passeert de eindstreep na 24 uur

De nummer 74 ging na 20 uur en 28 minuten (612 ronden) voorgoed aan de leiding, waarbij op dat moment Kay van Berlo aan het stuur zat. Hij wist zich aan de kop te handhaven en dat bezorgde Kay van Berlo en zijn team Riley Motorsport de divisie-overwinning. De pas 21-jarige coureur verdiende daarmee een Rolex, net zoals alle winnaars in Daytona.

24H Daytona 2022 Nr74 in pitbox

De Sean Creech Motorsport Ligier JS P320 met nummer 33, bestuurd door Joao Barbosa, Seb Priaulx, Lance Willsey en Malthe Jakobsen, behaalde de tweede plaats in deze zwaar bevochten strijd. Barbosa is een viervoudig Rolex 24 winnaar.

24 Daytona 2022 P2 voor Nr33 Joao Barbosa, Seb Priaulx, Lance Willsey en Malthe Jakobsen
P2 voor Nr33 Joao Barbosa, Seb Priaulx, Lance Willsey en Malthe Jakobsen

Het podium werd gecompleteerd door de Ligier JS P320 van CORE Autosport, die bemand werd door Jon Bennett, Colin Braun, George Kurtz en Nic Jonsson. De nummer 54 was op weg naar een tweede plaats, mogelijk zelfs een uitdager voor de leiding, maar werd bestraft met een drive-through penalty nadat hij onder de gele vlag te lang was doorgegaan met nog ongeveer 30 minuten op de klok. Door de penalty kon auto Nr33 opschuiven naar de tweede plaats. De Nr54 eindigde twee ronden achter de klassewinnaar.

de Nr54 Ligier JS P320 van CORE Autosport Jon Bennett, Colin Braun, George Kurtz en Nic Jonsson
P3 voor de Nr54 Ligier JS P320 van CORE Autosport bemand door Jon Bennett, Colin Braun, George Kurtz en Nic Jonsson

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS