Autosport Internationaal Toerwagens • ALMS

24H Daytona: Veld vol met sterren; Nederlanders Renger van der Zande, Jeroen Bleekemolen en Rik Breukers prominent aanwezig

Uitgegeven door Peter Vader • 25 januari 2019 13:56

Komend weekend wordt de Rolex Daytona 24 verreden. Een inmiddels wereldberoemde 24 uursrace. Het is de seizoensopener van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship, waar vele, bekende topcoureurs van over de hele wereld aan deelnemen. Dit jaar is het al weer de 57e keer dat de race wordt verreden. Aan sterren geen gebrek.

Fernando Alonso 24H Daytona 2019

Voormalig Formule 1-wereldkampioen en Le Mans-winnaar Fernando Alonso is aanwezig, zijn teamgenoot Jordan Taylor wist hun No. 10 Konica Minolta Cadillac DPi als zesde te kwalificeren. Dit team heeft ook een Nederlands tintje, Alonso's teamgenoot is Renger van der Zande, die inmiddels al jaren furore maakt in de enduranceracerij in Amerika. Een andere opmerkelijke coureur is Alex Zanardi, die zichzelf opnieuw uitvond na een CART-ongeval in 2001, dat resulteerde in amputatie van zijn beide benen. Hij werd een van 's werelds beste handwielrenners en nam deel aan de Olympische Spelen. Hij is ook doorgegaan met het racen van auto's en streed met BMW in het World Touring Car Championship, de DTM en in de Blancpain GT Sprint Series. De BMW M8 GTE van zijn team, die de zevende plaats behaalde in de GT Le Mans-klasse, is uitgerust met speciale handbedieningen voor Zanardi.

BMW M8 nr 25 Daytona 2019

Andere deelnemende sterren zijn de voormalige Indianapolis 500-winnaars Juan Pablo Montoya en Helio Castroneves, onderdeel van Roger Penske's team met de Acura DPi. Vijfvoudig IndyCar-kampioen, Scott Dixon, rijdt mee met een Ford GT voor Chip Ganassi Racing in de GT Le Mans-klasse. En ook Christian Fittipaldi is aanwezig, de drievoudig Rolex 24-winnaar gaat na dit weekend met pensioen. Fittipaldi's co-driver wist de No. 5 Cadillac DPi op donderdag niet nog niet te kwalificeren vanwege een remprobleem. Ook Jarvis zijn inspanningen waren op donderdag niet erg verrassend.

Jeroen Bleekemolen maakt dit jaar ook weer zijn opwachting, met een Mercedes AMG GT3 van Riley Motorsports in de fraaie retro livery van Wynn's. De derde Nederlander is Rik Breukers met de Lamborghini van het Grasser-team. Hij won twee weken geleden nog de 24H Dubai en nestelde zich daarmee in het rijtje van veelbelovende, jonge Nederlandse coureurs.

Startveld 24H Daytona 2019

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS