Autosport Internationaal Toerwagens • IMSA

24H DAYTONA - Gaat Aston Martin zijn sterkste aanval ooit doen op de Amerikaanse endurance klassieker?

Uitgegeven door Peter Vader • 24 januari 2022 17:01 • Print artikel

DAYTONA - Aston Martin gaat komend weekend de Rolex 24 Hours in Daytona in met zijn partnerteams, die misschien wel de sterkste aanval ooit op de Amerikaanse uithoudingsklassieker van het luxe Britse sportwagenmerk voor hun rekening nemen. De race zal bestaan uit vier competitieve Vantage GT3-rijderscombinaties - de meeste ooit - verspreid over beide klassen van IMSA's vernieuwde GTD-divisie, en elk zal bestaan uit fabriekscoureurs van Aston Martin Racing in teams die in staat zijn om te strijden voor de overwinning.

24H Daytona 2022 Aston Martin The_Heart_of_Racing_Team 1

Het in Seattle gevestigde partnerteam en regerend IMSA Sprint Cup GT-kampioen, de Heart of Racing, keert in 2022 terug met een verhoogde deelname terug in het IMSA WeatherTech Sportscar Championship tot twee auto's. Een van de vier-liter V8-turbomotoren van het team, koestert de hoop van Aston Martin in de nieuwe top GTD Pro-klasse voor gehomologeerde GT3-specificaties, die de verdwijnende GTLM-categorie vervangt. Terwijl de andere auto in de reguliere GTD-klasse zal rijden, naast nieuwe Aston Martin Racing-partner Magnus Racing, die voor dit seizoen een Vantage GT3 heeft gekocht. Beide teams zullen in de Rolex 24 worden vergezeld door FIA World Endurance Championship-stamgasten, NorthWest AMR, waarmee teameigenaar en coureur Paul Dalla Lana (CDN) terugkeert naar Daytona met misschien wel zijn beste kans ooit om glorie te krijgen tijdens het endurance evenement.

24H Daytona 2022 Aston Martin Magnus Racing 2

The Heart of Racing heeft Sprint Cup-kampioen en AMR-fabriekscoureur Ross Gunn (GBR) voor het team weten te behouden, om de GTD Pro-aanval door hem samen met Alex Riberas (ESP) in 2022 in te zetten. Ze zullen zich bij de Rolex 24 voegen met 2020 24 Hours of Le Mans GTE Pro winnaar Maxime Martin (BEL), die dit weekend zijn Aston Martin Daytona-debuut maakt. Drievoudig Le Mans-klassewinnaar Darren Turner (GBR) keert terug naar het Heart of Racing-team in de GTD-klasse, terwijl hij ernaar streeft een Daytona-podium toe te voegen aan zijn schitterende erelijst, naast de teambaas Ian James (GBR) en de nieuwe, tot AMR Academy winnaar gekroonde Roman De Angelis (CDN). Tom Gamble, geen onbekende in de Vantage GT3, maakt het coureurskwartet compleet.

24H Daytona 2022 Aston Martin NorthWest 3

NorthWest AMR keert terug na een sabbatical van een seizoen naar Daytona, terwijl Dalla Lana zijn nieuwe WEC-line-up naar de startgrid brengt, bestaande uit 2019-20 FIA GT-wereldkampioen Nicki Thiim (DEN) en nieuwe AMR-fabriekscoureur David Pittard (GBR), voor een nieuwe aanval op de Rolex 24 in de GTD-klasse. Een andere fabriekscoureur en een ster uit de GTD-klasse van de race van 2021, Charlie Eastwood (IRL), completeert een sterke line-up van coureurs.

24H Daytona 2022 Aston Martin The Heart of Racing team Nr2 photo4

Ten slotte zal de Magnus Racing GTD-inzending worden bemand door Amerikaanse trio- en teamstamgasten John Potter, Andy Lally en Spencer Pumpelly, evenals tweevoudig Le Mans-klassewinnaar Jonny Adam (GBR), die terugkeert voor zijn eerste Daytona-start sinds 2014.

24H Daytona 2022 Aston Martin The Heart of Racing team Nr3 photo 5

Aston Martin Vantage GT4's zullen ook een belangrijke rol spelen in de 4-Hour Michelin Pilot Challenge-opener op dezelfde locatie op vrijdag om 13:35 ET (-5 Hours GMT). Het Britse luxe sportwagenmerk gaat het MPC-seizoen in met vier ingeschreven teams. AMR-partner Automatic Racing keert terug voor nog een seizoen met de #09 bestuurd door Ramin Abdolvahabi (VS), Rob Ecklin (VS) en Brandon Kidd (VS). Het team zal een tweede #27 auto besturen voor Paul Kiebler (VS) en Jon Branam (VS). Ondertussen beginnen Alan Brynjolfsson (VS) en Trent Hindman (VS) aan een tweede seizoen met de #7 VOLT Racing met Archangel Vantage GT4. Een nieuw team in de AMR-familie voor 2022 is NTE Sport, dat een Vantage GT4 zal besturen voor de Amerikaanse coureurs Manny Franco en Romeo Kapudija.

24H Daytona 2022 Aston Martin Nr44_and_Nr_98_in_qualifying_race

John Gaw, Aston Martin Racing Managing Director, zei over de sterke deelname: "Dit is Aston Martin's sterkste vertegenwoordiging ooit voor de Rolex 24, en na een seizoen met meerdere klasseoverwinningen in het IMSA WeatherTech SportsCar Championship, is dit een duidelijk signaal van intentie. Vooruitlopend op een spannend seizoen voor Aston Martin Racing en de Vantage, in al zijn varianten.

De 60e Rolex 24 op Daytona begint op zaterdag 29 januari 2022 om 13:40 ET (05:00 uur GMT).

24H Daytona 2022 Aston Martin Magnus_Racing_icm_Daytona 2022


Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS