Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

24 Hours of Spa - De stand na twintig uur racen, nog slechts vier uur te gaan!

Uitgegeven door Peter Vader • 2 juli 2023 11:10

Het Circuit de Spa-Francorchamps vormt sinds 1921 een van de grootste uitdagingen voor coureurs van over de hele wereld. In 1924, slechts drie jaar na de inhuldiging, werd de eerste 24 uursrace verreden in het oosten van België, niet ver van de Duitse grens - waardoor deze klassieker slechts een jaar "jonger" is dan de legendarische 24 uur van Le Mans, die in 2023 zijn honderdste verjaardag vierde. Het circuit was toen ongeveer 15 kilometer lang en liep tussen de steden Francorchamps, Malmedy en Stavelot. In 1979 werd de afstand ingekort. Met een lengte van 7.004 kilometer en 21 bochten is het legendarische Grand Prix-circuit nog steeds het langste circuit op de Formule 1-kalender.

Crowdstrike 24 Hours of Spa 2023 ROWE Racing met BMW aan de leiding
Foto: Fanatec GTWC Europe mediaservice

De "Ardennenachtbaan" verdient nog steeds zijn bijnaam, dankzij het spectaculaire steile stuk "Raidillon/Eau Rouge" en de afdaling met de beruchte "Blanchimont". Aan het einde van het rechte stuk start/finish stuiten de coureurs echter op de krappe haarspeldbocht "La Source", een van de langzaamste bochten van het GT3-seizoen. Voordat het seizoen 2022 van start ging, onderging het legendarische circuit een uitgebreide upgrade. Als onderdeel van deze modernisering zijn onder meer nieuwe grindbakken en tribunes toegevoegd. De basisindeling bleef echter hetzelfde. Vanwege de ligging in de Ardennen moeten teams en coureurs op elk moment rekening houden met onvoorspelbare weersomstandigheden.

De 24 Uur van Spa-Francorchamps wordt dit jaar opnieuw verreden als onderdeel van de GT World Challenge Europe Endurance Cup en de Intercontinental GT Challenge (IGTC). Met een deelnemersveld van 72 GT3-raceauto's zet de startopstelling voor de 75e editie van het evenement een nieuwe maatstaf. De stand na twintig uur racen is als volgt:

Overall: #98 Rowe Racing BMW
Gold: #5 Optimum McLaren
Silver: #85 GRT Grasser Racing Lamborghini
Bronze: #91 Herberth Porsche
Pro-Am: #75 SunEnergy 1 Mercedes-AMG

Crowdstrike 24H Spa 2023 P1 in Pro-Am divisie: Nick Catsburg met #75 SunEnergy 1 Mercedes-AMG
Nick Catsburg laat na 20 uur racen aan al al zijn Pro-Am-klassegenoten zijn achterkant zijn met de #75 SunEnergy 1 Mercedes-AMG: P1!!!CrowdStrike 24 Hours of Spa 2023 foto 8 Event logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS