Autosport Internationaal Toerwagens • IMSA

12 Hours Sebring: Bourdais, Duval en Vautier racewinnaar; P6 voor Renger van der Zande + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 21 maart 2021 07:14 • Print artikel

SEBRING - JDC-Miller Motorsports heeft de overwinning behaald in de ‘Mobil 1 Twelve Hours of Sebring’, waarbij Sebastien Bourdais het in Minnesota gevestigde privateer-team naar de hoogste trede van het ereschavot heeft gebracht in een dramatische enduranceklassieker in Florida. Bourdais overleefde een late herstart van de race en elimineerde een probleem met de vleugel van zijn Nr5-Cadillac DPi-V. R, om daarmee de Nr55 Mazda RT24-P van Harry Tincknell met een voorsprong van 1,435 seconden op de eindstreep te verslaan. De grande finale vond plaats in een hectische laatste 20 minuten waarin de top vijf DPi's binnen 5,5 seconden na elkaar finishten.

12 Hours Sebring 2021 winnaars podium

Een ongeval voor de Nr75-SunEnergy1 Racing Mercedes-AMG GT3 Evo van Maro Engel zette de shootout tot aan de finish op gang, waarin Harry Tincknell tot aan het zwaaien van de geblokte vlag, veel druk uitoefende op de door Mustang Sampling gesponsorde Cadillac. Bourdais werd in de laatste ronde ook nog aangevallen door Kamui Kobayashi in de Nr48 Action Express Racing Cadillac. De Fransman wist de aanval te pareren en de winst naar zich toe trekken. Bourdais deelde de hoogste eer met zijn landgenoten Tristan Vautier en Loic Duval, die tien jaar na zijn eerste overwinning op Sebring in een door ORECA gerunde Peugeot 908 HDi FAP opnieuw de overwinning behaalden, aldus een bericht van Sportscar365.

12 Hours Sebring 2021 racewinnaar Nr5

De door Ally gesponsorde Cadillac, met NASCAR Cup Series-ster Jimmie Johnson, kwam als derde over de streep met Kobayashi, maar eindigde als laatste in de offieciele eindrangschikking omdat bijrijder Simon Pagenaud de maximale rijtijd van vier uur overschreed met een rijtijd van zes in de race. Dit voorval bracht de Nr60 Meyer Shank Racing Acura ARX-05 van de Dane Cameron, Olivier Pla en Juan Pablo Montoya naar een podiumplaats, dankzij Camerons inhaalactie op de Nr10 Wayne Taylor Racing Acura DPi van Alexander Rossi bij de laatste herstart. Rossi werd vierde in de Rolex 24-winnende WTR-inschrijving met Ricky Taylor en Filipe Albuquerque als teamgenoten.

Renger van der Zande leek met de Nr01 Chip Ganassi Racing Cadillac DPi-VR op weg naar de overwinning, totdat Scott Dixon met nog 1 uur en 10 minuten te gaan een aanrijding had met de Nr25 Team RLL BMW M8 GTE van Connor De Phillippi, terwijl hij probeerde de pitlane in te gaan. Renger van der Zande bracht de auto met twee ronden achterstand op de racewinnaar, als zesde naar huis. Het was een dag om te vergeten voor het team van Action Express, waarbij zijn andere Cadillac DPi de finish niet haalde vanwege mechanische problemen. De pole-sitter Nr31 Whelen Engineering Cadillac verloor drie ronden door een kapot stuurhuis, nadat Pipo Derani en Renger van der Zande contact hadden gemaakt in bocht 17, later in de race gevolgd door een botsing met Vautier. Met nog 1 uur en 54 minuten te gaan in de race, veroorzaakte dit een gele vlag situatie.

12 Hours Sebring 2021 Nr52

PR1/Mathiasen Motorsports domineert LMP2
De winst in de LMP2-klasse ging naar de Nr52 PR1 / Mathiasen Motorsports Oreca 07 Gibson van Mikkel Jensen, Ben Keating en Scott Huffaker, in een erg gecontroleerde run. Jensen eindigde 2.587 seconden voor de Rolex 24-klasse-winnende Nr18 Era Motorsport-inschrijving van Ryan Dalziel, Kyle Tilley en Dwight Merriman. Dalziel keerde terug naar de eerste plaats tijdens de achtste en laatste gele vlag situatie van de race en zette Jensen in de slotfase onder druk. De Era-inschrijving pakte de tweede plaats na een heftig ongeval van Timothe Buret in de Nr8 Tower Motorsport Oreca, die over de kop sloeg na een onzachte landing in de barriers van bocht 2, op dat moment was er nog minder dan drie uur te gaan. Buret bleef ongedeerd en werd nadien gecontroleerd en weer ontslagen uit het medische centrum op het circuit.

De Nr22 United Autosports Oreca, die terugkeerde in het WeatherTech Championship, completeerde het podium in de klasse en profiteerde van de crash van Buret en de elektrische problemen voor de pole-sitting Nr11 WIN Autosport Oreca in de klas, wat een vervroegd uitvallen betekende.

12 Hours Sebring 2021 Nr54 LMP3

Bleekemolen P2 in LMP3-divisie
Na een snelle eindfase van zijn race, wist Colin Braun van CORE-autosport de klasse overwinning te behalen in de LMP3-divisie, nadat hij zich wist te herstellen van een achterstand van meerdere ronden. Braun kwam aan de leiding in de laatste 90 minuten van de race, spinde zelfs nog en breidde zijn voorsprong uit op de twee Riley Motorsports-Ligier JS P320 Nissans, die het grootste deel van de race hadden geleid. Braun deelde de hoogste eer met zijn teamgenoten Jon Bennett en George Kurtz. De Nr74 Riley Motorsports Ligier LMP3 leidde het grootste deel van de race, tot een lange pitstop met nog drie uur te gaan vanwege niet-functionerende koplampen. Het leverde kortstondig de leiding op in de LMP3-klasse voor de zusterauto met nummer 91 met Jeroen Bleekemolen aan het stuur. Bleekemolen werd uiteindelijk tweede in de LMP3-klasse, samen met teamgenoten Dylan Murry en Jim Cox. Spencer Pigot bracht zijn Nr74-auto als derde naar huis.

De einduitslag van de 12 Hours of Sebring 2021:

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS