Formule 1 • MOTO GP

1-2 voor Ducati op Mugello! Overwinning Francesco Bagnaia wint GP van Italië, P2 voor Enea Bastianini

Uitgegeven door Frank Korsel • 4 juni 2024 20:43

Het Ducati Lenovo Team heeft de Brembo Grand Prix van Italië op het Mugello International Circuit op de best mogelijke manier gevierd door de overwinning te pakken met Francesco Bagnaia en de tweede plaats met Enea Bastianini. Voor het thuispubliek zetten beide coureurs een sprankelende prestatie neer aan boord van hun Desmosedici GP met een speciale kleur voor het Italiaanse nationale team.

Ducati Lenovo Team: P1 Francesco Bagnaia - P2 Enea Bastianini in Mugello

Bagnaia startte perfect vanaf de vijfde startplaats, met de regerend wereldkampioen die al na de eerste twee bochten aan de leiding lag. Pecco beheerde de race op de best mogelijke manier, want hij herschreef het ronderecord twee keer en reed in de laatste twee ronden weg van de concurrentie, waardoor hij acht tienden voor zijn teamgenoot over de finish kwam. Bagnaia scoorde voor het eerst sinds de Grand Prix van Oostenrijk van vorig jaar het volle puntenaantal (37) en zorgde zondag voor drie opeenvolgende overwinningen in Mugello (hij is de eerste rijder die dat kan op de Italiaanse locatie sinds 2012).

Bastianini kende ook een uitstekende start en bleef de hele race in de race voor een podiumplaats. Met nog drie ronden te gaan slaagde Enea erin om Marc Márquez te passeren voor de derde plaats, voordat hij de achtervolging inzette op Jorge Martín. Ondanks de weinige tijd die er nog over was, wist de Ducati-coureur #23 het gat naar de tegenstander snel te dichten, haalde hem uiteindelijk in de laatste bocht in en stormde naar de tweede plaats bij de geblokte vlag.

Francesco Bagnaia (#1 Ducati Lenovo Team) - P1
"Het was een ongelooflijke race. Het was niet makkelijk, want ik stond vijfde op de grid, maar de strategie om voor de buitenste lijn te gaan werkte perfect, ook omdat Maverick (Viñales) een beetje wijd ging. Ik dicteerde het tempo vanaf het begin, maar het was moeilijk om de achterkant van de motor te beheersen omdat de motor vooraan veel bewoog, waardoor ik telkens maar een paar ronden effectief kon zijn. Uiteindelijk konden we winnen in wat een fantastisch weekend was, met een ongelofelijke sfeer door het publiek waar ik van hou. De zee van mensen onder het podium was waanzinnig. Ik ben ook blij voor Enea en voor de geweldige race die hij heeft gereden. Bedankt Mugello, jullie waren allemaal fantastisch."

Enea Bastianini (#23 Ducati Lenovo Team) - P2
"Deze podiumplaats voor ons thuispubliek was ongelooflijk. De laatste tijd werkte er iets niet goed, maar we hebben de problemen opgelost en vandaag hebben we echt tot het uiterste gegaan. Ik ben erg blij: Ik had halverwege de race een beetje last van mijn vorm, maar toen ik werd ingehaald door Marc (Márquez) besefte ik dat het tijd was om te gaan pushen. Tijdens de laatste ronde zag ik dat Jorge (Martín) steeds dichterbij kwam en daar begreep ik dat de tweede plaats echt mogelijk was. Dat lukte in de laatste bocht en ik ben erg blij. Ik wil deze overwinning opdragen aan mijn hond, die vorige week is overleden. Bij wijze van spreken was ze mijn baby!"

Ducati Lenovo Team

Met de zevende Grand Prix van het seizoen in de boeken staat Bagnaia nu 18 punten achter leider Martín op de tweede plaats, met Bastianini op de vierde plaats en 57 punten los van de top. Het Ducati Lenovo Team leidt de teamstand met 267 punten en Ducati staat bovenaan in de constructeursstand (241 punten).

Na een pauze van drie weken komen de rijders van het Ducati Lenovo Team weer in actie op het TT Circuit van Assen, voor het achtste evenement van het seizoen (28-30 juni).

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS