Formule 1

1 mei 1994: Ayrton Senna verlaat de wereld maar leeft 30 jaar later nog steeds in de harten van de F1-fans!

Uitgegeven door Peter Vader • 1 mei 2024 16:41

1 mei is in Europa een feestdag omdat het de ‘Dag van de Arbeid’ is. Dat wordt groots gevierd met een nationale vrije dag en festiviteiten, in Nederland is het allemaal iets gematigder. Maar voor de liefhebbers van Formule 1 is 1 mei een gitzwarte dag. Er zijn dertig jaar verstreken sinds op die dag Ayrton Senna de wereld verliet, op 1 mei 1994. Het lijkt voor velen alsof het gisteren plaatsvond. Als je de video's ziet van wat er op de startgrid gebeurde, vóór het groene licht aanging voor de start van de GP van San Marino, dan krijg je nog steeds koude rillingen. De coureur uit Sao Paulo, die in de cockpit van zijn auto en met zijn helm al op zijn hoofd steevast geduldig op de start wachtte, besloot om op die dag zijn gezicht te laten zien, een beeld dat via de televisie de hele wereld overging.

Ayrton_Senna_Williams1994

Bezorgd?
Er was niets goeds aan zijn blik te zien en het suggereert bijna wat er daarna zou gebeuren. Zijn gebruikelijke concentratie had plaatsgemaakt voor zorgen. De dood van Roland Ratzenberger, die slechts 24 uur eerder plaatsvond, had hem diep getroffen. Misschien wil Ayrton zelfs niet racen, maar de redenen om dat wel te doen waren talrijk. En het doel was natuurlijk om die race te winnen.
Revanche
In 1994 was Senna aan een nieuw avontuur begonnen bij Williams, wat een regelrechte ramp bleek. Twee uitvalbeurten in evenveel races, terwijl zijn tegenstrever Michael Schumacher beide evenementen domineerde. Bovenal versloeg de Duitser de geplaagde Braziliaan ten overstaan van het publiek in zijn thuisland op het circuit van Interlagos. De wijze waarop was bijna vernederend, met een inhaalactie tijdens de pitstop. De Braziliaan wilde zich natuurlijk revancheren voor zijn nederlaag en pakte in de kwalificatie van de Grand Prix van San Marino op Imola de pole position, nummer 65 uit zijn carrière om precies te zijn. Senna ging daarna furieus op jacht naar de overwinning met Schumacher in zijn kielzog. Maar helaas was de strijd op het scherpst van de snede, eigenlijk over het randje en schoot Senna in de zevende ronde van de baan in de Tamburello, waarmee zijn race definitief ten einde kwam. En ook zijn leven…

Ayrton_Senna_Formula_1 met helm

Uniek en onconventioneel
Die dag overleed in Imola de grootste F1-held ooit. Maar wat Senna tot de grootste maakte, was zijn buitengewone vermogen om zijn emoties over te brengen op het publiek, zowel positief als negatief, zoals ook gebeurde op de startgrid in Imola. De interviews van de Braziliaan mondden vaak uit in openhartige gesprekken waarin hij zijn gedachten en emoties openlijk toonde en het altijd op zijn eigen manier verwoordde. Tegenwoordig hebben we in de wereld van uiterlijkheden, sociale media, samenvattingen en eenlettergrepige antwoorden echt behoefte aan een Ayrton Senna. Een unieke en onconventionele figuur. Voor velen is hij nog steeds een inspiratiebron. Lewis Hamilton laat bijvoorbeeld nooit een kans voorbijgaan om hem te noemen en uit te drukken hoe belangrijk zijn figuur voor hem was.

Inspiratiebron
Maar Senna was ook een inspiratiebron voor wie dat tijdperk niet direct heeft meegemaakt, maar het alleen heeft kunnen terugvinden via boeken, afbeeldingen, video’s of verhalen van hun voorouders. En je kunt je afvragen hoeveel levens van coureurs zijn gered door het offer van de Braziliaan. Tot dan toe werd de veiligheid van auto’s en racebanen slechts als een noodzakelijke bijkomstigheid beschouwd. Maar wat er gebeurde op 1 mei 1994 in Imola met de beste coureur op de grid, had echt iedereen kunnen overkomen. Sindsdien werd de veiligheid niet langer genegeerd en werd het van bijzaak een noodzaak. Voor Ayrton Senna was het te laat, voor vele andere anoniem gebleven coureurs niet. Daarom zal hij altijd in vele harten voortleven!Foto's: archief RaceXpress

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS