Formule 1

'Egoïstische' Daniel Ricciardo heeft 'permanent timingprobleem' in F1-carrière, zegt voormalige baas

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 november 2023 06:03

Voormalig Renault F1-baas Cyril Abiteboul heeft Daniel Ricciardo 'egoïstisch' genoemd vanwege de aard van zijn vertrek bij het team aan het einde van het seizoen 2020.

Daniel Ricciardo Renault F1

Cyril Abiteboul is van mening dat de Australiër een gewoonte heeft ontwikkeld om slechte keuzes te maken en beweert dat Ricciardo zowel Renault als McLaren te vroeg heeft verlaten.

Ricciardo deed de F1-wereld op zijn grondvesten schudden toen hij in de zomer van 2018 besloot Red Bull te verlaten en een lucratief contract te tekenen bij middenmoter Renault.

Na een uitdagend eerste seizoen in Enstone in 2019 claimde Ricciardo twee podiumplaatsen voor Renault in het door een pandemie getroffen seizoen van 2020, die begon nadat hij al een deal had getekend om bij McLaren te gaan rijden.

Hoewel McLaren in Monza 2021 dankzij Ricciardo een einde maakte aan negen jaar droogte, worstelde de Australiër bijna zijn hele periode bij het team. Eind vorig jaar beëindigde hij zijn contract. McLaren staat sindsdien het dichtst bij wereldkampioen Red Bull van 2023.

Abiteboul was woedend over Ricciardo's beslissing om weg te lopen bij Renault nog voor zijn tweede seizoen bij het team was begonnen. Hij reflecteerde op de affaire in een interview met de Dans La Boîte À Gants-podcast. "Hij neemt zijn beslissing in april of mei; de wereld staat stil, we weten niet hoe we weer op de rails komen, of we weer op de rails komen. In feite is het een erg vroege stap, een beetje egoïstisch, want uiteindelijk zal hij het team slechts één seizoen de kans hebben gegeven, een slechte beslissing. Slecht."

Op het gewend raken aan het winnen van races voor Red Bull, zegt Abiteboul dat Ricciardo aanvankelijk moeite had om zich aan te passen aan de machines in het middenveld in zijn eerste jaar bij Renault, waarbij hij verwees naar een foutgevoelige race in Baku - waar hij inreed op Daniil Kvyat nadat beide coureurs op de kerbstones waren beland - als een bijzonder dieptepunt.

"Het team was bezig zichzelf te structureren en te organiseren. We boekten vooruitgang, maar dat betekende niet dat we op het niveau van Red Bull zaten. Hij kwam uit de standaardomgeving, Red Bull, en het was onvermijdelijk dat hij het gevoel had gedegradeerd te zijn. Het was psychologisch moeilijk voor hem. In 2019 was de GP van Baku absoluut verschrikkelijk, waarbij hij fout na fout maakte. Hij was volledig uit zijn doen en dat was lastig voor ons."

"Ik had niet gedacht dat het zo moeilijk zou zijn in 2019 en, omgekeerd, had ik niet gedacht dat er in 2020 Covid zou zijn, een wereldwijde pandemie die ons zou blokkeren en waarbij hij zou besluiten om zijn contract aan het einde van het jaar te beëindigen. Ik ook niet verwacht dat we in 2020 zo'n goed jaar zouden hebben, met podiumplaatsen en een auto die, als we wat minder fouten hadden gemaakt, derde had kunnen worden in het klassement."

"Daarna moet je op een gegeven moment terugkaatsen. Het seizoen was helemaal niet geworden wat we ons ervan hadden voorgesteld, het is veel beter geworden dan we hadden verwacht. Maar tegelijkertijd gingen we iets anders doen. We zijn projecten gestart en hebben Fernando Alonso gecontracteerd als vervanger van Ricciardo."

“Ik denk niet dat Ricciardo zich had kunnen voorstellen dat de auto zo'n vooruitgang zou boeken, en wij ook niet. Ik begrijp ook zijn strategie. McLaren heeft hem wat voorgespiegeld om hem binnen te halen, maar dat hoort bij het spel. Ricciardo heeft altijd een timingsprobleem: hij heeft ons te vroeg verlaten en hij heeft McLaren te vroeg verlaten."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS