Autosport Internationaal Toerwagens • WTCR

Tom Coronel moest er wel erg lang op wachten: "Zonder ook maar een schrammetje"

Uitgegeven door Johan Vis • 21 november 2017 13:29 • Print artikel

Wanneer het beruchte stratencircuit van Macau op de racekalender staat, heeft dat op coureurs ook een zekere aantrekkingskracht. De baan is onvergeeflijk en vraagt van auto en rijder de continue aandacht. Vanuit zijn jarenlange ervaring weet autocoureur Tom Coronel dat als geen ander en keek uit naar de beide ronden van het FIA WTCC die hier -verdeeld over twee dagen- verreden worden. In zijn door ROAL Motorsport geprepareerde Chevrolet Cruze wist hij in de meer dan hectisch verlopen trainingen een achtste plaats veilig te stellen. Die hem in de omgekeerde startvolgorde voor de Opening Race een plek op de tweede startrij opleverde. Een goede uitgangspositie, die hij optimaal benutte door als tweede bij leider Mehdi Bennani aan te sluiten. Door zich telkens slim te positioneren en met gebruikmaking van zijn baankennis wist Tom Coronel uit het gedrang te blijven en besloot de -in de voorlaatste ronde beëindigde- race met een tweede plaats. De al zo lang verwachte podiumplek was daarmee een feit en Tom Coronel genoot er zichtbaar van, evenals de leden van ROAL Motorsport en de aanwezige fans.

Tom Coronel

Tom Coronel na afloop: “Eindelijk een podiumplaats. Twee of drie keer eerder hadden we daar zicht op, maar ging er iets mis. We wisten daarmee wel dat we voor stratencircuits de goede set-up hadden. Dan moest het hier dus gebeuren! Uit ervaring weet ik hoe moeilijk Macau kan zijn. Je hebt hier op veel plaatsen maar heel weinig ruimte en moet iedere ronde opnieuw meer dan honderd procent geconcentreerd blijven. Er zijn meerdere blinde bochten en je weet niet wat er aan het einde staat. Maar, het ging lekker: Met de auto, het team en op de baan. De Citroëns rijden hier zonder ballastgewicht en verder heb je met twee fabrieksteams te maken. Dus die achtste plaats in Q1 was waar ik thuishoorde. De auto had hier wel veel grip, maar door de hobbels moet je wel goed op de remmen letten. Je kunt weleens wat verder door moeten trappen om te remmen."

Tom Coronel

"De start is ook nog wel een dingetje, want die fabrieksjongens hebben een semi-manual startsysteem, waardoor dat nauwelijks mis kan gaan. Ik moet het grotendeels op gevoel doen. Gelukkig ging het allemaal goed en kon ik gelijk aansluiten. In het begin nog wat aanvallen van Michigami in de fabrieks-Honda die vooral op de rechte stukken meer snelheid had. In het bochtige gedeelte kon ik door de grip weer bij hem weglopen en zonder ook maar een schrammetje heb ik de finish gehaald met een tweede plek. Mooi dat het zo aan het einde van het seizoen toch is gelukt. Voor het team en voor mijzelf. We zaten hier echt op te wachten en nu is het zover.”

Kalender 2017 FIA WTCC
09: WTCC Race of Macau (Macau), 17 - 19 November
10: WTCC Race of Qatar (Losail), 30 November – 1 December

Tom Coronel

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS