Autosport Internationaal Toerwagens • WTCR

Jaap van Lagen in zijn nopjes met deal: "De auto is een sensatie"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 6 mei 2015 20:28

In 2008 en 2009 baarde Jaap van Lagen opzien in het FIA WTCC, het WK voor toerwagens, met het team van LADA Sport. Volgend weekeinde keert de allround coureur uit Ede, zoals we eerder vandaag meldden op RaceXpress/Facebook, terug bij het fabrieksteam van de grootste Russische autofabrikant. Na een geslaagde test op het circuit van Boedapest kreeg Jaap het aanbod om de races op de Nürburgring-Nordschleife te rijden. De Edenaar heeft uitzicht op nog meer optredens voor LADA Sport Rosneft.

Jaap van Lagen WTCC Lada

“Het was een bijzonder weerzien in Hongarije. Bij het team werken nog steeds veel jongens die er in de beginjaren ook bij waren”, vertelt Jaap van Lagen over zijn terugkeer bij de formatie van teambaas Viktor Shapovalov. In 2008 en 2009 pionierde de professional uit Nederland bij het toen net opgestarte fabrieksteam.

‘Veel potentie’
Op de Hungaroring in Hongarije maakte Jaap voor het eerst kennis met de nieuwe LADA WTCC-racer: de Vesta. “Het was een geslaagde testdag. We zijn meteen begonnen om de afstelling te verfijnen. Rob (Huff, de andere fabriekscoureur, red.) en ik hebben de Vesta gaandeweg de dag verder kunnen verbeteren. De auto is een sensatie om mee te rijden: bijna 400 pk en maar 1100 kilo gewicht. Bovendien zit er heel veel potentie in de Vesta.”

Jaap van Lagen zal zijn rentree voor LADA maken op de Nürburgring-Nordschleife, de beroemde en beruchte baan van ruim 25 km in de Duitse Eifel. “Viktor (teambaas, red.) en ik hebben door de jaren heen altijd contact gehouden. Onlangs stuurde ik hem een berichtje dat hij me altijd mocht bellen als er nog een coureur nodig was voor de Nürburgring. En dat is precies wat er gebeurde!”

Dubbel programma
Jaap heeft zich de laatste jaren ontpopt als een specialist op deze markante baan met z’n 73 bochten en 300 meter hoogteverschil. In 2013 won hij de race van de Duitse Porsche Carrera Cup op de Nürburgring-Nordschleife en vorig jaar stond Jaap er meerdere keren op het podium. Zijn optredens voor LADA Sport Rosneft betekenen dat de Edenaar in het derde weekeinde van mei een dubbel programma rijdt: WTCC met LADA en de 24U van de Nürburgring met een Mercedes-Benz SLS AMG van Team Black Falcon.

De kans is ook aanwezig dat Jaap nog meer races zal gaan rijden voor LADA. Momenteel is de beroepscoureur nog in onderhandeling met het Russische team over het vervolg na de races op de Nürburgring. “Ik ga me eerst concentreren op de komende wedstrijden. Zowel voor LADA als voor Black Falcon wil ik maximaal presteren”, besluit Jaap van Lagen enthousiast.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS