Autosport Internationaal Toerwagens • WTCR

FOTO'S: Tom Coronel viert 25 jaar autosport met speciaal design voor Macau

Uitgegeven door Johan Vis • 10 november 2014 19:03

MACAU - De Macau Grand Prix van deze week is het laatste raceweekend van 2014 voor de Nederlandse coureur Tom Coronel. "Het is een bijzonder jaar voor mij, want 2014 is mijn 25e jaar in de autosport". Om deze verjaardag in stijl te vieren, zal zijn ROAL Motorsport Chevrolet RML Cruze TC1 een speciale livery hebben tijdens de laatste ronde van het FIA World Touring Car Championship (WTCC). "Ik kon geen betere plek bedenken om mijn 25e jaar te vieren in de autosport dan Macau. Het is mijn favoriete circuit en ik heb zo veel goede herinneringen aan Macau. Daarom hebben we iets speciaals gecreëerd ", verklaart Coronel.

Tom Coronel WTCC Macau 2014 livery


Coronel laat geen twijfel bestaan over zijn passie voor het WTCC, waarin hij racet sinds de herlancering van de serie in 2005. Na zes seizoenen racen met SEAT, stapte hij over naar Roberto Ravaglia's ROAL Motorsport om een BMW te racen in 2011, 2012 en 2013. Dit jaar, het vierde seizoen van Coronel met het Italiaanse Roal team, beschikt hij over een Chevrolet RML Cruze TC1. Tijdens zijn WTCC carrière scoorde Coronel vier overwinningen, drie daarvan behaalde hij in Japan, het land dat hij beschouwt als zijn tweede thuis.

Tom Coronel WTCC Macau 2014 livery


Komende van een bekende Nederlandse motorsport dynastie begon Tom Coronel zijn carrière in de autosport in de Nederlandse Citroën AX Cup in 1990. Hij won de titel in het volgende jaar en stapte over naar het Nederlandse toerwagenkampioenschap van 1992 waarin hij wederom werd gekroond tot kampioen. In 1993 : Coronel maakte de overstap naar het single-seater racen en won het Nederlandse Formule Ford 1800 kampioenschap in zijn eerste volledige seizoen. Door de rangen van de Formule Opel Lotus(winnaar van de Nations Cup 1994), verhuisde hij naar het concurrerende Formule 3, eerst in Duitsland en daarna in Japan. In 1997 : Coronel won het fel-omstreden Japanse Formule 3-kampioenschap en de prestigieuze Zandvoort Masters F3. In 1999 : Coronel werd Japans Formule Nippon kampioen en vierde succes in het Japanse Super GT kampioenschap. Andere hoogtepunten in Tom's 25-jarige carrière zijn zijn Formule 1-test voor het Arrows team rond 2000, een test in de BMW M3 DTM, een kans die hij kreeg voor het winnen van de 2013 BMW Sports Trophy en natuurlijk deelname aan de 24 uur van Le Mans met het Nederlandse Spyker.

Tom Coronel WTCC Macau 2014 livery


Sinds 2000 heeft Coronel voornamelijk gereden in de toerwagens en GT's. Tot zijn grootste successen behoren twee Yokohama Trophy titels in het FIA WTCC (de speciale indeling voor onafhankelijke bestuurders) en de eerder genoemde vier overwinningen in het FIA WTCC. "Het FIA WTCC is mijn favoriete categorie en mijn doel is om te blijven in deze serie voor 2015," benadrukt hij. "Natuurlijk, als een privateer , wordt steeds moeilijker en moeilijker, maar ik heb het geluk gehad van vele trouwe partners de afgelopen jaren en ik hoop dat we ook een pakket kunnen samenstellen voor volgend jaar. Nu echter ligt de focus op Macau, waar we hopelijk een geweldig weekend hebben om het seizoen af te sluiten."

Na Macau en de kerstvakantie, staat de volgende uitdaging te wachten voor Tom Coronel, die zal deelnemen aan de Dakar rally voor de tweede keer in zijn carrière. "Na mijn eerste deelname in 2009, heb ik gezegd : dit was genoeg voor mij en het is mooi geweest, maar mijn tweelingbroer Tim is het ieder jaar blijven doen. In de afgelopen twee jaar ben ik betrokken geweest bij de Dakar rally als verslaggever voor de Nederlandse televisiezender RTL 7 en deze keer, zal ik direct de rapportage doen vanuit de rally. Ik kijk er echt naar uit. Immers, dit was gewoon de eerste 25 jaar ... ik wil blijven in deze sport voor minstens twee keer zo lang, want 50 jaar in de autosport klinkt veel beter dan 25! 'Eat my dust!', dat is de boodschap! "

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS