Karting • Rotax Euro

Weergaloze Tom Braeken toont talent met podium tijdens EK karten: "Ik ben nog blijer dan anders"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 augustus 2017 14:28 • Print artikel

PACHFURTH – Tom Braeken heeft tijdens het Europees kampioenschap karten voor Micromax-rijders in Pachfurth laten zien dat hij één van de grootste talenten is. De pas achtjarige rijder uit Rotem werd na een weergaloze inhaalrace derde in de finale en bewees zo dat hij een glanzende toekomst voor zich heeft.

Tom Braeken

Hij was er een beetje beduusd van. Tom was natuurlijk ontzettend blij met zijn razendknappe podiumplaats in Oostenrijk, maar zo’n prestatie neerzetten tijdens zijn eerste EK in zijn eerste jaar als wedstrijdkarter kwam een beetje onverwacht. Zeker ook omdat de snelle karter van GKS Lemmens Power tijdens de finale zich vanaf de veertiende plaats naar voren moest knokken. Dat lukte hem wonderwel. Een beter bewijs dat hij één van de beste rijders van Europa in zijn klasse is, is er niet. “Een podiumplaats had ik niet verwacht”, zei Tom. “Ik heb mezelf verbaasd. Dit voelt goed, hoor. Ik ben nog blijer dan anders. Ik ben trots op mezelf!”

Met recht, want op zo’n manier je gram halen, is bijzonder. Wat was er gebeurd? Tijdens de prefinale, waarin de rijders strijden om de plaats op de startgrid in de finale, reed hij lange tijd aan kop. Tijdens de laatste ronde op de kartbaan van A1 Speedworld was hij aan het knokken met de nummer twee en ineens ging het mis. Tom werd van de baan getikt en eindigde zo uiteindelijk als negende. Omdat 43 deelnemers aan het EK in Pachfurth meededen, werd de prefinale in twee groepen verreden. Daardoor werd Tom uiteindelijk als veertiende geklasseerd en moest hij van diezelfde plek beginnen aan de finale. “Ik was wel boos, maar ik dacht ook: het maakt niet uit. Ik pak ze terug in de finale en dat is ook gelukt! Ik vond de finale een heel goede race.”

Dat Tom de snelheid ervoor had, had hij op dat moment al dubbel en dwars bewezen. Tijdens de kwalificatie had hij de vierde tijd gereden om in de heats achtereenvolgens vierde, eerste en eerste te worden. Tijdens de finale reed hij bovendien tot tweemaal toe de snelste tijd. Al met al bevestigde hij het vermoeden van zijn trainer Rick Dreezen, die verwachtte dat Tom met de toprijders kon meedoen in Oostenrijk.

Tom Braeken

Dat de sympathieke jonge Belg uiteindelijk zelfs op het podium kwam, had toch ook Dreezen verbaasd. “Dit is gewoon super. Dit overtreft alle verwachtingen!”, aldus de topcoach. “Tom had de pech dat hij in de laatste ronde van de prefinale van de baan werd getikt. Als hij in de finale als eerste had mogen starten, had er misschien nog wel meer ingezeten. Maar dat hij tijdens zijn eerste keer op internationaal niveau zo presteert, is gewoon top. Waarom hij nu al zo goed is, is moeilijk te zeggen. Natuurlijk heeft hij vanaf dag één de juiste omkadering gehad qua mensen en motor, maar hij moet zelf presteren. Hij heeft het gewoon.”

Tom had uiteindelijk vooral heel veel geleerd en enorm genoten, zei hij. “Ik vond het een heel leuke baan”, zei hij over de piste waarop hij nooit eerder had gereden. “Hij is technisch en daar houd ik wel van. Het duurde drie sessies, toen had ik hem wel onder de knie. En dat je met zoveel deelnemers samen rijdt, maakt dat je meer kunt racen. Het is wel moeilijk, maar daardoor heb ik ook veel geleerd. Samen met de podiumplaats geeft me dat een extra lekker gevoel. Het was een topweekend!”

Tom Braeken wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Camba Ramen en Deuren, Orshof, Porsche Hermens, FM Images en Orshof Stables.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS