Karting • Rotax Euro

Vliegensvlugge Mike van Vugt krijgt beloning op EK in Genk voor harde werk: "Super natuurlijk!”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 6 april 2017 16:16 • Print artikel

GENK – Bij topteam JJ Racing is Mike van Vugt dit jaar bezig zijn status als talent te bevestigen. De twaalfjarige karter uit Wognum liet afgelopen weekeinde opnieuw zien wat hij in zijn mars heeft. Tijdens de eerste ronde van de Rotax Max Euro Challenge in Belgische Genk werd hij in de juniorenklasse knap tweede na een spectaculaire race!

Mike van Vugt JJ Racing

En dus was het een tevreden Mike die met een grijns weer een mooie beker in ontvangst nam op het roemruchte Belgische circuit. “Ik was heel blij, want in Valencia tijdens de Winter Cup stond ik ook al op het podium. Ik heb er keihard voor gewerkt en geracet!”, zei hij uitgelaten.

Het was na zijn succesvolle eerste ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max, waarin hij als derde totaal eindigde, opnieuw de bevestiging dat hij in een blakende vorm verkeert. Een fijn gevoel, zeker met het oog op de rest van het seizoen. Mike heeft dit jaar een druk programma. Zo rijdt hij behalve het Nederlands kampioenschap Rotax Max en de Rotax Max Euro Challenge ook nog de Karting Academy CIK-FIA. “Eigenlijk zouden we ook BNL gaan doen, maar ik ga nu rijden in Wackersdorf (waar de derde ronde van de Rotax Max Euro Challenge wordt gehouden, red.) als voorbereiding op het EK. Ik ben er nog nooit geweest.”

Daarna rijdt Mike de tweede ronde van het NK in Eindhoven en de tweede ronde van het EK Rotax Max in Salbris. “Daar heb ik ook nog nooit gereden, maar tijdens de Winter Cup-wedstrijden in Valencia was ik ook meteen snel zonder dat ik er getest had. Ik leer blijkbaar goed op een nieuwe baan. En zeker met alle data, na elke manche. Dan kun je zien waar je harder erin moet of juist eerder van je gas. We vergelijken de data met de andere rijders in het team en we hebben veel goede karters, zoals Tijmen van der Helm en Pepijn Kraaijeveld.”

Afgelopen weekeinde bij de Euro Challenge in Genk was hij vaak de snelste. Dat begon al in de trainingen. “Ik was iets los van de nummer twee. In de race is het natuurlijk anders, dan kun je niet weglopen, want de anderen ‘slipstreamen’ het gat dicht.” Tijdens de kwalificatie kwam hij jammer genoeg net die ene tiende van een seconde tekort en snelde hij naar een nog altijd knappe tweede tijd. “Ik had natuurlijk P1 gewild, maar de tweede tijd was ook goed.”

Dat resulteerde tijdens de heats in de respectievelijk vierde, tweede en zesde plaats. Hoewel de laatste heat net iets minder ging, was het niet iets om lang bij stil te staan, want Mike wist dat hij snel was in Genk, zoals hij het hele weekeinde al had bewezen. Dat resulteerde zondag dan ook in een uitstekende prefinale: P3. “Daar was ik wel blij mee”, zei hij. “Ik had een goede start, ik reed met mijn teamgenoten Tijmen en Pepijn rest van de weg. Toen kwam Luca Leistra erbij. Ik werd in de laatste ronden nog ingehaald, maar hij kreeg een penalty en zo werd ik alsnog derde.”

En dus had hij een fraaie plaats verdiend op de tweede rij voor de start van de finale. Opnieuw begon Mike goed. Na de eerste bocht lag hij al op de tweede plaats. “Maar toen kwam Pepijn terug en verloor ik veel terrein. Gelukkig had ik dat binnen drie rondjes dichtgereden.” Sterker nog, hij haalde vervolgens zowel Pepijn als leider Tijmen in.

Mike van Vugt JJ Racing

“Daarna wisselden we steeds van plek. Op een gegeven moment ging Pepijn verdedigen waardoor Luca Leistra en Nick Cuppens dichterbij kwamen. Tijmen reed toen een klein stukje weg. Ik zat helaas net niet dichtbij genoeg. Of ik had in de laatste ronde een do-or-die-actie moeten doen. Maar de tweede plaats was ook een goed resultaat. We stonden mooi met drie man van JJ Racing op het podium. Voor het team is het super en voor mij is het ook super natuurlijk!”

Mike van Vugt bedankt JJ Racing, Jacco van Dijk voor de goede motoren, Jeffrey Groothuis voor het topteam waarvoor hij rijdt, Gerard Traarbach voor het sleutelen aan de kart, en verder Koelwijn Autoschade, Van Vugt Verkeersopleidingen Wognum en zijn vader en moeder en broertjes.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS